Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +18 °C
Daļēji saulains
Otrdiena, 30. aprīlis
Liāna, Lilija

Nekā Personīga: Latvijas firma no Moldovas armijas gribēja pirkt arī 6 iznīcinātājus

Bruņojuma iegāde no Moldovas aizsardzības ministrijas, kuru pērn rudenī veica Latvijas firma Latspeceksports, visticamāk bija tikai pirmais solis daudz lielākam darījumam, ziņo TV3 raidījums Nekā Personīga. Ja darījums būtu izdevies, sekotu sešu Moldovas armijas īpašumā esošu MIG iznīcinātāju pirkšana, secinājusi Moldovas parlamenta ieroču lietas izmeklēšanas komisija. 

Šonedēļ publiskotajā komisijas gala atzinumā secināts, ka galvenie ieroču darījuma organizētāji atrodas Latvijā. Reaģējot uz notikušo, Latvijas Aizsardzības ministrija anulējusi darījumā iesaistītās firmas – Latspeceksports ieroču tirdzniecības licenci. Firma ministrijas lēmumu apstrīdējusi tiesā. 

No Moldovas izmeklēšanas komisijas materiāliem var secināt, ka par ieroču darījumu, kura kopējā vērtība pārsniedz trīs miljonus ASV dolāru, bija informēta visa Moldovas militārā vadība, ieskaitot aizsardzības ministru. Kopumā notika divi darījumi, bet to organizatori bija Latvijas firma Latspeceksports un visticamāk arī firmas KS AVIA vadība.

Pirmais darījums notika 13.septembrī, kad Moldovas armijas lidostā Merkulešti no tobrīd Lībijas opozīcijas centra Bengazī bija ielidojusi armēņu aviokompānijas AYK AVIA lidmašīna. Mērķis – nogādāt Armēnijā 50 tonnas smago armijas bruņojumu, kas sastāvēja no Uragan kaujas mašīnām, Šturm un Konkurs raķetēm. 

Ieroču darījumos pats svarīgākais ir tā sauktais gala lietotāja sertifikāts un tas šajā darījumā bija uz Latvijas kompānijas Latspeceksports vārda. Līgumu ar Moldovas aizsardzības ministriju slēdza ofšora firma Mosston Engineering, kuras patiesā labuma guvējus Moldovas izmeklētājiem neizdevās noskaidrot.  

Otrajā darījumā bija plānots uz Ukrainu vest raķetes, to kontroles un kalibrēšanas sistēmas. Tur bruņojumu plānoja atjaunot un pārdot tālāk dārgāk. Arī šo darījumu organizēja Latspeceksports, taču tas tika apturēts pēc skandāla, ko radīja pirmais darījums.

Moldovas izmeklēšanas komisija norāda, ka uz abiem līgumiem pretī firmas Latspeceksports vārdam ir atšķirīgi paraksti. Vienā parakstījies firmas vadītājs Ivo Antons, otrā paraksta autors nav zināms. 

Atzinumā norādīts, ka sarunās ar Moldovas aizsardzības ministrijas cilvēkiem no Latvijas puses piedalījušies Konstantīns Soloduha un Mihails Feofemovs. Par šiem kungiem ir maz informācijas. Zināms, ka viņiem ir labi sakari Krievijas specdienestos, bet Latvijā pieder avio kompānija KS AVIA, kas veic līgumreisus un attīsta Tukuma lidlauku.

Nekā Personīga zināms, ka Latvijas Drošības policija par aizdomās turamo atzinusi tikai vienu no darījumā iesaistītajiem – Ivo Antonu.

Tikmēr Moldovas parlamenta ieroču izmeklēšanas komisijas pārstāvis Aleksandrs Petkovs uzskata, ka abi ieroču darījumi Latvijas pusei bijusi tikai iesildīšanās. Galvenais mērķis bijis iegādāties sešus Moldovas armijas iznīcinātājus MIG.

“Tā pati Latvijas firma – Latspeceksports, nodarbojas ar MIG rezerves daļu tirdzniecību un iznīcinātāju pārdošanu. Par to jūs viegli varat pārliecināties ieejot viņu mājas lapā,” norādīja Petkovs.

Ieplānotais darījums būtu bijis ļoti ienesīgs, jo MIG iznīcinātājiem ieroču tirgū ir augsta cena. Tie tika izmantoti arī nesenā Lībijas konflikta laikā. 

Moldovas ieroču lieta parādījusi, ka pašreizējā ieroču tirdzniecības uzraudzības sistēma Latvijā ir nepilnīga. Šobrīd galveno licenci ieroču tirdzniecībai izsniedz Aizsardzības ministrija. Tā Latspeckesportam bija, taču firmai nebija atļaujas starptautiskiem darījumiem, ko izsniedz Ārlietu ministrija.

Latspeceksprts apgalvo, ka caur Latviju neko nav veduši. Moldovas ieroču darījumā viņi bijuši tikai starpnieki. Ieroči nopirkti un pārdoti Moldovas armijas noliktavās. Tālāk tos aizveduši armēņi. Tādēļ Latspeceksports uzskata, ka atļauja darījumam Ārlietu ministrijai viņiem nebija jāprasa. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas