Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +23 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

Pašvaldības diskutē par topošo Ziemeļvidzemes reģionālo atkritumu apsaimniekošanas plānu

Lai informētu un iesaistītu pašvaldības Ziemeļvidzemes reģionālā atkritumu apsaimniekošanas plāna 2014.-2020.gadam izstrādē, piektdien SIA ZAAO (ZAAO) rīkoja diskusiju reģiona pašvaldību pārstāvjiem, portālu Diena.lv informēja ZAAO.

Plāns paredz atkritumu sistēmas attīstību Ziemeļvidzemes reģionā nākamajiem septiņiem gadiem - attiecībā uz atkritumu dalīto vākšanu, noglabāšanu, poligona darbību, infrastruktūras attīstību un citām tēmām. Tas palīdzēs noteikt, kādus rezultātus ir jāsasniedz līdz 2020.gadam un ļaus iegūt datus par atkritumu jomu – apjomiem, plūsmu, otrreizējo pārstrādi un citus.

Jaunajā plānošanas dokumentā papildus uzstādītajiem mērķiem atkritumu apsaimniekošanas attīstībā plānots pievienot arī līgumu paraugus un saistošos noteikumus par atkritumu apsaimniekošanu, kā arī kvalitātes kritērijus, kas pakalpojumu sniedzējam jāievēro.

ZAAO jau vairākkārt ir uzsvēris, ka šāds reģionālais plāns ir nepieciešams papildus valsts plānam, jo sasniegtie rezultāti nozarē Latvijā atšķiras. Piemēram, valdībā nupat atbalstītais Ministru kabineta noteikumu projekts paredz, ka pašvaldībām sadarbībā ar atkritumu apsaimniekotājiem līdz 2014.gda 31.decembrim jāizveido dalītās vākšanas sistēma papīra, metāla, plastmasas un stikla atkritumiem. ZAAO jau šobrīd to ir ieviesis un nodrošina dalīto atkritumu vākšanu visā Ziemeļvidzemē - uz šo brīdi ierīkoti teju 300 EKO punkti papīra, plastmasas, metāla un stikla savākšanai, 14 EKO laukumi gan iepakojuma, gan lielgabarīta, zaļo, nestandarta un citu atkritumu savākšanai, ka arī izvietoti papildus vēl vairāk nekā 200 iepakojuma un PET konteineri visā reģionā. Tāpat iedzīvotājiem tiek piedāvātas EKO somas papīra un kartona atkritumiem, PET dzērienu pudelēm, polietilēna atkritumiem, metāla atkritumiem, kā arī EKO kastes reklāmas un citu drukāto materiālu savākšanai.

Dalīto atkritumu sistēma šobrīd, saskaņā ar Ziemeļvidzemes reģionālo atkritumu apsaimniekošanas plānu 2006.-2013.gadam, reģionā ir ieviesta par vismaz 85%. Tas nozīmē, ka nākamajā plānošanas periodā lielāka uzmanība jāpievērš ne tikai dalītās vākšanas nodrošināšanai, bet arī sabiedrības izglītošanai un pašvaldību iniciatīvām infrastruktūras attīstībā, reģionālo atkritumu apsaimniekošanas centru izveidei, pārstrādes iespēju nodrošināšanai. Kopumā patlaban šķiroto atkritumu apjoms no kopējā atkritumu daudzuma sastāda apmēram 17%.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Šorīt pārbaudīs trauksmes sirēnas

Pirmdien no plkst.10 līdz plkst.10.08 visā valstī uz trīs minūtēm tiks iedarbinātas trauksmes sirēnas, lai pārbaudītu valsts agrīnās brīdināšanas sistēmas ieslēgšanas kārtību un tās darbību, kā arī,...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas