Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Svētdiena, 26. maijs
Varis, Eduards, Edvards, Edvarts

Bijušais Alfas kaujinieks Žagars devies laupīt trūkuma spiests; advokāts uzskata, ka daļa vainas jāuzņemas policijas vadībai

Policista nošaušanas un Jēkabpils spēļu zāles aplaupīšanas krimināllietā apsūdzētais bijušais policijas specvienības Alfa darbinieks Arvo Žagars laupīt devies materiālu, kā arī veselības problēmu dēļ.

Zemgales apgabaltiesa otrdien visai raiti sāka skatīt krimināllietu par spēļu zāles Fēnikss aplaupīšanu pērn janvārī Jēkabpilī. Uz apsūdzēto sola sēdušies toreizējie policijas specvienības darbinieki Leonīds Koņuhovs un Arvo Žagars, kā arī bijušie Tukuma policisti brāļi Deniss un Pāvels Hristoforidi. Apsūdzēta arī privātpersona Staņislavs Babelis.

Žagars laupīšanā pildīja šofera funkcijas, proti, sēdēja automašīnā un gaidīja savus biedrus, kamēr tie spēļu zālē sašāva zāles darbinieku un neitralizēja pārējos zāles darbiniekus. Viņš tiesā atvainojās zāles darbiniekiem par notikušo. Viņa piemēram sekoja arī citi apsūdzētie, taču ne visi.

Žagars tiesā atzina, ka piedalījies laupīšanā, taču noliedza, ka būtu izdarījis policista Andra Znotiņa slepkavību. Lai arī ekspertīzē atzīts, ka lode, kas trāpījusi nogalinātajam policistam, nākusi no Žagara šaujamā, eksalfieša advokāts Edijs Saulītis aģentūrai BNS pastāstīja, ka epizodē par šaušanu uz policistiem ir daudz neskaidrību.

"Pieļausim tādu varbūtību, ka liktenīgā lode ir no Žagara dienesta ieroča, taču, saliekot visus pārējos faktus kopā, es tā īsti neredzu, kā cilvēks var trāpīt, tur rodas daudz un dažādu argumentu. Viņš trīs vai četras reizes ir izšāvis, taču, vai kāda no tām lodēm ir trāpījusi, viņš nevar pateikt," norādīja advokāts.

Žagars pastāstīja, ka piedalīties kriminālajās darbībās viņu spiedusi materiālā situācija un veselības problēmas, kuru risināšanai bija nepieciešama nauda.

"Policijas vadība šos augsta rauga speciālistus nav pienācīgi motivējusi, jo kur tad varēja rasties šādas idejas? Šeit daļa vainas ir jāuzņemas arī policijas vadībai. Tā faktiski šos kaujiniekus ir izaudzinājusi, tikai tālāk, pēc mana uzskata, nespēja pienācīgi rūpēties ar sociālajām garantijām un visu pārējo," klāstīja advokāts.

Runājot par Žagara veselības problēmām, advokāts atgādināja, ka policistiem katru gadu ir jāiziet veselības pārbaudes, līdz ar to pastāvējusi iespēja, ka sliktas veselības gadījumā dienestu var uzteikt. "Tad praktiski cilvēks, kas ir riskējis ar dzīvību, vienā dienā paliek izmests uz ielas," uzsvēra Saulītis.

Advokāts piekrita, ka materiālā situācija un laupīšana neiet kopā, taču viņš vēlreiz sacīja, ka daļa atbildības jāuzņemas policijas vadībai. "Galu galā viņi šos policistus audzina un pataisa par speciālās uzdevumu vienības kaujiniekiem, un tāpēc ir attiecīgi jārūpējas, lai viņiem nerastos šādas domas," pavēstīja advokāts.

Lai arī Žagaram kredītu nebija, viņš uzturējis un audzinājis meitu. Kredītu banka viņam savulaik atteikusi, jo nav bijusi garantija, kurš atmaksās kredītu Žagara nāves gadījumā, pildot dienesta pienākumus.

"Viena no viņa motivācijas sastāvdaļām bija tāda, ka viņš aizgāja uz banku un lūdza naudas summu, taču viņam atteica dot kredītu, jo viņš ir riska grupā, ar atbildi: šodien tu esi, bet rīt tu tiec nošauts, un kurš tad atmaksās kredītu," klāstīja advokāts.

Aģentūra BNS novēroja, ka līdz šim plašākai publikai nezināmais Žagars bija tērpies vispieklājīgāk no apsūdzētajiem – melnā žaketē. Sēdes laikā viņš aktīvi veica piezīmes bloknotā un pat lieciniekiem uzdeva pāris jautājumu. Nav gan zināms, vai tas viņam ir ieradums vai advokāta stāstītās veselības problēmas, taču periodiski viņš savieba seju tādās kā sāpēs.

Tiesā otrdien paspēja sniegt liecības toreizējie Jēkabpils spēļu zāles darbinieki, tostarp kājās sašautais darbinieks. Liecības sniedza arī gūžā sašautais Jēkabpils policists Rims Šveds.

No kājās sašautā spēļu zāles darbinieka tiesā arī izskanēja līdz šim plašākai sabiedrībai nezināma nianse, proti, pēc atgriešanās darbā pērn vasarā aplaupītajā spēļu zālē ieradušies vairāki vīrieši un nodevuši "sveicienus no Hristoforidiem". Tie uztverti kā draudi, un par šo gadījumu tikusi informēta policija. Prokurore Vida Kravcova žurnālistiem teica, ka par to ir sākts kriminālprocess, taču viņas uzrādītajā apsūdzībā šī epizode netiek inkriminēta.

Neskatoties uz presē publiskotajām notikuma niansēm, joprojām nav zināms, kurš bija bandas barvedis un noziegumu plānotājs. Prokurore domā, ka tas tiks noskaidrots tiesas procesa laikā, lai arī viņai jau izmeklēšanas laikā radies viedoklis par organizētāju. Kurš tas bija, prokurore pagaidām negribēja nosaukt.

Kravcova domā, ka tiesas process būs efektīvs un nekādas novilcināšanas nebūs, līdz ar to viņa nepieļauj, ka pēc gada apsūdzētie, beidzoties apcietinājuma turēšanas termiņam, tiks uz brīvām kājām.

Lietas izskatīšana turpināsies ceturtdien ar cietušo uzklausīšanu.

Jau ziņots, ka saistībā ar bruņoto laupīšanas uzbrukumu Jēkabpils spēļu zālei Fēnikss apsūdzības uzrādītas piecām personām, proti, toreizējiem policijas specvienības darbiniekiem Leonīdam Koņuhovam un Arvo Žagaram, kā arī bijušajiem Tukuma policistiem brāļiem Denisam un Pāvelam Hristoforidi. Apsūdzēta arī privātpersona Staņislavs Babelis.

Attiecībā uz Jēkabpils spēļu zāles epizodi Koņuhovs, Babelis, Žagars un brāļi Hristoforidi apsūdzēti par laupīšanu.

Žagars turklāt apsūdzēts par policista nošaušanu un mēģinājumu noslepkavot otru policistu, bet Denisam Hristoforidi apsūdzība uzrādīta arī par policista nonāvēšanas mēģinājumu.

Lietā apsūdzēts arī Edgars Paruškins un Staņislavs Berkuls. Viņi gan nav iesaistīti Jēkabpils spēļu zāles aplaupīšanas epizodē.

Viņiem kopā ar iepriekšminētajām personām apsūdzības izvirzītas par 2008. un 2010.gadā veiktajām zādzībām, 2010.gadā izdarīto svešas mantas tīšu iznīcināšanu un bojāšanu, 2009.gadā veikto personas sagrābšanu mantkārīgā nolūkā, lietojot vardarbību un draudus, šajā gadā izdarīto izspiešanu, sveša maksāšanas līdzekļa nolaupīšanu un iznīcināšanu un sveša maksāšanas līdzekļa atkārtotu nelikumīgu izmantošanu un laupīšanu.

Turklāt apsūdzībā norādīts, ka abi iepriekš minētie apsūdzētie, kā arī Koņuhovs un Pāvels Hristoforidi bez attiecīgas atļaujas iegādājās, glabāja, nēsāja, pārvadāja šaujamieroci un munīciju.

Ziņots arī, ka pēc spēļu zāles aplaupīšanas Jēkabpilī pērn 25.janvāra rītā gāja bojā policijas darbinieks, divi policisti tika ievainoti, no tiem viens smagi.

Laupīšanas laikā tika nogalināts policijas kapteinis Andris Znotiņš, kad policijas ekipāžas aizšķērsoja ceļu spēļu zāles aplaupītājiem. Laupītāji no spēļu zāles bija paņēmuši nedaudz vairāk kā 100 tūkstošus latu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas