Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Bišu saimes pazūd miglošanas dēļ

Vasaras sākumā, beidzot ziedēt ziemas rapsim, vairākās Latvijas vietās pazuda ievērojama daļa bišu. Tās izlidoja pēc nektāra un stropos neatgriezās, ziņo portāls zz.lv.

Šādus gadījumus varētu novērtēt kā mistisku bišu pazušanu, ja dravu tuvumā nebūtu ziedoši rapša lauki. Pašlaik bišu pazušana skaidrojama ar atsevišķiem Latvijas augkopjiem, kas izvēlas pārkāpt likumdošanu un apdraudēt ne tikai bišu pastāvēšanu Latvijā, bet arī apkārtējo vidi, uzsver Latvijas Biškopības biedrība.

Ziedot ziemas rapsim, vairākās Latvijas vietās, piemēram, Valmieras pusē, Viļānu novadā, Zemgalē un citās Latvijas vietās bites nav atgriezušās stropos. Tas nozīmē, ka blakus esošie rapšu lauki dienas gaišajā laikā tiek migloti nelikumīgi, izmantojot insekticīdus. Tos ir atļauts lietot tikai naktī, kad ziedi ir aizvērušies un tos neapmeklē bites, atgādina biedrība. Veicot miglošanu diennakts gaišajā laikā ar atļautajiem fungicīdiem vai šķidro mēslojumu, atsevišķos gadījumos, lai miglošanas izmaksas būtu mazākas, šiem augu aizsardzības līdzekļiem tiek piejaukti klāt arī insekticīdi, kas ir ķīmisks maisījums, paredzēts smidzināšanai tikai nakts laikā. Smidzinot dienas laikā, insekticīdi nodara postu bitēm un apkārtējai videi. Ja šādi likumdošanas pārkāpumi turpināsies, Latvija vairs nevarēs lepoties ar tīru vidi un  bioloģisko daudzveidību.

Biedrības pārstāve Ieva Zēģele informē, ka ap Jelgavu bišu saimju gadījumi konstatēti nav un skaidro, ka šogad valsts ir piešķīrusi papildu līdzekļus analīžu veikšanai, lai noteiktu bišu bojāeju insekticīdu nepareizas lietošanas dēļ. Tādēļ biedrība aicina sabiedrību būt modriem un ziņot Valsts augu aizsardzības dienestam (VAAD) par ziedošu rapša lauku apsmidzināšanu dienas laikā. Tikai VAAD speciālisti var pārbaudīt augu aizsardzības līdzekļu lietošanas noteikumu ievērošanu, nosūtīt paraugus uz laboratoriju un konstatēt likuma pārkāpumu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas