Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Otrdiena, 30. aprīlis
Liāna, Lilija

Lietuvietis no dievnamiem Latgalē, iespējams, nozadzis 141 priekšmetu

Vairāk nekā pusgada laikā no Vecticībnieku draudžu lūgšanu namiem Latgalē nozagts 141 reliģiska rakstura priekšmets, portālu Diena.lv informēja Valsts policijas pārstāve Sintija Virse.

Zādzību dēļ sākti 26 kriminālprocesi un divi kriminālprocesi par zādzības mēģinājumiem.

Jau vēstīts, ka, sadarbojoties ar Lietuvas republikas tiesībsargājošajām iestādēm, policija noskaidroja iespējamo zādzību izdarītāju un šā gada 9.oktobrī Latvijas – Lietuvas Republikas pierobežā aizturēja 42 gadus vecu Lietuvas pilsoni. Pārbaudot viņa automašīnu, salonā tika atrasts polietilēna maiss ar piecām ikonām un automašīnas aizmugurējā sēdeklī noglabāti reliģiska rakstura priekšmeti. Noskaidrots, ka šie priekšmeti nozagti no Balvu rajona ciemata Vīksne esošās pareizticīgo baznīcas naktī uz 9.oktobri. 11.oktobrī aizturētajam Daugavpils tiesa piemēroja drošības līdzekli – apcietinājumu. Aizturētais jau iepriekš ir nonācis policijas redzeslokā Lietuvā.

Aizturētā vīrieša dzīvesvietā Lietuvā tika veikta kratīšana, kuras laikā policija atrada dažāda reliģiska rakstura priekšmetus - svētbilžu fragmentus, vecticībnieku un pareizticīgo kalendārus, metāla priekšmetus, kas izmantojami reliģisku ceremoniju nodrošināšanai, kā arī to sastāvdaļas - svētbilžu koka rāmju un kiotu fragmentus, kā arī materiālus un palīglīdzekļus, kas visticamāk izmantoti zagto priekšmetu pārveidošanai, lai nepieļaut to identificēšanu. Tāpat policija atrada arī četras svētbildes, kuras laika posmā no šā gada aprīļa līdz jūlijam bija nozagtas no trīs Latgalē esošiem lūgšanu namiem.

Vairāku mēnešu ilgušā izmeklēšanas procesā policija iesaistīja lielu skaitu darbinieku. Izmeklēšanas ietvaros veiktas vairāk kā 30 notikuma vietu apskates, kuru laikā izņemta virkne lietisko pierādījumu, aptaujāts un nopratināts 121 liecinieks, nozīmētas 15 DNS, kā arī citas ekspertīzes  - kompleksās, bioloģiskās, trasoloģiskās u.c.). Par iespējamu saistību ar zādzībām tika pārbaudītas 63 personas, kuras jau iepriekš bija nonākušas policijas redzeslokā par līdzīga rakstura noziedzīgiem nodarījumiem.

Šobrīd Latgales reģiona pārvaldē tiek turpināta pirmstiesas izmeklēšana, lai savāktu nepieciešamos pierādījumus aizturētās personas iespējamai saistībai ar citiem līdzīga rakstura noziedzīgiem nodarījumiem.

Ņemot vērā, ka šāda veida noziedzīgi nodarījumi tiek pastrādāti ik gadu (šogad – septiņi; pērn – seši), Latgales reģiona pārvaldes darbinieki ir vairākkārt tikušies ar Vecticībnieku draudžu lūgšanu namu pārstāvjiem un pārrunājuši jautājumus gan par iespējamību lūgšanas namus aprīkošanu ar signalizācijas ierīcēm, gan nepieciešamību veikt īpašumu aizsardzības pasākumus jaunu zādzību izdarīšanas novēršanai.

Policija vēlas īpašu pateikties Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijai par sniegto palīdzību nozagto reliģiska rakstura priekšmetu identificēšanā, kā arī iedzīvotājiem, kuri kā aculiecinieki atsaucās policijas lūgumam sniegt informāciju.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas