Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 13. maijs
Ira, Iraīda, Irēna, Irina

2009.gadā Latvijā konstatētas piecas jaunas putnu sugas

2009. gadā Latvijā konstatētas piecas jaunas putnu sugas - sārtā kaija Rhodostethia rosea, Kamčatkas kaija Larus schistisagus, stepes ērglis Aquila nipalensis, lopu gārnis Bubulcus ibis un tundras šņibītis Calidris melanotos. Līdz ar to šobrīd Latvijā kopumā ir konstatētas jau 342 putnu sugas.

Sārtā kaija novērota 18.janvārī Engures ostā. Sārtās kaijas dabiskās izplatības areāls ir tālie ziemeļi aiz Ziemeļu polārā loka - Austrumsibīrijas tundra, Kanādas ziemeļi un Grenlande. Putnu novēroja fotogrāfs R.Rēķis.

Savukārt 13.aprīlī putnu vērotāji no Skotijas C.Gibbins un P.Hackett Getliņu izgāztuvē novēroja Kamčatkas kaiju. Šīs sugas putni izplatības areāls ir Krievijas Tālie Austrumi, kā arī Japāna un Korejas pussala, kur Kamčatkas kaijas ziemo.

17.maijā Kolkā novērots stepes ērglis. To novēroja putnu vērotāji T.W.Johansen un A.Celmiņš. Stepes ērglis mīt Āzijas stepēs no Austrumeiropas līdz Mongolijai.

Divas dienas vēlāk - 19.maijā Engures ezera austrumu krastā tika konstatēta nākamā jaunā putnu suga Latvijai - lopu gārnis, kura dabiskās izplatības areāls ir Eiropas dienviddaļa, Āfrika, Ziemeļamerika un Dienvidamerika. Putnu novēroja putnu pētnieki J.Williams, J.Ķuze u.c.

Savukārt tundras šņibītis Latvijā pirmo reizi novērots 13.septembrī Ainažu jūrmalā. Tundras šņibīša dabiskais izplatības areāls ir Sibīrijas ziemeļaustrumi un Ziemeļamerikas ziemeļi. Tundras šņibīti novēroja putnu fotogrāfe D.Feldmane.

Piecas jaunas putnu sugas gada laikā - tas ir ļoti daudz, pārskatāmā pagātnē tik daudz jaunienācēju gada laikā Latvijas ornitofaunā nav bijis. Līdz gada beigām vēl ir palikušas četras dienas un nebūtu nekāds brīnums, ja to laikā Latvijā nonāktu vēl kāds spārnainais maldu viesis un iekļūtu Latvijas putnu sugas Nr. 343. vietā. Ņemot vērā citu retu sugu novērojumus Latvijas kaimiņvalstīs, pavisam droši prognozējams, ka tuvākajā desmitgadē Latvijā sastapto putnu sugu saraksts papildināsies ar vēl pāris desmitiem jaunu sugu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pirmdien gaiss vietām iesils līdz +19 grādiem

Agrā pirmdienas rītā Latvijas lielākajā daļā ir daudz mākoņu, saulaināks laiks saglabājas Latgalē, liecina meteoroloģiskā informācija.Pirmdienas pēcpusdienā gaisa temperatūra Latvijā paaugstinā...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas