Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +22 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Vairāki ķīnieši iegādājušies nekustamos īpašumus Cēsīs

Kopš 2010.gada 1.jūlija, kad spēkā stājās grozījumi Imigrācijas likumā, Cēsīs iegādāti 16 nekustamie īpašumi. No tiem vairāki īpašumi pieder Ķīnas pilsoņiem, portāls Diena.lv uzzināja Cēsu novada pašvaldībā.

Grozījumi Imigrācijas likumā paredz iespēju trešo valstu pilsoņiem saņemt Eiropas Savienības (ES) termiņuzturēšanās atļauju, ja tie Latvijā iegādājušies nekustamo īpašumu noteiktā vērtībā, veikuši noguldījumu banku subordinētajā kapitālā vai ieguldījuši līdzekļus kapitālsabiedrības pamatkapitāla palielināšanā.

Cēsu domei ir zināms par diviem darījumiem, kuros Ķīnas pilsoņi ir iegādājušies dzīvojamās platības tādā naudas apjomā, lai saņemtu uzturēšanās atļaujas. Vienā no īpašumiem ķīnieši neuzturas, taču dzīvojamās platības izīrē vietējiem iedzīvotājiem. Taču kāda cita ķīniešu ģimene uz Cēsīm ir pārcēlusies no kādas NVS valsts un dzīvo tur pastāvīgi. Viņu meita iet skolā un apgūst latviešu valodu, Dienai.lv atklāja domes pārstāvis Andris Vanadziņš.

Viņš arī norādīja, ka interesi par Cēsīm izrādot investori ne vien no Ķīnas, bet arī Krievijas, taču pagaidām būtu pārspīlēti apgalvot, ka tas notiek bieži. "Pateicīga ģeogrāfija un pietiekoši atpazīstama vieta, tai pašā laikā, ja tā ir vecpilsēta, tas ir arhitektūras piemineklis un līdz ar to apgrūtinājumi ir pietiekoši nopietni. Lai te kaut ko darītu, tiešām ir jābūt nopietnai un lielai vēlmei to darīt."

Ārvalstnieku interesei par Cēsīm, iespējams, ir arī racionāli apsvērumi, jo nekustamie īpašumi mazpilsētā nenoliedzami ir lētāki nekā Rīgā, pieļauj A.Vanadziņš. "Rīgā un Jūrmalā īpašumam, kuru iegādājoties var iegūt uzturēšanās atļauju, cena ir lielāka."

Savukārt Cēsu vicemērs Jānis Rozenbergs laikrakstam Neatkarīgā Rīta Avīze paudis, ka ķīniešu interesei par Cēsīm skaidrojums varētu būt Ķīnas mediju viesošanās pilsētā. Augustā Cēsīs bija ieradusies Ķīnas televīzija, kā arī pirms tam žurnālisti no kāda liela ziņu portāla. Iespējams, ziņas par Cēsīm Ķīnas medijos iedvesmojušas kādu Eiropas uzturēšanās atļaujas kārotāju, pieļāvis J.Rozenbergs.

Līdz šā gada 10.oktobrim apmaiņā pret ES uzturēšanās atļauju Latvijā iegādāti 1428 nekustamie īpašumi. Visaktīvāk īpašumi pirkti Rīgā, kur ārvalstnieki iegādājušies 704 īpašumus, savukārt Jūrmalā - 453 īpašumi. Salīdzinoši populāra ir arī Pierīga, piemēram, Babīte, Mārupe, Garkalne, Ādaži un citas vietas. Taču saraksta augšgalā ir arī Cēsis, liecina Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) apkopotā informācija.

Kopējais Latvijā veikto investīciju apjoms līdz 10.oktobrim sasniedz teju 259 miljonus latu – no tiem gandrīz 205 miljonus veido darījumi nekustamo īpašumu tirgū.

Līdz šim ES uzturēšanās atļaujas saņēmuši kopumā 4303 personas – no tiem 3123 Krievijas pilsoņi, 401 Ukrainas pilsoņi, 255 Kazahstānas pilsoņi, 121 Uzbekistānas pilsoņi, kā arī 69 Ķīnas pilsoņi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas