Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +1 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

69% vidusskolēnu pauž, ka nav grūtību iegūt narkotikas

Sākoties jaunajam mācību gadam, Valsts policija uzsāk sociālo kampaņu, lai samazinātu narkotisko vielu izplatību  un lietošanu jauniešu vidū. Ir izveidoti video un audio klipi medijiem, kā arī plakāti.

Vienā no video klipiem galvenā varone ir meitene. Savukārt otrā videoklipā par saviem iepriekšējā vakara piedzīvojumiem draugiem stāsta puisis. Viņu stāstītais draugiem atšķiras no notikumiem, kā viss risinājās patiesībā. Nākamajā reizē noteikti tev iešu līdzi, saka draugi.

Projekts ilgs gadu un tiek īstenots par Eiropas Komisijas līdzfinansējumu - 419,962 eiro apmērā. Kopējās projekta izmaksas ir 599,946 eiro.

Pētījums: Skolēni uzskata, ka narkotikas iegūt nav grūti

Piektā daļa jauniešu vecumā no 14 līdz 18 gadiem ir kaut reizi lietojusi narkotikas un tikai katrs otrais ir informēts, ka kriminālatbildība iestājas no 14 gadu vecuma, līdz ar to tikai puse vidusskolēnu zina, ka par atkārtotu narkotisko vielu lietošanu gada laikā var nokļūt cietumā pat diviem gadiem, liecina  projekta “Jaunieši pret narkotikām” laikā veiktā pētījuma rezultāti. Latvijas Atkarības psihologu asociācijas valdes locekle Aelita Vagale neslēpj – pētījuma autorus pārsteidza daudzo aptaujāto paviršā attieksme un vājās zināšanas par narkotisko vielu lietošanas sekām, kā arī apgalvojums, ka 69% vidusskolēnu nav grūtību iegūt narkotikas. Tikai 6% respondentu norādīja, ka narkotiskās vielas viņiem nav pieejamas.

Lieto, lai socializētos un atvieglotu saskarsmi


Maijā tika aptaujāti vairāk nekā tūkstoš jauniešu skolās visā Latvijā. Pētījuma autori skaidroja iemeslus, kādēļ jaunieši uzsāk lietot narkotiskās vielas. Starp atbildēm dominēja trīs: 29% sacīja, lai atvieglotu saskarsmi ar citiem un nostiprinātu savu pozīcīju draugu lokā; 26% sacīja, lai “aizmirstos”, mazinātu stresu, rastu mierinājumu vai mazinātu pārdzīvojumus; tikai 25% kā iemeslu narkotisko vielu lietošanai minējuši ziņkārību, interesi pamēģināt ko jaunu un vēlmi saprast, kādas sajūtas izraisa narkotikas.

“Bieži vien viņi saka, ka ir labi informēti par atkarību, iespējām inficēties ar HIV un psihiska rakstura sekām, ko var radīt narkotiku lietošana, taču uz jautājumu, kā tieši tas var notikt un cik lielā mērā tas skar konkrētu jaunieti, atbildēt spēj retais,” norādīja A.Vagale. Viņa paskaidroja, ka jaunieši nereti atbildes sniedz vispārīgām, iemācītām frāzēm par narkotiku kaitīgumu, bet salīdzinoši retāk izprot lietošanas fiziskās un juridiskās sekas. Tikai katrs piektais respondents zināja, ka kriminālatbildība iestājas no 14 gadu vecuma un tikai puse zinājusi, ka atbildība paredzēta par narkotisko vielu lietošanu. Taču, kā liecina pētījuma rezultāti, cietums jauniešiem nešķiet kā ļaunākās sekas narkotiku lietošanai. 84% respondentu norādījuši, ka ļaunākās narkotiku lietošanas sekas ir saslimšana ar HIV/AIDS, 69% kā ļaunāko minēja atkarības rašanos, bet 55% norādīja uz karjeras iespēju zudumu, nedaudz mazāk – 53% - minēja garīgas veselības sabojāšanu.

Pētījums veicinājis  sociālās reklāmas kampaņu

Jau otrdien atsevišķās radio stacijās un televīzijās sākusies sociālā kampaņa “Tu lieto narkotikas. Narkotikas lieto Tevi”. Pētījuma rezultāti parāda, ka vidusskolēni informāciju par narkotisko vielu lietošanas sekām labprātāk uzzina ārpus ģimenes un draugu loka, visbiežāk – internetā.

Sociālās kampaņa tiks īstenota vairākās vietnēs internetā, televīzijā radio un tiks izvietota vides reklāma plakātu formā. “Kampaņa paredzēta “šaubīgajiem” jauniešiem, kuri nav regulārie lietotāji vai šobrīd tikai izrāda interesi par iespēju pamēģināt narkotikas. Tiem, kas lieto sistemātiski, šī kampaņa diez vai ko dos, jo tādā situācijā nepieciešama specifiska palīdzība,” norādīja kampaņas izstrādātājs, reklāmas aģentūras Taivas Ogivly valdes priekšsēdētājs Edgars Grandāns.

Tāpat sociālās kampaņas ietvaros ir paredzētas arī simulāciju spēļu konkurss vidusskolēniem, kuru pirmā kārta paredzēta jau oktobrī. “Tās ir komandu spēles, kurās pieteikties varēs grupās pa pieciem skolēniem, kurus jāvada vienai skolotājai. Oktobrī spēles norisināsies Vidzemes reģionā, novembrī Kurzemes reģionā un nākamgad – citos. Pieteikties varēs jau septembrī,” informēja policijas pārstāve Zane Maskaļonoka. Ir izveidota arī mājas lapa www.sargi-sevi.lv.

(papildināts viss teksts)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas