Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Rudens lietavu un pavasara sausuma dēļ iznīkuši simtiem hektāri jaunaudžu

Pagājušā gada rudens lietavas un šā gada sausums ir nodarījis ievērojamus postījumus jaunaudzēm, kuru bojā gājušās platības vēl nav precīzi aplēstas, taču ir zināms, ka tie ir vairāki simti hektāru, aģentūru LETA informēja Latvijas Meža īpašnieku biedrībā (LMIB).

Saskaņā ar LMĪB sniegto informāciju, laika apstākļu dēļ ir cietuši ne tikai pagājušā gada un šā pavasara stādījumi, bet arī desmit un vairāk gadus vecas jaunaudzes. Vecākās jaunaudzes, galvenokārt, cietušas no platību applūšanas rudens lietavu dēļ, savukārt pagājušogad un šogad stādīto kociņu bojāeju ir izraisījis garais sausuma periods pavasarī un vasaras sākumā. Latgales pusē jaunaudzes pārsvarā ir bojātas lietavu dēļ, savukārt Kurzemes, Zemgales un Vidzemes reģionā vairāk ir cietuši jaunie stādījumi, ko izsaucis sausums.

"Pēdējo mēnešu klimatiskie apstākļi mežsaimniekiem ir bijuši vieni no nelabvēlīgākajiem vairāku pēdējo desmitgažu laikā. Lietavu izsauktā ilgstošā meža platību applūšana pagājušā gada rudenī un ilgstošais sausums šopavasar ir bijusi kritiska klimatisko apstākļu kombinācija jaunaudzēm daudzu hektāru platībā. Pastāv bažas, ka jaunie kociņi, kuri pašlaik ir izdzīvojuši, bet ir novājināti, varētu pastiprināti ciest no meža kaitēkļu un slimību bojājumiem," sacīja LMĪB valdes priekšsēdētājs Arnis Muižnieks.

Viņš piebilda, ka mežsaimniecība nav tikai koksnes ražas iegūšana, bet arī grūts darbs mežus stādot, kopjot un aizsargājot pret meža kaitēkļiem un slimībām. Tāpēc ir ļoti skumji redzēt, ka aiziet bojā meža platības, kuru audzēšanā ir ieguldīts liels darbs. Tie esot zaudējumi meža īpašniekiem.

Saistībā ar iepriekš minēto situāciju LMĪB ir vērsusies Zemkopības ministrijā ar lūgumu veikt grozījumus Ministru kabineta noteikumos, kas paredz atbalstu dabas katastrofās cietušo mežaudžu atjaunošanai izmantojot Eiropas Savienības finansējumu un iekļaut atjaunošanas atbalstam atbilstošo platību sarakstā arī tās audzes, kuras bojāeju ir izraisījušas lietavas un sausums.

LMIB ir Latvijas lielākā un nozīmīgākā nacionāla un starptautiska līmeņa meža īpašnieku un to apsaimniekotāju vienojošā organizācija, kuras 350 biedru īpašumā un tiesiskajā valdījumā ir 57% no visām Latvijas meža platībām. Organizācija dibināta 2005. gadā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Šeit ir Latvija un viena valsts valoda – latviešu

Par ārlietu ministra maiņu, krievu valodu kā instrumentu Krievijas ģeopolitisko mērķu sasniegšanai mūsu publiskajā telpā un par globālo nenoteiktību intervijā Agnesei Margēvičai spriež politolo...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas