Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +16 °C
Apmācies
Trešdiena, 3. jūlijs
Verita, Everita, Benita, Emerita

Āboltiņa aicina ZRP līdz pirmdienai pārdomāt savu lēmumu

Koalīcija ar "Saskaņas centru" (SC) "Vienotībai" nav pieņemama ideoloģisku, nevis etnisku apsvērumu dēļ, norāda "Vienotības" līdere Solvita Āboltiņa.

Viņa aicina Zatlera Reformu partiju (ZRP) līdz pirmdienai pārdomāt savu lēmumu par trešo partneri koalīcijā izvēlēties SC, informēja "Vienotības" pārstāve Laila Timrota.

"Iemesls, mūsuprāt, ir acīmredzams visiem - nacionālas valsts ideja nav pakļaujama riskam, jo riskam nevar tikt pakļauta valsts pastāvēšanas ideja. Šis tiešām ir vēsturisks un valsts pamata jautājums," uzsver Āboltiņa. "Ideoloģiskās pretrunas ar SC redzamas tieši valsts pamatjautājumā – izpratnē par Latvijas valsts vēsturi un turpināšanos, izpratnē par Latvijas mērķi – attīstītu nacionālu Eiropas valsti," viņa norāda.

Tāpat Āboltiņa uzsvērusi, ka nevienam atsevišķam politiskam spēkam nav izsniegts mandāts mainīt šo mērķi, jo saruna par to sabiedrībā nav notikusi, un neviens politiskais spēks šādu sarunu pirms vēlēšanām nav veicis. Viņa arī uzskata, ka neviena kaimiņvalsts Latvijas austrumos nav labs piemērs valsts attīstībai, un ir jātiecas uz Ziemeļvalstu piemēru.

"Tieši pamatojoties kopīgā izpratnē par valsts nākotnes modeli, ir jāliek pamats sabiedrības vienotībai. Latvijas sabiedrībai ir jābūt vienotai tajā, ka mūsu mērķis ir Ziemeļvalstu modelis. Neviena reforma nevar būt attaisnojums riskam, lai mainītu valsts virzību uz austrumiem," uzsver Āboltiņa.

"Vienotības" līdere apliecinājusi, ka gan Valdis Dombrovskis, gan viņa savulaik noraidījusi nu jau eksprezidenta Zatlera aicinājumu veidot koalīciju ar SC dienā, kad Zatlers ierosināja Saeimas atlaišana.

""Vienotība" konsekventi nepiekrīt veidot koalīciju ar ideoloģiski pretēju partneri arī šobrīd, jo cena ir neatbilstoši augsta - tā ir nacionālas valsts nākotne, par kuru lemt drīkst tikai visa tauta, nevis atsevišķi politiķi," uzsver Āboltiņa. "Reformas nevar būt attaisnojums, ja risks ir pati valsts pastāvēšanas jēga. Jauns sākums, ja tas ved austrumu virzienā nav "Vienotībai" pieņemams."

Tāpēc "Vienotība" aicina līdz pirmdienas tikšanās brīdim ZRP pārdomāt savu lēmumu.

Pēc Āboltiņas domām, 11.Saeimā ir visas iespējas izveidot stabilāku koalīciju nekā iepriekšējā Saeimā, jo balsu skaits "tiesiskuma koalīcijai" ir pietiekams, proti, "Vienotībai", ZRP un Nacionālajai apvienībai ir 56 balsis parlamentā.

"Tiesiskuma koalīcija dos reālus uzlabojumus, jo būs praksē pārbaudīti partneri, kuri, esot opozīcijā, vienmēr ir nešaubīgi atbalstījuši tiesiskumu - tā ir Nacionālā apvienība," argumentē "Vienotība", norādot, ka SC tādos pašos opozīcijas apstākļos balsoja pret tiesiskumu.

Turklāt visi galvenie sarunās izvirzītie valsts uzdevumi ir minēti ZRP, NA un "Vienotības" priekšvēlēšanu programmās, to risināšana ir apsolīta vēlētājiem un ir saņemts vēlētāju mandāts. SC saviem vēlētājiem ir solījis pretēju politiku, uzskata "Vienotība".

Apvienība arī uzskata, ka gadījumā, ja, vienojoties par reformām, būs nepieciešams konstitucionāls vairākums Saeimā, tad atbalsts ikvienam tādam lēmumam ir panākams arī ārpus koalīcijas. Turklāt nepieciešamības gadījumā var rīkot referendumu.

Āboltiņa arī apliecinājusi, ka "Vienotības" biedri, dome un valde, kā arī Dombrovskis ir gatavs uzņemties "visu atbildību par valsts tālāku attīstību un reformām koalīcijā ar NA un ZRP".

""Vienotība" kā partija pašreiz nepiekrīt veidot koalīciju ar SC, jo īpaši tāpēc, ka ir iespējama cita – ideoloģiski un tiesiski vienota stabila vairākuma koalīcija," norāda Āboltiņa, uzsverot, ka Latvijas nākotne ir meklējama Eiropas ziemeļu virzienā, nevis Latvijas austrumos.

"To saprast aicinām visus Latvijas iedzīvotājus, neatkarīgi no tautības. Sabiedrības vienotība būtu jāveido tieši uz šīs platformas," uzsver Āboltiņa.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas