Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +22 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 5. augusts
Osvalds, Arvils

Ziemas rapša sējumos Kurzemē un Zemgalē konstatēta fitoplazmas baktērija

Ziemas rapša sējumos Kurzemē un Zemgalē konstatēta fitoplazmas baktērija, liecina Valsts augu aizsardzības dienesta (VAAD) publiskotā informācija.

Dienesta pārstāvji norāda, ka daudzos ziemas rapša sējumos novēroti atsevišķi, netipiski augi. Par šādiem augiem lauksaimnieki sāka ziņot jūnijā, norādot, ka sējumos netipiskie augi novērojami lielā skaitā. Bojāto augu paraugus VAAD analizēja Nacionālajā fitosanitārajā laboratorijā, kur konstatēts, ka auga anomāliju izraisa fitoplazmas baktērija.

VAAD pārstāvji skaidro, ka fitoplazmas ir mazas, fitopatogēnas baktērijas, kas vairojas augu lūksnā jeb foēmā un to pārnēsātājos - kukaiņos. Galvenās patogēna izplatītājas ir cikādes. Kanādā veiktos pētījumos konstatēts, ka fitoplazmas galvenokārt pārnēsā sešplankumainā cikāde.

Fitoplazma inficē ziemas rapsi, kas slimības skartajiem augiem izraisa ziedu anomālijas. Inficētie rapšu ziedi tiek aizstāti ar lapām līdzīgiem izaugumiem vai arī veidojas piepūstas, dobas pākstis, kurās ir nenobriedušas, nepilnīgi attīstījušās sēklas.

Fitoplazmas izplatībai praktisku kontroles līdzekļu nav, bet patlaban tā ražas zudumus nerada.

VAAD ir 1998.gadā izveidota valsts tiešās pārvaldes iestāde, kuras mērķis ir nodrošināt kultūraugu un mežu resursu ilgtspējīgu izmantošanu, aizsardzību un aprites uzraudzību, lai saglabātu to bioloģisko daudzveidību, veicinātu sabiedrības drošību un pasargātu apkārtējo vidi no iespējamā augu aizsardzības un mēslošanas līdzekļu radītā piesārņojuma, radīt priekšnoteikumus, lai lauksaimniekiem būtu pieejams vesels un kvalitatīvs pavairojamais materiāls, kā arī palielinātu produktivitāti un lauksaimniecības konkurētspēju.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tīnužu pagastā no ūdenstilpes izcelts bojāgājušais

Svētdien ap plkst.19 glābēji Ogres novada Tīnūžu pagastā no ūdenstilpes izcēla bojāgājušu cilvēku un nogādāja viņu krastā, aģentūru LETA informēja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā (VUGD).

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas