Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Kriminālvajāšanai nodota Merķeļa ielā degušā hosteļa lieta

Valsts policija rosinājusi Rīgas tiesas apgabala prokuratūrai apsūdzēt divas personas, tostarp, uzņēmēju Ernestu Riekstu, kriminālprocesā par traģisko ugunsgrēku nelegālajā hostelī Rīgā, Merķeļa ielā.

Kriminālprocess kvalificēts par uzņēmējdarbību bez reģistrēšanas un ugunsdrošības noteikumu tīšu pārkāpšanu, kā rezultātā mira deviņi cilvēki un būtiski cieta vairākas personas, aģentūru LETA informēja Valsts policijā.

Izmeklēšanā noskaidrots, ka nelikumīga hosteļa izbūve nama bēniņos Merķeļa ielā notika 2019.gadā. Tur kopumā nelikumīgu iemītnieku izmitināšanai tika izbūvēti 34 dažāda izmēra numuri, kuros atradās 64 gultasvietas. Hostelī bija arī divas virtuves zonas ar mikroviļņu krāsni, elektriskā plīts virsma, divi ledusskapji, elektriskās tējkannas un veļas mazgājamā mašīna.

2021.gada 28.aprīlī plkst.4.43 Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests saņēma izsaukumu uz minēto hosteli. Ierodoties notikuma vietā septiņas minūtes pēc informācijas saņemšanas, ugunsdzēsēji konstatēja, ka ēkas sestajā stāvā deg tur ierīkotais hostelis un aizdedzies arī ēkas jumts. Plkst.12.10. ugunsgrēks tika lokalizēts un noskaidrots, ka kopējā degšanas platība bija 250 kvadrātmetri.

Ugunsgrēka rezultātā ēkas jumta daļas konstrukcija, kas atradās virs viena no hosteļa esošajiem dzīvokļiem, tika stipri bojāta un vietām tā bija caurdegusi, kā arī daļa no izbūvētām istabiņām - pilnībā iznīcinātas.

Traģiskajā ugunsgrēkā bojā gāja deviņas personas, kas bija Latvijas valstspiederīgie.

Izvērtējot hosteļa iekšējās kārtības noteikumus un publiski pieejamo informāciju, noskaidrots, ka ugunsgrēka izcelsmei bija cēloņsakarība ar Ministru kabineta pieņemto Ugunsdrošības noteikumu prasību neievērošanu.

Pēc ugunsgrēka policija aizturēja kopumā sešus cilvēkus, tomēr vēlāk pret četrām personām kriminālprocess tika izbeigts, jo izmeklēšanā šo personu darbībās netika konstatētas noziedzīga nodarījuma sastāva pazīmes.

SIA "Hospitality Solutions", kura saskaņā ar Valsts darba inspekcijas (VDI) rīcībā esošo informāciju ir atbildīga par Merķeļa ielā 8 izveidotā un degušā nelegālā hosteļa biznesu, jau pusotru gadu bijusi inspekcijas redzeslokā, turklāt uzņēmumam piemēroti vairāki sodi par nereģistrētu nodarbinātību un atalgojuma neizmaksāšanu, aģentūrai LETA iepriekš pavēstīja VDI.

VDI atklāja, ka kopumā par šo uzņēmumu saņemti 11 iesniegumi galvenokārt par darba samaksas neizmaksāšanu. VDI, reaģējot uz iesniegumiem, bija vērsusies uzņēmumā, taču tas nav sadarbojies. Rezultātā VDI piemērojusi divus administratīvos sodus.

Tāpat uzņēmums iepriekš ticis divreiz sodīts par nereģistrētu nodarbinātību, tomēr iesniegumi un pārbaudes nav notikušas tikai vienā adresē. Proti, pēc VDI paustā, uzņēmumam pieder vairāki hosteļi, turklāt tas laika gaitā mainījis nosaukumu no SIA "Riga Hostel" uz SIA "Hospitality Solutions".

Pēc inspekcijā paustā, nereģistrēta nodarbināšana konstatēta Merķeļa ielā 1, savukārt attiecībā uz hosteli Merķeļa ielā 8, kurā izcēlies traģisks ugunsgrēks, neviens sods iepriekš nebija piemērots.

Pēc "Firmas.lv" pieejamās informācijas, 2019.gadā "Hospitality Solutions" strādāja ar 126 538 eiro apgrozījumu un 2745 eiro peļņu. Uzņēmums ir reģistrēts 2005.gadā, un tā pamatkapitāls ir 2840 eiro. "Hospitality Solutions" vienīgais īpašnieks ir Lietuvas pilsonis Arūns Skupeika. Uzņēmums pērn septembrī izslēgts no reģistra.

Iepriekš presē Rieksts minēts kā hosteļu saimnieks, hosteļu menedžeris un "Baltijā lielākais hosteļu īpašnieks". "Firmas.lv" informācija liecina, ka Riekstam savulaik piederējuši vairāki uzņēmumi, kas gan ir jau likvidēti. Patlaban dati neuzrāda viņa saistību ar piederošiem uzņēmumiem vai darbošanos uzņēmumu valdēs.

Rieksts bija izsludināts meklēšanā, taču vēlāk viņu policija aizturēja. Vēl pirms aizturēšanas internetā izplatītajā audiovēstījumā Rieksts apgalvoja, ka viņa meklēšana ir "politiķu PR spodrināšana". Rieksts savā vēstījumā arī apgalvoja, ka Merķeļa ielā degušās telpas nebija hostelis, bet gan īres dzīvoklis. Tāpat viņš apgalvoja, ka dzīvoklī ugunsdrošība bijusi "augstā līmenī" un "visur bija dūmu detektori".

Rieksts apgalvoja, ka Merķeļa ielas telpās neesot bijis pusotru gadu un "tur pavisam citi cilvēki darbojās un vadīja to visu".

Rieksts savā vēstījumā arī izklāstījis savas iespējamās versijas par ugunsgrēku, proti, pieļaujot, ka notikusi tīša dedzināšana.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas