Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Zemā ūdens līmeņa dēļ Lubāna ezerā pastāv zivju slāpšanas risks

Zemā ūdens līmeņa dēļ Lubāna ezerā pastāv zivju slāpšanas risks, aģentūru LETA informēja Dabas aizsardzības pārvaldes (DAP) Latgales reģionālas administrācijas dabas izglītības darba speciāliste Diāna Selecka.

Veicot pārbaudi dabas liegumā "Lubāna mitrājs" Lubāna ezerā, DAP Latgales reģionālās administrācijas speciālisti konstatēja, ka ūdenstilpē ir pazemināts ūdens līmenis - ezerā tiek uzturēts minimālais pieļaujamais ūdens līmenis - 80 centimetri jeb 92,1 metri virs jūras līmeņa. Lubāna ezers atbilst Eiropas Savienības (ES) aizsargājamajam biotopam "Eitrofi ezeri ar iegrimušo ūdensaugu un peldaugu augāju" un šāda ūdens līmeņa pazemināšana samazina biotopa platības un kvalitāti, kā arī pastāv zivju slāpšanas risks bargas ziemas gadījumā, ja ūdens līmenis rudens periodā nesāks palielināties.

Pēc DAP lūguma saņemts skaidrojums no valsts SIA "Zemkopības ministrijas nekustamie īpašumi", kas pārvalda Lubāna ezera regulējošās hidromezglu slūžas, ka ezera ūdens līmenis tiek regulēts, ievērojot Lubāna ezera ekspluatācijas jeb apsaimniekošanas noteikumus, un ezera ūdens līmenis līdz minimāli pieļaujamajam nav samazinājies "Zemkopība ministrijas nekustamie īpašumi" darbības rezultātā, bet to izraisījuši pastāvošie ārkārtējie ārējie apstākļi, sacīja Selecka.

Viņa norādīja, ka atbilstoši Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra datiem, šā gada jūnijs un jūlijs Latvijā bija siltākais novērojums vēsturē kopš 1924.gada. Kopējais nokrišņu daudzums jūnijā bija 44% zem mēneša normas (41,0 mm), bet jūlijā 24% zem mēneša normas (75,7 mm). Šāda klimatiskā situācija veicināja pastiprinātu ūdens iztvaikošanu un attiecīgi ūdens līmeņa pazemināšanos Lubāna ezerā. Augustā nokrišņu daudzums palielinājās, taču ezera līmenis nepaaugstinājās, jo palielināto mitruma daudzumu uzņēma zemes virskārta.

Tiek prognozēts, ka sākoties rudens lietavām, ūdens līmenis Lubāna ezerā pieaugs. Sekojot situācijai, DAP sazināsies ar Valsts Vides dienestu par hidromezglu ekspluatāciju atbilstoši normatīvo aktu prasībām un veiks atkārtotu pārbaudi, informēja Selecka.

DAP Latgales reģionālās administrācijas Kontroles un uzraudzības sektora vadītājs Dagnis Vasiļevskis atzīst, ka patreizējais ūdens līmenis Lubānā ir nepietiekams. "Normāli, ja ūdens līmenis Lubānā ir vismaz pusotra līdz divus metrus dziļš. Pašlaik tas ir vairāk nekā nepietiekošs, ja situācija nemainīsies, ziemā varam sagaidīt zivju slāpšanu. Mēs ļoti gaidām rudens lietavas, lai beidzot ūdens līmenis Lubānā būtu pietiekams," sacīja Vasiļevskis.

Ūdens līmenis Lubāna ezerā tiek regulēts, izmantojot Aiviekstes slūžas un ezera izvadkanāla slūžas. Lubāna krastus ietver 36 kilometrus gari dambji un tas ir vislielākais iedambētais ezers Eiropā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas