Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +7 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Jelgavas maniaks 45 reizes ārstējies psihoneiroloģiskajā slimnīcā

Šos faktus aizstāvībai uzsvēra apsūdzētā advokāts Pāvels Pilāts, akcentējot lietā esošo informāciju, ka arī slepkavību reizēs apsūdzētais lietojis alkoholu līdztekus zālēm. Advokāts pieprasīja tiesai nozīmēt atkārtotu psihiatrisko un psiholoģisko ekspertīzi ārstu komisijai, kurā būtu arī narkologs, kurš iepriekšējā ekspertīzē nav piedalījies.
Ceturtdien par trīs sieviešu nogalināšanu ar mūža ieslodzījumu notiesātais Sergejs Juhņevičs kopš 1987.gada bijis Jelgavas psihoneiroloģiskā slimnīcas Ģintermuiža uzskaitē, un stacionārā iepriekš ārstējies 45 reizes. Kā tiesu informēja gan apsūdzības, gan aizstāvības pārstāvji, apsūdzētais bija atzīts arī par 2.grupas invalīdu saistībā ar psihoneiroloģiskām saslimšanām. Viņam savulaik uzstādīta diagnoze - viegla garīga atpalicība ar uzvedības traucējumiem, bet 2005.gadā konstatēta arī šizofrēnija.

Tiesa noraidīja atkārtotas ekspertīzes pieprasījumu, apmierinot Zemgales tiesas apgabala prokurores Vidas Kravcovas argumentus, ka arī iepriekšējā ekspertīze bijusi informēta par apsūdzētā veselības stāvokli, par apstākļiem slepkavību laikā un ka eksperti tos savā lēmumā ņēmuši vērā, tomēr atzīstot Juhņeviču par pieskaitāmu.

Tiesnesis, skaidrojot tiesas lēmumu neatkārtot ekspertīzi, uzsvēra aizstāvim, ka šajā lietā netiek apšaubītas psihoneiroloģiskās saslimšanas un slimības vēsture, taču tiek vērtēta pieskaitāmība - tas, vai apsūdzētais varēja apzināties, ko dara, un lietas materiāli to apstiprinot.

Prokurore arī atgādināja par kādas liecinieces stāstīto pirmstiesas izmeklēšanā. Kāda sieviete neilgu laiku bija dzīvojusi kopā ar Juhņeviču. Starp viņiem nav bijis dzimumattiecību, taču vienreiz viņš to vēlējies. Kad sieviete atteikusies, viņš mēģinājis viņu žņaugt, bet, kad ieskatījusies viņam acīs, viņš sajuties slikti un palaidis sievieti, un incidents beidzies. Tiesas sēdē šī lieciniece nepiedalījās, jo nebija atrodama. Viņai arī nav deklarētas dzīvesvietas.

Prokurore un advokāts bija vienisprātis, ka nekāds soda mērs neatgriezīs dzīvē nogalinātās sievietes, taču prokurore uzsvēra, ka līdztekus ļoti smagiem noziegumiem apsūdzētais vērtējams arī kā bīstams sabiedrībai, tāpēc prasīja piemērot mūža ieslodzījumu.

Tiesas sēdē gan liecinieku, gan nolasītajās apsūdzētā liecībās izskanēja zināmas līdzības visu trīs upuru uzvedībā un notikušā apstākļos.

Visas trīs nogalinātās sievietes bija pametušas ģimeni vai arī bija bez ģimenes. Mājās liktenīgajos vakaros viņas uzturējušās vienas. Visas bieži lietojušas alkoholu, aicinājušas pie sevis mazpazīstamus ciemiņus.

Visos gadījumos sievietes pašas apsūdzēto bija uzaicinājušas ciemos iedzert. Tāpat visos trīs gadījumos viņas bijušas ar mieru dzimumattiecībām ar Juhņeviču. Visās trīs reizēs arī viņš sākotnēji izjutis tādu vēlmi, taču pēkšņi zaudējis uzbudinājumu, pēc kā partneres pazobojušās par viņa vīrieša spējām. Tas esot atslēdzis apsūdzētā saprātu, un, niknuma vadīts, viņš nogalinājis sievietes.

Kā izmeklēšanā liecinājis apsūdzētais, sākotnēji viņš pat neatcerējās, kā slepkavojis, un it kā neesot apzinājies nodarīto. Sajēga par notikušo atgriezusies par vēlu. Piemēram, kādu sievieti viņš pārtraucis nemitīgi durt tikai pēc tam, kad viņa rokās salūzis nazis.

Pēc viņa liecībām, viņš sākotnēji neatcerējās notikušo, un slepkavību apstākļus spējis atcerēties vien vēlāk.

Saistībā ar slepkavību 2008.gada rudenī, kad viņš sadalīja nogalinātās līķi, atsevišķas ķermeņa daļas iemetot upē, Juhņevičs skaidrojis, ka to darījis panikā, mēģinot noslēpt līķi, bet apzinājies, ka nespēs nest mirušas sievietes ķermeni. Driksā iemesta tikai daļa līķa, jo viņš aizmirsis atpakaļceļu uz dārza mājiņu, kur pēc iedzeršanas notika slepkavība, un tāpēc citas ķermeņa daļas palikušas turpat netālu.

LETA jau ziņoja, ka Zemgales apgabaltiesa šodien krimināllietā par trīs sieviešu nogalināšanu Jelgavā apsūdzētajam Sergejam Juhņevičam piesprieda mūža ieslodzījumu un mantas konfiskāciju, kā arī policijas kontroli uz trim gadiem.

Par labu vienas nogalinātās sievietes dēlam no apsūdzētā tiks piedzīta 300 latu materiālā kompensācija un 19 400 latu morālā kompensācija, otras nogalinātās sievietes dēlam - 500 latu materiālā un 1000 latu morālā kompensācija.

Par labu valstij no notiesātā tiks piedzīti 1200 lati, ko valsts kompensējusi cietušajiem, kā arī 300 lati - par aizstāvības nodrošināšanu apsūdzētajam.

"Es nezināju, ko daru, un nožēloju, ko esmu izdarījis," tiesas zālē pēdējā vārdā pirms sprieduma pasludināšanas pauda Juhņevičs.

Tāpat šonedēļ apsūdzētais Juhņevičs, atrodoties apcietinājumā, policijai atzinies vēl trīs slepkavībās.

Prokurore Kravcova ārpus tiesas sēdes aģentūru LETA informēja, ka apcietinātais policijas darbiniekiem pastāstījis par vēl trim slepkavībām, kuras neskata šīs dienas tiesas sēdē un kurās policija turpina izmeklēšanu, lai vienlaikus pārbaudītu, vai apsūdzētais neuzņemas kāda cita vainu.

Kā iepriekš ziņots, 1975.gadā dzimušais Juhņevičs apsūdzēts pēc Krimināllikuma 118.panta 3.punkta.

Saskaņā ar apsūdzību 2008.gada 12.jūlijā pēc kopīgas alkoholisko dzērienu lietošanas kādā dzīvoklī Jelgavā, Dobeles ielā, apsūdzētais, būdams alkohola reibumā, uz pēkšņi radušos naidīgu attiecību pamata ar nolūku izdarīja citas personas tīšu slepkavību.

Savukārt 2008.gada 20.septembrī apsūdzētā persona, atrodoties Jelgavā, aiz kluba Tonuss, iepazinās ar kādu sievieti. Abi sāka lietot alkoholiskos dzērienus, ko vēlāk turpināja darīt arī dārza mājiņā Ganību ielā. Naktī vīrietis uz pēkšņi radušos naidīgu attiecību pamata tikko iepazīto sievieti noslepkavoja, bet līķi sadalīja, atsevišķas ķermeņa daļas salika polietilēna iepirkuma maisos un daļu no tiem iemeta Driksas upē, liecina apsūdzība.

Nepilnus trīs gadus vēlāk, naktī uz šā gada 12.jūliju, apsūdzētais, atrodoties alkohola reibumā, ieradās pie savas kaimiņienes Jelgavas novada Svētē un kopā ar viņu turpināja lietot alkoholiskos dzērienus. Kā izriet no apsūdzības, starp abiem izcēlās strīds, tāpēc viesis paņēma no galdiņa nazi un kaimiņieni noslepkavoja.

Veicot pirmstiesas izmeklēšanu šajās slepkavību lietās, noskaidrots, ka visās izdarītajās slepkavībās par upuriem bija noskatītas sievietes. Kā vēlāk noskaidrojās, slepkava tās bija noskatījis un uzrunājis pie Jelgavas tirgus, ierosinājis kopā lietot alkoholu viņu dzīvesvietā, bet pēc tam dzeršanas laikā - noslepkavojis. Visos gadījumos slepkavības ierocis bijis nazis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas