Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Ķuzis: Vardarbība ģimenē bieži provocē arī citus noziegumus

Vardarbība ģimenē bieži provocē arī citus noziegumus, izriet no Valsts policijas priekšnieka Inta Ķuža sacītā kampaņas Vardarbībai patīk klusums noslēguma pasākumā.

Viņš skaidroja, ka ģimenes vardarbībā balstās liela daļa Latvijā izdarīto noziegumu, tāpēc viņš kā savu tiešo pienākumu redz vardarbības ģimenē mazināšanu, lai sabiedrība justos drošāka, bet sievietes un bērni - laimīgāki.

Pēc Ķuža sacītā, viņš kā vīrietis un ģimenes sastāvdaļa uzskata, ka attiecības ir saistītas ar dialogu, nevis monologu, un nekādā ziņā nav atbalstāma fiziskā spēka pielietošana attiecībās. "Katra vīrieša pienākums ir nevis parādīt, cik viņš ir spēcīgs dūrē, bet gan garā un izpratnē," sacīja policijas priekšnieks.

Kā liecina Valsts policijas apkopotie dati, šī gada pirmajos sešos mēnešos policijas amatpersonas pieņēma 416 lēmumus par varmākas nošķiršanu no ģimenes, kas ir par 187 lēmumiem vairāk nekā pērn šajā periodā.

Vienlaikus šī gada pirmajos mēnešos 72 materiāli nosūtīti tiesai jautājuma izskatīšanai par pagaidu aizsardzību pret vardarbību, kas ir par 17 gadījumiem vairāk nekā pērn šajā periodā. Šī gada pirmajā pusgadā 54 gadījumos pieņemti lēmumi par pagaidu aizsardzību.

Kā sacīja Ķuzis, dienā vismaz divi cilvēki vēršas policijā saistībā ar vardarbību ģimenē, tāpēc Valsts policija sadarbībā ar vairākām institūcijām īsteno Eiropas Savienības līdzfinansētu starpnozaru projektu "Soli tuvāk: Kopienas vienotā atbilde uz vardarbību pret sievietēm gadījumiem". Projekta laikā vairākās pašvaldībās aprobēts jauns starpdisciplināras sadarbības modelis vardarbības pret sievieti gadījumu risināšanai.

Pēc Ķuža paustā, projektā vairākās pašvaldībās tika ieviesta īpaša anketa, kas izsniegta policijas darbiniekiem, lai palīdzētu vieglāk atpazīt vardarbību. Sākotnēji anketa tika ieviesta tikai Tukumā, bet patlaban tā pieejama jau deviņos iecirkņos. Turklāt Valsts policija drīz varētu pieņemt lēmumu šo anketēšanu ieviest iecirkņos visā Latvijā.

Ķuzis uzsvēra, ka Valsts policijas prioritāte ir vardarbības ģimenē novēršana un bērnu aizsardzība, turklāt policija daudz uzmanības pievērš prevencijas pasākumiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas