Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +8 °C
Daļēji saulains
Trešdiena, 16. oktobris
Daiga, Dinija, Dinārs

Marta beigās trīs personas tiesās par desmit banku filiāļu aplaupīšanu

Rīgas pilsētas Zemgales priekšpilsētas tiesa 29.martā plkst.13 paredzējusi skatīt krimināllietu, kurā par desmit banku filiāļu un norēķinu grupu aplaupīšanu un vienas spēļu zāles aplaupīšanu apsūdzētas trīs personas - 17 gadus vecs puisis, kā arī divi pieaugušie - vīrietis un viņa dzīvesbiedre.

Kā liecina Tiesu informatīvajā sistēmā pieejamā informācija, tiesas priekšā marta beigās stāsies Artis Putniņš, Emīls Šteinbergs un Olga Ļebedeva.

Pieaugušais vīrietis atrodas apcietinājumā, bet pārējiem diviem apsūdzētajiem kā drošības līdzeklis piemērota policijas uzraudzība.

Prokuratūras preses sekretāre Laura Pakalne aģentūrai LETA jau iepriekš pastāstīja, ka pilngadību vēl nesasniegušais jaunietis, kā arī 1979.gadā dzimis vīrietis apsūdzēts par laupīšanu, šaujamieroču nelikumīgu apriti un apzināti nepatiesu paziņojumu par spridzekļa ievietošanu.

Savukārt sievietei apsūdzība uzrādīta par līdzdalību laupīšanā.

Kopumā no šo trīs cilvēku pretlikumīgajām darbībām cietušas trīs bankas - Swedbank, Latvijas Krājbanka un Hipotēku un zemes banka, taču kopumā aplaupītas desmit šo banku filiāles un norēķinu grupas. Kā skaidroja Pakalne, divu banku filiāles aplaupītas atkārtoti. Nolaupītās naudas apmērs ir 4500 latu.

Gan nepilngadīgajam, gan pieaugušajam vīrietim tika veikta tiesu psihiatriskā ekspertīze, taču tās rezultātus prokuratūra neatklāj. Nākas vien secināt, ka abi ir atzīti par garīgi veseliem, ja reiz lieta nosūtīta tiesai vispārējā kārtībā.

Vīriešu kārtas pārstāvjiem lietā apsūdzības uzrādītas pēc Krimināllikuma (KL) 176.panta 4.daļas - par laupīšanu, ja tā izdarīta, lietojot šaujamieročus vai sprāgstošas vielas, vai ja tā saistīta ar smagu miesas bojājumu nodarīšanu cietušajam, vai ja tā izraisījusi citas smagas sekas. Šis likuma pants vainīgās personas paredz sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku no desmit līdz 17 gadiem, konfiscējot mantu, un ar policijas kontroli uz laiku līdz trim gadiem.

Tāpat abiem apsūdzība uzrādīta pēc KL 231.1.panta - par apzināti nepatiesu paziņojumu par sprāgstošas, indīgas, radioaktīvas vai bakterioloģiskas vielas vai materiālu vai spridzināmās ietaises ievietošanu iestādē, uzņēmumā vai citā objektā vai novietošanu iestādes, uzņēmuma vai cita objekta ārpusē. Saskaņā ar šo pantu vainīgajiem tiesa var piespriest brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem vai arestu, vai piespiedu darbu, vai naudas sodu līdz 100 minimālajām mēnešalgām.

Vēl abi apsūdzēti pēc 233.panta 2.daļas - par šaujamieroča, šaujamieroča munīcijas, lielas enerģijas pneimatiskā ieroča, sprāgstvielas vai spridzināšanas ietaises izgatavošanu, remontēšanu, iegādāšanos, glabāšanu, nēsāšanu, pārvadāšanu, pārsūtīšanu vai realizēšanu bez attiecīgas atļaujas. Savukārt šis likuma pants paredz sodu brīvības atņemšanu uz laiku līdz desmit gadiem vai arestu, atņemot tiesības veikt zināma veida uzņēmējdarbību uz laiku no diviem līdz pieciem gadiem vai bez tā.

Savukārt sievietei apsūdzība uzrādīta pēc KL 176.panta 4.daļas caur 20.panta 4.daļu.

17 gadus veco jaunieti aizturēja pagājušā gada maija sākumā pēc laupīšanas mēģinājuma Swedbank filiālē Rīgā, Vienības gatvē. Pēc pusaudža aizturēšanas policija nāca uz pēdām arī viņa līdzdalībniekam - 1979.gadā dzimušajam vīrietim.

Kā iepriekš žurnālistus informēja Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Kriminālpolicijas priekšnieka vietnieks Andris Stūrainis, banku laupīšanas uzbrukumi, par kuriem tiek turētas aizdomās abas minētās personas, pastrādāti, sākot no 23.februāra, kad notika laupīšana Hipotēku bankas norēķinu grupā Rīgā, Melnsila ielā, līdz pat maija sākumam, kad tika mēģināts aplaupīt Swedbank filiāli.

17 gadus vecajam jaunietim bijusi nelabvēlīga ģimene, viņa vecāki agri nomira, viņš dzīvoja ar aizbildņiem. "Viņš ir viens no tiem, kas iemācījās izdzīvot uz ielas," skaidroja Stūrainis. Viņš arī norāda, ka jaunietim sākotnēji laupīšanas šķitušas ļoti interesantas un viņš, iespējams, neapzinājās guvumu. Vienā no epizodēm puisis nebija gatavs, ka bankas darbinieki dos tik daudz naudas, tādēļ sabāzis to kabatās.

Atšķirībā no jaunieša, kuram nav kriminālas pagātnes, otrs aizturētais vīrietis iepriekš ir četras reizes sodīts par mantiskiem noziegumiem. Abas aizturētās personas ir savstarpēji pazīstamas. Abi aizturētie nav radinieki, iespējams, iepazinušies caur paziņām.

Kā norādīja Stūrainis, izmeklētājiem ir zināmi deviņi laupīšanas uzbrukumi, par kuriem aizdomās tiek turētas minētās personas. No šiem deviņiem gadījumiem pieci bijuši laupīšanas mēģinājumi, bet četras - laupīšanas. Kopsummā nolaupīti apmēram 4500 lati.

Rīgas reģiona Kriminālpolicijas priekšnieka vietnieks žurnālistiem atklāja, ka pirmajā reizē likumsargu uzmanību piesaistījis fakts, ka personas darbojušās ārkārtīgi nepārliecinoši un bijis redzams, ka tām trūkst pieredzes šāda veida noziegumos.

Pēc aizturēšanas policijas darbinieki pie abiem vīriešiem atraduši šaujamieročiem līdzīgus priekšmetus.

Pirms pēdējā uzbrukuma aizdomās turamie bija ziņojuši, ka vairākos lielveikalos Rīgā ir ievietoti spridzekļi, tādējādi mēģinot novērst likumsargu uzmanību. Policija apgalvo, ka aizturētie rūpīgi negatavojās uzbrukumiem, kā to darītu profesionāli grupējumi, piemēram, ilgstoši novērojot aplaupāmo banku filiāles.

Lai atklātu banku laupīšanas uzbrukumus, Valsts policijā tika izveidota atsevišķa izmeklēšanas grupa, kas pārbaudīja kopumā apmēram 1000 personas, kas varētu būt saistītas ar uzbrukumiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas