Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Rēzeknē kandžu var nopirkt blakus domei, bet likvidē pašvaldības policiju

Rēzknes mākslas dienas ir viens no pēdējiem pasākumiem, kuru apsargā vietējā pašvaldības policija. Pilsētas mērs pēc strīda ar pašvaldības policijas priekšnieku ir nolēmis likvidēt visu iestādi, svētdienas vakarā vēsta TV3 raidījums Nekā Personīga.Aivars Stalidzāns Rēzeknes pašvaldības policijā 2000.

gadā sāka strādāt par inspektoru. Deviņu gadu laikā uzkalpojās līdz priekšniekam. Tomēr 2012.gadā sastrīdējās ar pilsētas mēru Aleksandru Bartaševiču, kurš viņu it kā par sliktu darbu atbrīvoja no amata. Stalidzāns atlaišanu pārsūdzēja un šā gada sākumā Augstākā tiesa lika Rēzeknes domei viņu amatā atjaunot.Pirms šī lēmuma mērs Bartaševičs ar pašvaldības policijas darbu bija apmierināts. Pirms pāris gadiem vēl apbalvoja labākos policistus ar goda zīmēm. Kad atsāka strādāt Stalidzāns, domes audita nodaļa strauji ķērās pie pašvaldības policijas darba izmeklēšanas un atklāja, ka ir bijusi nelietderīga rīcība ar formastērpiem, likumam neatbilstoši izmaksātas algas un, ka policisti nav pietiekoši labi fiziski sagatavoti. Pamatojoties uz audita ziņojumu, pilsētas dome 28.martā nolēma pašvaldības policiju likvidēt, jo tik slikti strādājošu struktūru neesot iemesla uzturēt."Nu, principā, kā jau zināt, es 10.janvārī biju atjaunots darbā, nu, principā uzreiz tās runas gāja un sarunas par to, ka par pašvaldības policijas likvidāciju," raidījumam stāsta Stalidzāns.Vilnis Olūtnieks 20 gados pašvaldības policijā ir pieredzējis dažādus priekšniekus un mērus. No Bartaševiča rokām viņš saņēmis apbalvojumu par labu darbu, bet 1.jūnijā nonāks uz ielas. Darbam valsts policijā pieteikties neļaušot vecums.

Olūtnieks stāsta, ka brīvdienās policistiem Rēzeknē ir ko norauties. Pilsētnieki daudz dzerot un kaujoties. Iet vaļā vardarbīgi strīdi ģimenēs: "Nu, kā, saprotiet, mēs lielāko daļu, nu visi šitie piedzērušies pa pilsētu, dzērāji, kas dzer, visu šito. Nakts miera traucēšana. Mēs braucam. Tāpēc, ka viņi ... Nu iznāk tā, ka viņi nevar paspēt, nu reāli nevar paspēt. Katru nakti pa pieci zvani viņi mums pārsūta tādēļ, ka viņi ir aizņemti. Viņiem ir Rēzekne, rajons, viņi nevar paspēt."

Arī pilsētas galvenais narkologs un domes deputāts Jāzeps Korsaks uzskata, ka bez pašvaldības policijas huligāni jutīsies brīvāk. Tieši pašvaldībnieki līdz šim savāca uz ielām piedzērušos un nogādāja atskurbtuvēs. Valsts policijai tam neesot resursu, jo knapi paspēj izmeklēt kriminālnoziegumus: "Tuvojas vasara, būs skolēnu brīvlaiks. Būs šie te skolēnu pasākumi, kur, diemžēl tiek lietots arī alkohols un sabiedriskās vietās. Es uztraucos par to, ka palielināsies kriminogēnā situācija. Ja pašlaik pašvaldības policijai, kursējot pa pilsētu tomēr cilvēkam, kas ir gatavs pārkāpt šo te likumu, liek nedaudz būt uzmanīgākam - padomāt, pirms ko dara."

Alkohola problēmu Rēzeknē raksturo arī Nekā personīga eksperiments. 250 metrus no pilsētas domes žurnālistiem izdevās par diviem eiro kādā dzīvoklī brīvi nopirkt puslitru kandžas. Bija tikai jāzina parole – Vai Larisa mājās.

Pilsētas mērs Bartaševičs apgalvo, ka neesot bijis cita risinājuma. Policija esot strādājusi tik slikti, ka darbu uzlabot neesot bijis iespējams: "Es uzskatu, ka... arī deputāti tāpat piekrīt, ka ir arī citi līdzekļi, kā var nodrošināt to pašu, bet ar mazākiem tēriņiem." Kādi tie būs? "Nu, pieņemsim, videonovērošanas sistēmas attīstība. Ar informācijas nodošanu tālāk valsts policijai reaģēšanai."

Par Rēzeknes lēmumu ir šokā Iekšlietu ministrija. Valsts policijas resursi pilsētā ir ieplānoti, rēķinoties ar pašvaldības policijas atbalstu. Tagad jāprasa līdzekļi valsts budžetā papildus policistu vietā. Rēzeknes dome policijai vien paskaidrojusi, ka nu nolēmusi taupīt naudu.

Ministrs Rihards Kozlovskis uzskata, ka ir bezatbildīgi policistus aizstāt ar kamerām un apsardzes darbiniekiem, jo kārtības uzturēšana ir valsts un pašvaldības likumā ierakstīta funkcija. Turklāt apsardzes darbiniekiem nav tādu pilnvaru kā policistiem: "Skaidrs, ka valsts policija būs spiesta strādāt tādā kā pastiprinātā režīmā, nu es domāju, ka daudz grūtāka tā situācija būs. Sanāk tā haotiski. Ja pēkšņi pēc kāda laika viņi izdomās, ka vajag dibināt atkal, nu tad ko mums atkal? Nav stabilitāte tādā ilgtermiņa plānošanā."

Iekšlietu ministrija plāno rosināt izmaiņas likumā, lai būtu iespējams plānot, kad pašvaldībai būs vai nebūs sava policija, lai tā pakļautos valsts policijai un lai būtu precīzi nosacījumi, ko dara valsts un ko pašvaldības policists.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas