Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +9 °C
Daļēji saulains
Otrdiena, 16. aprīlis
Mintauts, Alfs, Bernadeta

Kas vienam aizliegts, otram atļauts?

Publiski un privāti pasākumi Latvijā pandēmijas dēļ joprojām ir aizliegti. Taču tas neattur ne vien izklaidi alkstošus jauniešus, bet arī atsevišķas pašvaldības šo noteikumu uz brīdi aizmirst, ja kādam ir liela jubileja vai jāpārgriež lentīte, atklājot jaunu infrastruktūras objektu, liecina Dienas veiktā analīze visu novadu kontos sociālajā tīklā Facebook, daļai – arī pašvaldību mājaslapās par notikumiem martā.

Par atsevišķiem gadījumiem Diena lūdza arī Valsts policijas (VP) skaidrojumu, kā rezultātā sāktas vairākas resoriskās pārbaudes par iespējamiem epidemioloģiskās drošības prasību pārkāpumiem.

Jautājums – ko, vai un kā drīkst – īpaši aktuāls ir priekšvēlēšanu aģitācijas kontekstā, jo ierasti pirms pašvaldību vēlēšanām, kas šogad paredzētas 5. jūnijā, politiķi kļūst publikas acīm redzamāki. Esošos noteikumus, kā Dienai apliecina Valsts kancelejā, šajā jautājumā var interpretēt tā: aģitācijas telti uzsliet nav atļauts, bet līdz 10 cilvēkiem var doties pašvaldībā pieteiktā gājienā vai rīkot piketu.

Vienkāršāk runājot – stāvēt uz vietas un dalīt bukletus nevar, bet, piemēram, partijas krāsas krekliņos 10 kandidātiem atrodoties kustībā, bukletus dalīt var.

Savukārt Tieslietu ministrijā Dienai skaidro, ka Covid-19 izplatības ierobežošanas normatīvie akti neparedz tiešu aizliegumu veikt priekšvēlēšanu aģitāciju publiskās vietās, taču jāņem vērā, ka jebkādi publiski pasākumi un pulcēšanās ir aizliegta. Esot jāizmanto tādi priekšvēlēšanu aģitācijas veidi, kuri netiek organizēti klātienē, piemēram, internetā (digitāli neklātienē), elektroniskajos plašsaziņas līdzekļos, preses izdevumos. Tikmēr attiecībā uz aģitācijas materiālu izplatīšanu publiskās ārtelpās TM norāda – jāizvairās no personu pulcēšanās vienkopus un jāievēro distance, izsniedzot aģitācijas materiālu. Covid-19 operatīvās vadības grupā (OVG) šonedēļ gan uzdots Veselības ministrijai no epidemioloģiskās drošības aspekta izvērtēt jautājumu par priekšvēlēšanu aģitācijas pasākumu organizēšanu un norisi.


Sarīkosim ko līdzīgu

''Mums šķita ļoti dīvaini iet [domes] vadībai tikai pie [slimnīcas] vadības, jo lielu darbu dara arī pārējie kolēģi slimnīcā, varbūt pat lielāko darbu. Domājām, kā darīt šajos apstākļos, kā iepriecināt, izlēmām, ka pagalma koncerti jau ir bijuši, tad kaut ko līdzīgu [sarīkosim] slimnīcas darbiniekiem un tiem, kas slimnīcā atrodas tajā brīdī. [Pateikt] tādu mazu paldies par viņu darbu,'' publiski pieejamajā ReTV: Madonā sižetā saka Madonas novada domes speciāliste kultūras jomā Daiga Torstere. Sižetā, kā arī novada mājaslapā un feisbukā dažādos kontos atrodamajās fotogrāfijās redzama uzbūvēta skatuve, uz kuras uzstājas mūziķu grupa Sokrata brīvdienas, bet pagalma koncertu vēro nedaudz skatītāju gan ārā, gan pa slimnīcas logiem, pārsvarā visiem ir sejas maskas. Slimnīcas vadību pasākumā sveicis arī Madonas novada domes priekšsēdētājs Agris Lungevičs (ZZS), kurš pašvaldību vēlēšanās startē ar pirmo numuru no Latvijas Reģionu apvienības (LRA) un Latvijas Zemnieku savienības (LZS) saraksta.

Savukārt 4. martā ar svinīgām domes vadības – mēra Māra Zusta (LZP) un viņa vietnieka Raivja Zīrupa (LZS) – uzrunām un profesionāļu paraugdemonstrējumiem oficiāli tika atklāts Saldus skeitparks, kas esot modernākais alternatīvo sporta veidu komplekss Baltijā. Abi ir savu sarakstu līderi pašvaldību vēlēšanās. ''Domes vadība teica paldies projektā iesaistītajiem un būvniekiem par paveikto darbu un aicināja iedzīvotājus ievērot visus drošības pasākumus, atrodaties skeitparkā,'' teikts novada mājaslapā atrodamajā paziņojumā. Jāpiebilst, ka skeitparks, kas pēc atklāšanas pulcē daudz bērnu un jauniešu, atrodas tieši pretī Valsts policijas iecirkņa ēkai Saldus centrā. Tikmēr 29. martā sociālajos tīklos parādījās fotogrāfijas un ieraksti par Druvas zobārstniecības kabineta atklāšanas pasākumu, kurā sarūpētas medus burciņas, Pavlovas kūkas un priekšnesumam uzaicināts pāris no senioru tautas deju ansambļa, lai klātienē pateiktu paldies projekta atbalstītājiem. Lentīšu griešanas pasākumā piedalījās ne vien jau pieminētā Saldus novada domes vadība, bet arī Saldus pagasta pārvaldes vadītāja Ilze Kļava, kura ar ceturto numuru startē Nacionālās apvienības sarakstā. 

Par iepriekš minētajiem pasākumiem Dienai neizdevās atrast informāciju, ka tie būtu iepriekš īpaši izziņoti, bet Valmieras novada mājaslapā jau nedēļu pirms notikuma bija lasāms paziņojums: ''19. marta vakara pastaigas laikā aicinām uz brīdi piestāt Valmieras Kultūras centra pagalmā, kur no plkst. 19.30 līdz plkst. 21.30 varēs vērot Laiks krāsām!. Pastaigas pieturvietā klātesošie varēs aizceļot uz fantāziju zemi Neonija, kā arī sajust pavasari kustībā, mākslā un mūzikas skaņās. Pavasara noskaņu ar savu pieskārienu papildinās Valmieras Dizaina un mākslas vidusskola. Laiks krāsām! ilgs aptuveni 7 minūtes, tā tiks atkārtota ar 5 minūšu intervālu.'' Šeit gan nav ne vārda, ka pasākumā ārā uzstāsies arī mūziķi. Feisbukā atrodamajā videorullītī redzams, ka izdomas bagātais pasākums – priekšnesumus var vērot pa izgaismotiem ēkas logiem – pulcējis bariņu cilvēku, tostarp ģimenes ar bērniem, nav lietotas maskas, lai arī iepriekš izplatītajā paziņojumā bija atgādinājums par tā brīža drošības pasākumiem, tostarp sejas masku lietošanu.

Oriģināla bijusi arī Liepāja, kas savu dzimšanas dienu 18. martā svinējusi, aicinot pilsētas Facebook kontā noskatīties Goda un gada liepājnieks 2020 apbalvošanas ceremoniju. Pasākumu vadīja aktieris Gints Grāvelis, bija sagatavoti īpaši video sižeti par godinātajiem cilvēkiem, bet apbalvojuma saņēmējus individuāli klātienē sveica domes vadība – mērs Jānis Vilnītis (LRA) un Gunārs Ansiņš (Liepājas partija), kuri abi ir savu sarakstu līderi pašvaldību vēlēšanās. Muzikālo baudījumu sniegusi grupa Dagamba.

Pašvaldība uzsver, ka ''ceremonija ierakstīta, ievērojot valstī noteiktos epidemioloģiskās drošības pasākumus un pulcēšanās ierobežojumus''.

Jānorāda, ka šī ceremonija stipri atšķiras no tās, kāda bija sabiedrībā rezonansi izraisījušajā mūzikas balvas Zelta mikrofons pasniegšanā, par kuru Valsts policija ir sākusi administratīvo pārkāpuma procesu.


Var arī bez lentītēm

Pētot novadu mājaslapas un feisbuka kontus, var secināt, ka pašvaldību pieeja svarīgu notikumu atzīmēšanai vai izcelšanai ir ļoti dažāda. Piemēram, sadarbības līgumi starp pašvaldībām vai būvdarbu līgumi tiek parakstīti ārā speciāli iekārtotā vietā. Arī gada sportisti vairākās pašvaldībās godināti laukā un individuāli, kādam sejas maska ir, kādam nav, taču Valsts policijā Dienai norāda, ka ārtelpās tā jālieto vietās, kur ir intensīva cilvēku plūsma (piemēram, tirgū). Savukārt Ludzā katrs Jauniešu gada balvas ieguvējs (kopumā 10) ticis aicināts un gaidīts individuāli noteiktā laikā, ievērojot visus noteiktos drošības pasākumus. Tiesa, katram nominantam bija sagatavots individuāls iluzionistu Daces un Enriko Pecolli priekšnesums. Vairākās pašvaldībās klātienē nozīmīgā jubilejā sveikti arī seniori vai konkursu uzvarētāji, taču to parasti dara novadu vadība. Piemēram, Sieviešu dienas konkursa uzvarētāju sveikt ieradās pats pilsētas mērs Jānis Rozenbergs (JV), kurš ir arī sava saraksta līderis pašvaldību vēlēšanās.

Nevar gan izslēgt, ka lentīšu griešanas vai citi pasākumi notiek arī citviet, taču par tiem vismaz neparādās fotogrāfijas mājaslapā vai sociālajos tīklos.

Piemēram, Kandavā marta beigās atvērta virvju trase, bet novada mājaslapā vien atrodams paziņojums, ka trases izbūve ir pabeigta. Jāpiebilst, ka aktīvā būvniecības sezona ir tikai sākusies un daudzviet objektus vēl tikai plānots nodot ekspluatācijā. Vai to pirms vēlēšanām savai publicitātei izmantos politiķi, varam tikai minēt.


Valsts policija

Diena lūdza Valsts policiju komentēt vairāku iepriekš minēto notikumu norisi. Pēc nedēļas VP pārstāve Simona Grāvīte pavēstīja, ka VP izskatījusi iesūtīto informāciju, skaidrojusi notikumu apstākļus un motīvus. ''Precizējot informāciju pie pašvaldībām, atsevišķos gadījumos nav konstatēts, ka pirms notikuma vai notikuma laikā personas tiktu publiski aicinātas piedalīties pasākumā kādā konkrētā laikā un konkrētā vietā, šie notikumi bijuši īslaicīgi, nepulcējot cilvēkus, tādēļ šos notikumus policija nevērtē kā publisku pasākumu. Tāpat arī publicētajās fotogrāfijās nav konstatējami kādu spēkā esošu ierobežojumu pārkāpumi. Taču VP Kurzemes un Vidzemes reģiona pārvalde ir sākušas resoriskās pārbaudes par iepriekš aprakstītajiem notikumiem Saldū, Liepājā, Madonā un Valmierā. 

Dienai zināms, ka par pašvaldību ''šmugulēšanos'' nesen runāts arī Covid-19 operatīvās vadības grupā, uzklausot Iekšlietu ministrijas un VP sagatavoto ziņojumu par epidemioloģiskās drošības prasību pārkāpumiem.

Latvijas Pašvaldību savienība esot lūgta vairāk strādāt ar pašvaldībām un skaidrot noteikumus. 

Te gan jānorāda, ka tiesības kontrolēt prasību ievērošanu ir ne vien VP, bet arī pašvaldības policijai, tādējādi sanāk, ka pēdējai jāsoda pašai savs darba devējs. 

Veselības ministrijā uz Dienas jautājumu, vai valdībā plānots konceptuāli spriest par pasākumu organizēšanu ārtelpās, ņemot vērā tuvojošos vasaras sezonu un priekšvēlēšanu aģitāciju, pēc būtības neatbildēja. ''Veselības ministrija operatīvās vadības grupā jau ir norādījusi uz pastāvošo problēmu par pašvaldību pieeju pasākumu rīkošanā un aicina pašvaldības rīkoties atbildīgi,'' sacīja VM pārstāvis Oskars Šneiders.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nesanāca ar Citadeli. Vai sanāks ar Indexo?

Lai gan vēl pirms pāris nedēļām politikas kuluāros ar jaunu joni ticis aktualizēts jautājums par topošās bankas akcionāru reputāciju, kopējais noskaņojums amatpersonām ir atgaiņāties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas