Laika ziņas
Šodien
Migla
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

25 % romu uzskata - sociālajiem darbiniekiem jānodrošina, lai viņu bērni apmeklē skolu

Ceturtā daļa jeb 25% romu vecāku uzskata, ka sociālajiem darbiniekiem būtu jānodrošina tas, lai viņu bērni apmeklētu mācību iestādes, liecina pētījumā "Romu tiesības uz izglītību: īstenošanas situācija Latvijā" iegūtā informācija.

Tikpat romu uzskata, ka tas, lai viņu bērni apmeklētu skolu, būtu jānodrošina pašiem vecākiem, bet 13% norāda, ka bērnu došanās uz skolu būtu jānodrošina skolām, vēl 13% – ka tas būtu jānodrošina pašvaldībai, bet 10% uzskata, ka tas būtu jādara Izglītības un zinātnes ministrijai.

Pētījuma dati liecina, ka romu vecākiem nav informācijas par skolas gaitu sākšanai nepieciešamajiem dokumentiem, kas nereti nosaka to, ka bērnu pieteikšanu skolā atstāj uz pēdējo brīdi – pēdējām augusta dienām vai pat septembra sākumu.

Skolu administratori aptaujā atzinuši, ka ir arī gadījumi, ka skolā tiek pieņemti romu bērni, kuru dzīvesvieta nav deklarēta konkrētā pašvaldībā. Šādā gadījumā bērns tiek pieņemts skolā, bet par to tiek informēta izglītības pārvalde un bērnu tiesību aizsardzības inspekcija.

Pētījuma laikā veiktajās intervijās atklājas, ka bieži vien to, vai bērni laicīgi sāk vai pārtrauc mācības, nosaka ģimenes attieksme. Vairāki respondenti norādījuši, ka daudziem vecākiem ir vienalga, vai bērns mācās vai nemācās, tāpat bieži vien paši bērnu vecāki ir analfabēti, tādēļ nevar bērnam palīdzēt mācībās, turklāt nemaz nesaskata vajadzību pēc izglītības.

Izglītības iniciatīvu centra veiktais pētījums "Romu tiesības uz izglītību: īstenošanas situācija Latvijā" sākts pērn, bet pabeigts šogad. Tajā aptaujātas 183 mācību iestādes, divas augstskolas, 46 romu pieaugušie, 50 romu tautības bērni un jaunieši, 59 pedagogi, 31 pašvaldības izglītības nodaļa, kā arī sešas pirmsskolas izglītības iestādes no sešām pašvaldībām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas