Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

40 procenti skolēnu katru dienu ēd saldumus

Pagaidām nav skaidrs, cik būtiski mainījušies skolēnu ēšanas paradumi, kopš mācību iestādēs noteikti ierobežojumi

Latvijā iedzīvotāji jau pēc vairākiem gadiem varētu apvelties tāpat kā Amerikā un citās rietumu valstīs, ja vien viņi neatgriezīsies pie aktīvāka dzīvesveida un priekšroku nedos veselīgiem ēdieniem, nevis tādiem, kas nokrāso muti zili zaļi melnu. Par to trešdien sprieda SIA Ārstu konsultatīvais dienests, Veselības ministrijas (VM) un Sabiedrības veselības aģentūras (SVA) rīkotajā konferencē Latvijas iedzīvotāju uzturs un veselība.

Kā norāda VM biedrības veselības departamenta direktore Inga Šmate, katru gadu par pāris procentiem pieaug dati par iedzīvotāju aptaukošanos. "Bērni kā kādreiz vairs nespēlē futbolu. Tagad viņi sēž pie datora un dara to virtuāli," viņa paskaidro. Līdzīgi arī pieaugušajiem darbs ir arvien sēdošāks. Tāpēc arī svarīga esot sabiedrības informēšana un profilakse, uzsvēra veselības ministrs Ivars Eglītis (TP). Viens no virzieniem, kurā ministrija strādā, esot smēķēšanas ierobežošana, kur esot vērojami arī pirmie rezultāti. Paredzēts strādāt arī ar kampaņām pret nekustīgu dzīvesveidu un "pārēšanos".

Pēc I.Šmates teiktā, pastiprināta uzmanība nu jau divus gadus tiekot pievērsta arī veselīgam uzturam skolās. Proti, kopš 2006.gada mācību iestādēs ierobežota tādu produktu tirdzniecība, kas satur vairākus E jeb pārtikas piedevas un ir ar pārlieku augstu sāls saturu. Lai gan sākotnēji ražotāji teju vai draudējuši ar tiesāšanos, tagad tie sākot piedāvāt arī veselīgākus produktus. "Viņi sāk ražot čipsus ar zemāku sāls saturu, ir izdomāti ābolu čipsi (kaltēti āboli — red.), veselīgās tējas u.c.," uzskaita I.Šmate, piebilstot, ka tagad ministrija strādājot pie šo "krāsaino" un neveselīgo produktu reklāmas ierobežošanas, par ko ar ražotājiem varētu vienoties nākamajā nedēļā.

Ja ražotāji ir pakļāvušies VM noteiktajiem ierobežojumiem attiecībā uz mācību iestādēs tirgojamajiem produktiem, tad pagaidām nav skaidrs, cik būtiski šo divu gadu laikā ir mainījušies pašu skolēnu ēšanas paradumi. 2005. un 2006.gadā tie bija diezgan šokējoši. Proti, gandrīz 40% aptaujāto skolēnu vismaz reizi dienā ēd saldumus. Čipsus vismaz reizi nedēļā ēd vairāk nekā puse aptaujāto, bet katru dienu gandrīz 8% skolēnu. Saldinātos gāzētos dzērienus savukārt vismaz reizi dienā dzer 12,7% skolēnu, bet ik nedēļu — 65,8%.

Skolās šāds pētījums, pēc I.Šmates teiktā, varētu tikt atkārtots šogad vai nākamgad. Tikmēr SVA sākusi pētījumu, kurā izzinās iedzīvotāju paradumus, kas atstāj iespaidu uz veselību, tas ir, smēķēšana, uzturs, fiziskā aktivitāte, alkohola lietošana, mutes higiēna u.c.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas