Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

Ar trihinelozi Daugavpilī inficējušies jau 11 cilvēki

Ar trihinelozi inficējušos skaits Daugavpilī pieaudzis līdz 11 cilvēkiem, viņu vidū ir arī divi bērni, informēja Latvijas Infektoloģijas centra Latgales reģiona epidemioloģe Nona Vološčuka.

Pirmais saslimšanas ar trihinelozi gadījums Daugavpilī tika reģistrēts 21.jūnijā, pēdējais - aizvakar, 2.augustā. Astoņi no inficētajiem apgalvojuši, ka cūkgaļu iegādājušies Daugavpils centrālajā tirgū, savukārt pēdējie trīs saslimšanas gadījumi saistīti ar veikalā pirktu gaļu. Visi inficētie uzturā lietojuši termiski apstādu gaļu.

Tā kā slimības inkubācijas periods svārstās no četrām līdz 45 dienām, Vološčuka pieļāva, ka ar trihinelozi inficēto cilvēku skaits Daugavpilī turpmākajā laikā varētu arī pieaugt.

Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) Dienvidlatgales pārvaldes vadītājs Antons Lazdāns teica, ka, neskatoties uz visiem dienesta speciālistu centieniem, noskaidrot inficētās gaļas izcelsmi pagaidām nav izdevies.

Trihinelozes izraisītājs nav ticis atrasts arī fermā, kas bijusi saistīta ar konstatēto nelikumīgo uzņēmējdarbību. Šajā fermā tika veikta cūku kontrolkaušana, taču trihinellas gaļā netika konstatētas.

Lai mazinātu trihinelozes izplatības iespējas, PVD speciālisti atkārtoti izvērtēja arī kautuvju biodrošību.

Lai izvairītos no līdzīgu gadījumu atkārtošanās, atbildīgajām amatpersonām Daugavpils centrālajā tirgū atjaunota visu tirdzniecības iestādē ienākošo liemeņu pārbaude. Tā kā spēkā esošā likumdošana nepieprasa obligātu šādu pārbaudi, iepriekš gaļa realizācijai tikusi pieņemta, pamatojoties uz kautuvju izsniegtajām izziņām.

Patlaban sākta pārbaude veikalos, kuros gaļu iegādājušies pēdējie inficētie.

Trihinelozei ir raksturīgas alerģiskas parādības: tūska dažādās ķermeņa daļās, izsitumi uz ādas, pārmaiņas asins ainā, ierobežotas kustības locītavās, stipras muskuļu sāpes, apgrūtinātas acu ābolu kustības, runāšana, rīšana, elpošana. Temperatūra pamazām kāpj līdz 38-40° un saglabājas tik augsta vairākas nedēļas.

Dažreiz ir sirdsdarbības lēkmjveida traucējumi, bezmiegs, nemiers, stipras galvassāpes un svīšana. Atraugas, slikta dūša, vemšana, caureja vai aizcietējums ir tikai nedaudziem slimniekiem. Vājas invāzijas gadījumā slimību grūti diagnosticēt, jo simptomi nav raksturīgi. Smaga saslimšana dažreiz var beigties arī ar nāvi.

Cilvēkus, kuri pēdējā mēneša laikā ir lietojuši pārtikā tirgū pirktu gaļu, nejūtas labi un ir novērojuši šādus simptomus, Vološčuka aicina nekavējoties vērsties pie sava ģimenes ārsta, jo slimība pati nepārejot, tai nepieciešama specifiska ārstēšana.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas