Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Decembrī pasludinās tiesas nolēmumu Girsa lietā par nacionālā naida izraisīšanu

Kurzemes rajona tiesā Liepājā 7.decembrī plāno pasludināt nolēmumu krimināllietā, kurā par nacionālā naida izraisīšanu apsūdzēts bijušās organizācijas Russkaja zarya līderis Illarions Girss, aģentūru LETA informēja Kurzemes rajona tiesas priekšsēdētāja palīdze Velga Lūka.

Kurzemes rajona tiesā Liepājā šodien lieta tika izskatīta pēc būtības videokonferences režīmā ar Lielbritāniju, kur Girss pašlaik mitinās.

Lūka skaidroja, ka krimināllieta izskatīta pēc būtības un tiesa devās uz apspriežu istabu pieņemt nolēmumu.

Jau ziņots, ka krimināllieta ir saistīta ar 2014.gada novembrī tīmekļa vietnē illarion.lv publicēto rakstu. Girss apsūdzēts pēc Krimināllikuma (KL) 78.panta 2.daļas par darbību, kas vērsta uz nacionālā, etniskā, rasu vai reliģiskā naida vai nesaticības izraisīšanu, ja to izdarījusi personu grupa vai valsts amatpersona, vai uzņēmuma (uzņēmējsabiedrības) vai organizācijas atbildīgs darbinieks, vai ja tā izdarīta, izmantojot automatizētu datu apstrādes sistēmu.

KL par to paredz sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu.

Kā ziņots, Girsa krimināllieta izskatīšanai tiesā nonāca 2016.gada rudenī. Girss vēstulē tiesai iepriekš bija norādījis, ka kopš 2016.gada 3.maija atradās Krievijā, jo, pēc paša teiktā, viņš Latvijā tiekot vajāts savas politiskās pārliecības dēļ, tāpēc nevarot ierasties tiesā. Girsa lūgums skatīt lietu bez viņa klātbūtnes iepriekš tika noraidīts, un tiesa lēma tiesiskā sadarbībā ar Krieviju lūgt iespēju nodrošināt apsūdzētā piedalīšanos tiesas sēdē videokonferences režīmā. Ilgu laiku no Krievijas nekādas atbildes nebija, visbeidzot šogad tā informējusi, ka šo lūgumu nodrošināt nav iespējams, jo Girss Krievijā divas reizes aicināts uz tiesas sēdi, taču nav ieradies.

Šā gada maijā Girss informējis tiesu, ka vairs neuzturoties Krievijā un esot devies uz citu valsti. To, kurā valstī viņš pašlaik uzturas, tiesa neizpauda.

Laikrakstam Kurzemes Vārds bija izdevies noskaidrot, ka apsūdzētais tiesu e-pasta sarakstē informējis par savas dzīvesvietas adreses maiņu - turpmāk korespodence Girsam jāsūta uz Lielbritāniju, kur viņš praktizējot kā jurists. Tāpat Girss tiesai atsūtījis un lūdzis pievienot lietai raksturojumu, ko sniedzis britu karaliskais padomnieks Maikls Burnbaums un vācu advokāts Aleksandrs Brets.

Girss ir nu jau bijušais organizācijas Russkaja zarya līderis. Kā liecina Firmas.lv informācija, 2017.gada 15.novembrī sākts organizācijas likvidācijas process. Kā organizācijas likvidatore norādīta Jeļena Osipova. Viņa kopā ar Girsu un Jevģeņiju Osipovu bija viena no trim Russkaya zarya amatpersonām no 2014. līdz 2017.gadam.

Top komentāri

edvins
e
Viņš tak ir ebrejs, nevis krievs! Kāds uzvārds un vārds! Ko viņam te vēl vajag? Ebrejam ir noteikti savas intereses, kāpēc jauc gaisu Latvijā! Ja tādi mēsli veic pretvalstiskas darbības, viņi ir jāizraida no valsts, vai jātupina cietumā, lai atvēsina galvu!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas