Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita
Parādi ir katrai no 119 Latvijas pašvaldībām. Naudu aizlienēt vajadzējis arī, lai taptu, piemēram, tādi lieli projekti kā Vidzemes koncertzāle Cēsīs

Pašvaldības bez parādiem neiztiek

Mēdz teikt, ka parāds nav brālis, taču reizēm tieši aizlienēta nauda var palīdzēt izaugsmei. Latvijā šobrīd nav nevienas pašvaldības, kurai nebūtu parādsaistību, kas ņemtas, lai attīstītos, jo savu līdzekļu vienkārši nepietiek. Pēc Latvijas pašvaldību savienības (LPS) pārstāves Lāsmas Ūbeles teiktā, visticamāk, tuvākajos gados arī nebūs novērojama situācija, kad kāda pašvaldība būs brīva no parādiem, piektdien lasāms laikrakstā Diena. Šobrīd kopējā pašvaldību aizņēmumu summa ir virs viena miljarda eiro. Lai gan atsevišķām pilsētām parādi mērāmi vairākos miljonos, to vadītāji apgalvo, ka jūgu nejūt – nauda aizlienēta, apzinoties savas iespējas.

"Pašvaldību parāds ir ļoti mērens. Tā nav nejaušība, jo pašvaldību aizņemšanās Latvijā ir stingri regulēta, tās to nevar darīt, tā teikt, uz savu galvu," saka ekonomists Pēteris Strautiņš. Procesu regulē Finanšu ministrija (FM), visus jautājumus, kas saistīti ar pašvaldību aizņēmumiem, izvērtē Pašvaldību aizņēmumu un galvojumu kontroles un pārraudzības padome. Būtiskākais nosacījums kredīta izsniegšanai – pašvaldības kopējās parādsaistības nedrīkst pārsniegt 20 % no pašvaldības saimnieciskā gada pamatbudžeta ieņēmumiem. Pēc FM datiem pērn nevienai pašvaldībai uzņemto saistību apmērs nepārsniedza 20 %, lielākajai daļai tas ir līdz 15 %. 

Ūbele atzīmē, ka pirmskrīzes periodā domēm bija brīvas rokas un tās varēja izvēlēties jebkādu aizdevuma mērķi, taču kopš 2009. gada likums nosaka, kam iespējams aizņemties. Prioritāte visus šos gadus ir bijusi Eiropas Savienības (ES) līdzfinansēti projekti un izglītības joma, tāpat sociālo programmu investīciju projekti un investīcijas ārkārtas seku neatliekamai novēršanai. Ir arī mērķi, atbilstoši kuriem projektus var īstenot, ja pašvaldība iegulda sava budžeta līdzekļus.

Ja pašvaldība nenodrošina valsts aizdevumu līgumos noteikto saistību savlaicīgu izpildi vai izmanto to neatbilstoši, Valsts kasei (VK) ir tiesības ieturēt attiecīgo summu no pašvaldības iedzīvotāju ienākuma nodokļa daļas. Savukārt, ja veidojas situācija, ka pašvaldība kaut kādu iemeslu dēļ nonāk ārkārtējās finansiālās grūtībās, tiek iedarbināts finanšu stabilizācijas mehānisms. Kā savulaik norādīja FM pārstāvji, stabilizēšanas process ir kā burvju nūjiņa, kas nepieļauj pašvaldības bankrotu. Tiek izstrādāts konkrētās pašvaldības finanšu stabilizācijas projekts un no VK tiek piešķirts stabilizācijas aizdevums, kas arī, protams, ir jāatmaksā. "Bet tie ir atsevišķi gadījumi desmitu gadu laikā," apgalvo Ūbele. 

Visu rakstu lasiet laikraksta Diena piektdienas, 7.aprīļa, numurā!

Top komentāri

Jūrmalas kliķe grābj, cik var!
J
Jūrmalas Mākslas skolas tāmi vienā naktī no 800 tūkstošiem latu uzpūta līdz 2 miljoniem, Dzintaru koncertzāles vecajā ēkā iegrūda tehniski neticamu summu - 18 miljonus euro, Majoru slidotavas nojumi uzslēja par summu, kas pārsniedz normālas ledushales izmaksas citās pilsētās, Mellužu sabiedriskā tualete izmaksāja 200 tūkstošus, un šo sarakstu varētu turpināt un turpināt, bet Gatim un viņa kliķei kā nav gana, tā nav.
Raimonds
R
Finanšu ministrijas padome izveidota tikai un vienīgi, lai veselam departamentam būtu lielas algas par nekā nedarīšanu. Par 20% slieksni ir ierakstīts normatīvajos aktos, to pārkāpt nav iespējams. Bezjēdzīgi tērē savu un citu laiku.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Jauniešiem svarīga ir droša un uzticama vide

Par jauniešu paškaitējuma iemesliem un to, kā novērst cēloņus, kuri jauniešus stimulē nodarīt sev pāri, Guntars Gūte sarunājas ar bērnu un jauniešu psihoterapeitu Nilu Saksu Konstantinovu.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas