Laika ziņas
Šodien
Migla
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

Daļai Jūrmalas plāno piešķirt kūrorta statusu

Ekonomikas ministrija (EM) izstrādājusi rīkojuma projektu, kas paredz Jūrmalas pilsētas daļai piešķirt kūrorta statusu. Par tā atbalstīšanu vēl lems valdība.

Kūrorta statusu plānots piešķirt Jūrmalas pilsētas administratīvās teritorijas daļai, kurā ir pieejami dabas dziednieciskie resursi, tajā darbojas vismaz viena kūrorta ārstniecības iestāde, dabas dziednieciskie resursi tiek izmantoti, lai nodrošinātu attiecīgajā teritorijā esošās kūrorta ārstniecības iestādes darbību, vides kvalitātes rādītāji atbilst normatīvajos aktos noteiktajām prasībām, tajā ir izveidota atbilstoša tūrisma infrastruktūra, un tās attīstība tiek mērķtiecīgi plānota.

EM norāda, ka Jūrmalas pilsētas daļā, kurai plānots piešķirt kūrorta statusu, ietilpst arī īpaši aizsargājamās dabas teritorijās - daļēji Ķemeru nacionālajā parkā, dabas parkā Ragakāpa un dabas liegumā Lielupes grīvas pļavas.

EM atzīst, ka par kūrorta statusa saņemšanu Jūrmalas pilsētas pašvaldībai nav jāmaksā. Iespēja iesniegt pieteikumu par kūrorta statusa piešķiršanu ir katras pašvaldības neatkarīga izvēle, tāpat kā atbildība par izdevumiem, kādi tiek un turpmāk tiks ieguldīti kūrorta infrastruktūrā un ar to saistītajā tūrisma infrastruktūrā, kā arī mārketinga pasākumos kūrortu piedāvājuma popularizēšanai.

Ministrija ir pārliecināta, ka kūrorta statuss Jūrmalas pilsētas daļai kalpos kā atbalsta instruments, lai veicinātu investīciju piesaisti kūrortam, t.sk. infrastruktūras attīstībai, dodot pozitīvu signālu gan Latvijas, gan ārvalstu potenciālajiem investoriem, kuru lēmumu ietekmē ekonomiskā situācija un plāni konkrētā pašvaldībā. Kūrorta statuss radīs papildus drošības sajūtu kūrorta ārstniecības iestādēm un ar nozari saistītajiem komersantiem, ka attiecīgajā teritorijā šo iestāžu darbība un veselības tūrisma pakalpojumi tiks attīstīti plānveidīgi un ilgtermiņā.

Turklāt kūrorta statuss kalpos arī kā mārketinga instruments, popularizējot Jūrmalas veselības tūrisma pakalpojumu klāstu gan vietējā, gan ārvalstu tirgū un vēl vairāk nostiprinot tūristu uzticību Jūrmalai kā pievilcīgam tūrisma galamērķim.

Tāpat kūrorta statuss nodrošinās Jūrmalas pilsētas daļas atbilstību noteiktiem kritērijiem, īpaši attiecībā uz vides kvalitāti, piemēram, dzeramā ūdens kvalitāti, peldūdens kvalitāti, kā arī saprātīgu dabas dziedniecisko resursu izmantošanu.

Kūrorta statuss palīdzēs pilsētas daļai arī veidot vietējo iedzīvotāju izpratni un atbalstu pašvaldības definētajam attīstības virzienam, kā arī palielināt apziņu par veselības nozīmi un tās saglabāšanu.

"Kopumā vērtējot, kūrorta attīstība veicinās vides sakārtotību, darbavietu attīstību, potenciālu un labvēlīgu vidi tūrisma klasteru izveidei un attīstībai, kā arī tūrisma - īpaši veselības tūrisma - nozares attīstību, kas mazinās sezonalitātes problēmu, paildzinās tūristu uzturēšanās ilgumu un palielinās viņu tēriņus valstī kopumā. Savukārt attīstīts tūrisms valstij nozīmē sakārtotu apkārtējo vidi, ekonomiskās aktivitātes pieaugumu reģionos, kā arī sociālās un ekonomiskās vides uzlabošanos," uzsver EM.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vēl viens vaibsts televīzijas portretā

Par publisko skandālu saistībā ar Latvijas Televīzijas lēmumu rīkot EP priekšvēlēšanu diskusijas krievu valodā Guntars Gūte sarunājas ar politologu Jāni Ikstenu.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas