Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

Reformistu ceļi sestdien šķirsies

Reformu partijas (RP) biedru ceļi sestdien šķirsies. Tie, kuri vēlas savu politisko nākotni saistīt ar Vienotību, turpinās darboties RP tās jaunā līdera ekonomikas ministra Vjačeslava Dombrovska vadībā. Savukārt tie, kurus šāda perspektīva nevilina, varētu jau sestdien partijas kongresā ierosināt RP likvidāciju, lai tās biedriem būtu brīvas rokas un izvēles iespējas, ceturtdien vēsta laikraksts Diena.

To vidū, kuri varētu prasīt RP likvidēšanu, būs arī Liepājas nodaļa un tās līderis Jānis Vilnītis. Ja aicinājumu vairākums neatbalstīs, šie cilvēki, visticamāk, partiju atstās.

"Ja mani ievēlēs par priekšsēdētāju, mana rīcības programma ir skaidra - pievienot Reformu partijas cilvēkus VienotībaiDienai atzina Dombrovskis, kuram triju gadu politiskā pieredze ļāvusi apzināties, ka, tikai sadarbojoties un konsolidējot spēkus, ir iespējams nodrošināt vairākumu un sasniegt mērķus. Viņš nevēlas runāt par to, kā tas praktiski notiks, jo šādas detaļas, pēc Dombrovska domām, ir sekundāras. Taču jāatgādina, ka Vienotība kandidātu sarakstā plāno iekļaut tikai tos RP politiķus, kuri būs iestājušies Vienotībā. Uz jautājumu, vai Vienotības sarakstā varētu būt arī RP priekšsēdētājs, pieļaujot izņēmumu, Vienotības ģenerālsekretārs Artis Kampars atbildēja: "Tāda iespēja nav izslēgta."

Pagājušā gada jūlijā pēc Valda Zatlera atkāpšanās no RP līdera amata par valdes priekšsēdētāju ievēlēja Saeimas frakcijas vadītāju Edmundu Demiteru, kurš toreiz atzina, ka uzņemas kādus pienākumus tikai tad, ja šai lietai tic. Sākumā kandidāti bija divi - arī V. Dombrovskis, kurš kandidatūru atsauca, aizbildinoties ar pienākumiem valdībā. Tas, visticamāk, nebija īstais iemesls, jo valdībā viņš ir joprojām. Taču pērnajā vasarā izteiktākas bija pretrunas starp diviem spārniem partijā. Demiters bija cilvēks, kurš spēja sarunāties gan ar vieniem, gan otriem. Ja viņš nebūtu piekritis, bija risks, ka partija varētu sašķelties jau vasarā.

Dombrovskis atzina, ka kopš vasaras situācija ir mainījusies. Pērnajā vasarā vēl bija cerība RP kā partiju atdzīvināt, "bet es sapratu, ka nebūšu tas cilvēks, kurš spēs samierināt liberālo un konservatīvo flangu". Dombrovskis apzinās, ka partijas biedru domas kongresā dalīsies - viena daļa no politikas gatavojas aiziet, bet tie, kas tajā nolēmuši palikt, ne visi savu nākotni saista ar Vienotību. Savukārt Vilnītis Dienai apstiprināja, ka neredz iespēju iekļauties Vienotībā, jo tā nav divu partiju sadarbība pēc vienlīdzīgiem principiem. Turklāt tā diagnoze, ko Zatlers 2011. gadā noteica Latvijas politiķiem, rosinot Saeimas atlaišanu, attiecas arī uz Vienotību, piebilda Vilnītis.

"Taču mūsu partijā ir izauguši jauni, spējīgi politiķi. Latvijas politika tikai iegūtu, ja viņi tajā paliktu," paudis pašreizējais Reformu partijas vadītājs Demiters, kurš sestdien šos pienākumus atstās. Viņš atbalstot sarunas ar Vienotību, kaut pats tajā neplāno stāties. Kad 2011. gadā E. Demiters ienāca politikā, savu biznesu viņš esot pārdevis, tāpēc rudenī viss būs jāsāk no jauna.

Jāatgādina, ka Reformu partijas reitingi jau labu laiku nepārsniedz nieka 2%. 

Visu rakstu lasiet ceturtdienas avīzē Diena

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas