Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +12 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 24. oktobris
Renāte, Modrīte, Mudrīte

Āboltiņa: Grozot Satversmi valodas jautājumā, mēs grozītu Latvijas vēsturi

Grozot Satversmi valodas jautājumā, mēs grozītu Latvijas vēsturi ceturtdien, skaidrojot partijas Vienotība Saeimas frakcijas deputātu balsojumu "pret" Satversmes grozījumiem par krievu valodu kā otru valsts valodu, uzsvēra partijas Vienotība priekšsēdētāja, Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa, portālu Diena.lv informēja partijas pārstāve Laila Timrota.

"Satversmes grozījumu priekšlikums iesniegts par normu, kura izteic, kas tieši ir Latvijas Republika. Līdztekus pārējiem Satversmes pamatprincipiem latviešu valoda kā vienīgā valsts valoda izsaka mūsu valsts esības jēgu. Ja latviešu valoda vairs nebūtu vienīgā valsts valoda, tā kļūtu pavisam cita valsts, kuras pamatā būtu citi principi un priekšnoteikumi. Atbalstīt šādus grozījumus nozīmē piekrist būtiski jaunas un atšķirīgas valsts veidošanai," norādīja Āboltiņa.

"Pasaulē nav citas valsts, kur iespējama latviešu valodas izaugsme. Ja atteiksimies no iedzīvotāju vairākuma valodas kā vienīgās valsts valodas un Latvijas Republikas jēgas, latviešu nācija kā iznīcībai lemta būs jāraksta tautu "sarkanās grāmatas" bezcerīgajā nodaļā. Ikvienam Latvijā tas ir saprotams. Mazākumtautību atšķirīgo identitāšu saglabāšana nav pretrunā ar šo kopīgo pamatu," norādīja Saeimas priekšsēdētāja.

Pēc šodienas Saeimas lēmuma nobalsošana par grozījumiem Satversmē var notikt. Tādēļ ikvienam, kas vēl spriež, vai nepieciešams tajā piedalīties, jāizlasa iesniegtie grozījumi un jāsaprot, ko šīs izmaiņas varētu nozīmēt ikviena pilsoņa dzīvē, pauda Āboltiņa.

Izmaiņas nozīmētu, ka ikvienam pilsonim, kurš grib būt līdzdalīgs savas Latvijas valsts pārvaldē, ir obligāti jāprot krievu valoda. Jo grozījumi paredz, ka gan valsts, gan pašvaldību darbs notiktu gan latviski, gan krieviski. Tas radikāli maina kopš neatkarības atgūšanas Latvijas sabiedrībā iesakņojušos tradīciju, ka jebkuras svešvalodu zināšanas, tajā skaitā jebkuras mazākumtautības valodas zināšanas izglītotam pilsonim ir vēlamas, bet ne obligātas, atgādināja deputāte.

Vienotība arī aicina visu tautību Latvijas pilsoņus piedalīties gaidāmajā tautas nobalsošanā un balsot "pret" krievu valodu kā otru valsts valodu, uzsvēra Āboltiņa.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas