Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Vienotība ar reģionālajām partijām varētu sadarboties arī nākamajās Saeimas vēlēšanās

Partija Vienotība šodien tikās ar reģionālo partiju pārstāvjiem, lai diskutētu par kopīgi risināmajiem darbiem. Tostarp tika apsvērta sadarbošanās arī nākamajās Saeimas vēlēšanās, ziņo aģentūra LETA. Vienotības līdere un Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa (V) pēc tikšanās žurnālistiem uzsvēra, ka šodien tika diskutēts par kopīgu platformu, domājot par to, kā mūsu valsti pārvaldīt labāk.

Sarunā esot izskanējis arī tas, ka pašvaldības bieži vien jūtas aizmirstas, ka tām tiek izteikti nepamatoti pārmetumi, ka viņi nestrādā sabiedrības labā. "Jāmeklē kopīga platforma, ar kuru nedalīt Latviju dažādos lēņos un dažādos novados," skaidroja Āboltiņa.

Viņa klāstīja, ka šodien Vienotība un reģionālo partiju pārstāvji vienojās par to, ka šai sadarbībai varētu būt daudz un dažādi formāti, "gan praktiski, gan arī domājot tīri teorētiski par nākamajām Saeimas vēlēšanām". Šodien tikšanās laikā gan tika runāts par praktiskajām lietām, un pašvaldību pārstāvji norādīja arī "gan uz dažu ministriju nespēju risināt jautājumus, pieņemt lēmumus un būt starpniekiem, kā šīm ministrijām būtu jābūt, konkrēti runājot par Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju", gan arī norādot uz dažādiem absurdiem lēmumiem, kas pašvaldībām jāizpilda.

Āboltiņa arī akcentēja, ka patlaban galvenais esot mēģināt risināt tās problēmas, kas iezīmējās, neizslēdzot to, ka partijas varētu runāt arī par sadarbību vēlēšanās. Šodien partiju pārstāvji vienojās regulāri tikties un sadarboties dažādos jautājumos, tomēr, ņemot vērā, ka līdz nākamajām Saeimas vēlēšanās vēl ir vairāk nekā gads, sarunas par iespējamām sadarbības formām turpināsies.

Ministru prezidents un Vienotības valdes loceklis Valdis Dombrovskis (V) skaidroja, ka sarunai ar pašvaldību pārstāvjiem bija vairāki mērķi. Pirmkārt, tika pārrunāti aktuālie valsts un reģionālās attīstības jautājumi. Viens no būtiskākajiem bija nākamais Eiropas Savienības fondu plānošanas periods, jo svarīgi jau tagad uzklausīt pašvaldību viedokli, lai varētu sekmīgi ieguldīt līdzekļus reģionālajā attīstībā un koriģēt dažas kļūdas vai neprecizitātes, kas bija iepriekšējā periodā. Vēl viens jautājums bija saistīts ar darbu pie nākamā gada budžeta. Pašvaldībām būtiskais jautājums ir tas, vai iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) ieņēmumi nesamazināsies, piebilda premjers.

Taujāts par iespēju nākamgad pārdalīt IIN proporciju par labu pašvaldībām, atbildēja, ka tas ir vērtējams jautājums, tomēr visas problēmas nevarot risināt ar proporcijām. Šodien apspriežamie jautājumi esot bijuši kontekstā ar plānoto IIN samazināšanu - vai prioritāte ir samazināt likmi vai palielināt neapliekamo minimumu un atvieglojumus par apgādājamiem. Taču šis ir arī politiskās diskusijas objekts koalīcijā, piebilda Dombrovskis.

Otrs tikšanās mērķis bijis runāt par partiju sadarbību, jo Vienotība vēlas strādāt pie "labēji centriskā politiskā piedāvājuma konsolidācijas", un, pēc Dombrovska domām, starp Vienotību un reģionālām partijām ir "labas sadarbības un sinerģijas iespējas". "Šodien to nekādā veidā neformalizējām, tā ir pirmā saruna, pirmā ievirze sadarbības virzienā," komentēja valdības vadītājs.

Tukuma novada domes priekšsēdētājs Juris Šulcs, kura pārstāvēta partija Tukuma pilsētai un novadam jau pašlaik ir Vienotības sadarbības partnere, pauda viedokli, ka viena reģionālā partija var risināt atsevišķu pašvaldību jautājumus, bet, "ja tu dzīvo Latvija un tevi interesē arī valstiski jautājumi", tad jāmeklē sadarbība arī ar partijām, kas ir pārstāvētas Saeimā un valdībā. Šāda forma - sadarboties, nevis apvienoties, - ir vērtējama pozitīvi, jo arī reģionālās partijas nezaudē patstāvību vietējo atsevišķo jautājumu risināšanā. Pēc šīs tikšanas Šulcs sagaida, ka sarunām sekos darbi, lai nebūtu tikai "izrunājām, šķīrāmies un viss ir kārtībā".

Valmieras pilsētas domes priekšsēdētājs Inesis Boķis (Valmierai un Vidzemei) norādīja, ka patlaban daudzos jautājumos attieksme pret novadiem un pilsētām no valdības un parlamenta puses nav pietiekoši izprotoša, tāpēc arī tiek domāts, kā turpmāk šo darbu uzlabot. Boķis uzskata, ka jāvienojas par galvenajām lietām, pamatpostulātiem un pēc tam "jāiet uz priekšu dažādās formā". "Šodien nekādas laulības te slēgtas netika," akcentēja politiķis, piebilstot, ka tā bija pirmā saruna par sadarbību, lai attīstītu valsti.

Partijas Kuldīgas novadam pārstāve Inga Bērziņa skaidroja, ka nepieciešama sadarbība to jautājumu risināšanā, kas sāpīgi un aktuāli pašvaldībām - lai ES struktūrfondu līdzekļi tiktu izmantoti reģionu attīstības veicināšanai, jautājumi par budžetu, kā arī citi.

Šodien uz sanāksmi tika aicinātas reģionālās partijas, kurās ir Vienotības pārstāvji, kā arī tās partijas, kuras nav apvienībās ar citiem politiskajiem spēkiem, tomēr netiek izslēgts, ka "varētu paplašināt šo sarunu galdu", norādīja Vienotības līdere.

Kā ziņots, Vienotība šodien aicinājusi Latvijas reģionu politisko partiju līderus uz sarunu par iespējām sadarboties un veidot kopīgu platformu Latvijas izaugsmei, lai veicinātu labējo un centrisko politisko partiju spēku apvienošanu.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas