Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Ikšķiles novada pašvaldība aicina Saeimu atlikt novadu reformu līdz atzinuma saņemšanai

Ikšķiles novada pašvaldība lūgs Saeimas Administratīvi teritoriālās reformas komisiju un Saeimu atlikt likumprojekta Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likums izskatīšanu, līdz Eiropas Padomes Vietējo un reģionālo pašvaldību kongresa situācijas administratīvi teritoriālās reformas procesā atzinuma saņemšanai un izvērtēšanai.

Kā aģentūru LETA informēja Ikšķiles novada pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste Laura Dūša, šāds lēmums pieņemts 17.decembrī Ikšķiles novada domes ārkārtas sēdē. Tāpat ir izteikts lūgums uz otro likumprojekta lasījumu, iepazīties ar Ikšķiles novada pašvaldības domes šā gada 2.oktobra domes ārkārtas sēdē pieņemto lēmumu Par administratīvi teritoriālo reformu un sagatavot grozījumus likumprojektā atbilstoši lēmumā paustajam lūgumam Saeimas deputātiem un Valsts prezidentam neatbalstīt likumprojekta Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likums virzību esošajā redakcijā, veikt grozījumus likumprojektā iekļaujot Ikšķiles novadu Pierīgas teritorijā un atcelt nepamatoti noteikto novadu veidošanas kritēriju par iedzīvotāju skaitu Pierīgas novados.

Gadījumā, ja komisija un Saeima secina, ka minētie priekšlikumi nav atbalstāmi, tiek izteikts lūgums izvērtēt Ikšķiles novada apvienošanu ar Salaspils novadu.

Neskatoties uz nepārprotamo Ikšķiles novada iedzīvotāju viedokli par teritoriālo patstāvību, šā gada 30.oktobrī tautas sapulcē iedzīvotāji ir norādījuši, ka gadījumā, ja nepastāv iespēja Ikšķiles novadu saglabāt kā patstāvīgu novadu, būtu jāveicina Ikšķiles novada attīstība Rīgas virzienā un jāizvērtē iespēja labprātīgi apvienoties ar kaimiņos esošiem Pierīgas novadiem.

30.oktobra tautas sapulcē, izskanēja viedoklis, ka Ikšķilei būtu jāapvienojas ar Salaspils novadu, ņemot vērā, ka lielākajai daļai ikšķiliešu darba vietas atrodas Rīgā un Pierīgā. Turklāt gadījumā, ja Salaspils pilsēta būtu novada centrs, tas būtu ērtāk sasniedzams Ikšķiles novada iedzīvotājiem, kuri ik dienu dodas Rīgas virzienā. Arī izvērtējot sociālekonomiskos rādītājus, Ikšķiles un Salaspils novadiem tie ir līdzīgi, kā arī abiem novadiem ir līdzīgas prioritātes un attīstības perspektīvas. 

Tādēļ, gadījumā, ja nepastāv iespējas saglabāt Ikšķiles novadu kā patstāvīgu novadu, lietderīgi būtu veikt grozījumus likumprojektā un Ikšķiles novadu pievienot Salaspils novadam. Arī ministrs Juris Pūce (AP) ir norādījis, ka, apvienojoties ar Salaspils novadu, Ikšķiles novads būtu izpildījis visus kritērijus, lai tiktu atzīts par Pierīgas novadu.

Kā vēstīts, savu nostāju pret Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) uzsākto administratīvi teritoriālo reformu Ikšķiles novada iedzīvotāji iepriekš pauduši gan aptaujā, kurā 3248 respondenti iestājās par patstāvīgu Ikšķiles novadu, gan 1910 paraksti bija Latvijas Valsts prezidentam adresētajai vēstulei ar lūgumu nepieļaut administratīvi teritoriālās reformas sasteigtu īstenošanu, kas paredz Ikšķiles novada pievienošanu Ogres novadam.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Piektdien Latviju turpinās šķērsot nokrišņu zona

Piektdien Latviju turpinās šķērsot nokrišņu zona, debesis klās mākoņi un teritorijas lielākajā daļā palaikam līs, bet pēcpusdienā no dienvidrietumiem debesis sāks skaidroties un arī nokrišņi mitēsies,...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas