Laika ziņas
Šodien
Skaidrs

Nezina, ko darīt ar mazajiem

No jaunā Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) priekšsēža Ginta Kaminska (ZZS) Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija sagaida atbildes uz vairākiem jautājumiem. Vispirms – kāds ir LPS viedoklis par Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) piedāvāto pašvaldību sadarbības teritoriju modeli. Otrdien, tiekoties ar LPS vadītāju, deputāti arī vēlējās noskaidrot, vai nav jāgroza Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likums, jo aptuveni puse pašvaldību neatbilst tajā noteiktajiem kritērijiem.

Deputātu rīcībā gan bija atšķirīga informācija. Jurim Šulcam (Vienotība) prātā bija agrākie dati, ka Latvijā ir 38 novadi, kuros ir mazāk nekā 4000 iedzīvotāju, kas arī ir viens no kritērijiem. Komisijas priekšsēdētājs Sergejs Dolgopolovs (Saskaņa) zināja, ka tagad jau tās ir vairāk nekā 50 pašvaldības. Taču abu mērķis bija uzzināt, ko LPS vadība iesaka darīt, lai šo situāciju mainītu. Kaminskis pauda savu viedokli, atgādinot, ka pēc likuma spēkā stāšanās Saeima pati lēma par Rojas novada sadalīšanu, tā ļaujot izveidoties diviem – Mērsraga un Rojas – novadiem, kuri vairs neatbilda prasībām.

Likums nosaka, ka, izveidojot vai likvidējot novadu, ir jāņem vērā vairāki kritēriji. Tajā jābūt ne mazāk kā 4000 iedzīvotājiem, centrā ir jābūt ciemam vai pilsētai ar ne mazāk kā 2000 iedzīvotājiem, attālums no ikvienas apdzīvotās vietas līdz centram nevar pārsniegt 50 kilometrus, pašvaldībai ir jāspēj nodrošināt visu funkciju izpildi. Likums gan arī paredz iespēju Saeimai par novadu noteikt teritoriju, kurā ir mazāks iedzīvotāju skaits, bet kas atbilst pārējiem kritērijiem.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards (NA) Dienai teica, ka kritērijiem neatbilst 55 novadi un divas lielās pilsētas, kurās jābūt vismaz 25 000 iedzīvotāju. Jēkabpilī un Valmierā to skaits ir mazāks. Taču koalīcija savulaik lēmusi atbalstīt nevis pašvaldību apvienošanos, bet sadarbības teritoriju veidošanu. VARAM bija uzdots sagatavot izmaiņas likumā, kas pašlaik tiek saskaņotas un drīzumā tiks iesniegtas valdībā. "Neapšaubāmi tas ir veids, kā pašvaldības, kas neatbilst kritērijiem, varētu veikt savas funkcijas, nodrošinot iedzīvotājiem pakalpojumus vienādi labi visā Latvijā," uzskata ministrs.

Vairāki deputāti atcerējās arī Gerharda runu LPS kongresā, kurā viņš paziņoja: "Nākamais solis būs lielāku pašvaldību veidošana. Novadu sadarbība varētu būt pamats, uz kura nākotnē veidot spēcīgus novadus. Mana pārliecība ir, ka jāsāk teritoriālās reformas otrais posms ar mērķi apvienot novadus un samazināt pašvaldību skaitu. Jūs varat mani nosvilpt no tribīnes, bet tas notiks tāpat un notiks ļoti ātri." Ministrs pieļāva, ka pēc desmit gadiem Latvijā būs 20–30 pašvaldību. Kaminskis gan nepiekrīt sadarbības ierobežošanai noteiktās teritorijās. LPS esot nosūtījusi vēstules visām ministrijām, lai noskaidrotu, kā ir plānots veidot valsts institūciju kartējumu. Atbilde pēc būtības ir saņemta tikai no Veselības ministrijas, kas redz astoņas sadarbības teritorijas.

Sējas novadā ir 2348 iedzīvotāji. Tā priekšsēdētājs Guntis Liepiņš (Reģionu alianse) pieļauj, ka nekādi lēmumi par sadarbības teritorijām netiks pieņemti, jo Saeimas vēlēšanu gadā partijas neriskēšot veikt šo reformu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas