Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Aivars Ozoliņš: Dīkie gribulīši

Mūs neuzklausa un mūsos neieklausās, mūsu priekšlikumus neņem vērā, mums neļauj un mūs ignorē — tas skan kā piedziedājums Tautas partijas pēdējā laika dziesmai par Dombrovski briesmīgo un viņa moku kabinetu, kurā "darītājus" spaida un nievā par to, ka viņi vienīgie zinot, kas un kā jādara.

Nudien, no TP dzirdam vienīgi to, ko valdība darot aplami, taču neko par to, kā jādara pareizi. Zinām tikai, ka tai esot leģendārais "Zalāna plāns", kā izvest valsti no bēdu ielejas un iecelt saulītē. Varbūt premjerministrs Valdis Dombrovskis (JL) valdības slēgtajās sēdēs TP ministrus, līdzko tie pošas izpaust savus plānus, sit un spārda, un aizbāž tiem mutes ar vīkšķi?

Tādā gadījumā Valsts prezidenta Valda Zatlera otrdien sasauktā valdības ārkārtas sēde, ko tiešraidē septiņas stundas translēja radio un televīzija, bija vienreizēja iespēja partijai apstulbināt tās nosaukumā minēto tautu ar valstisku stāju, domas dziļumu un stratēģiskā redzējuma vērienu. Taču no pieciem TP ministriem sēdē piedalījās tikai divi — veselības ministre Baiba Rozentāle un kultūras ministrs Ints Dālderis. Gan partijas priekšsēdētājs un tieslietu ministrs Mareks Segliņš, gan arī pats pašvaldību ministrs Edgars Zalāns ar visu savā vārdā nosaukto plānu bija devies atvaļinājumā.

Ārlietu ministrs Māris Riekstiņš, kas sēdi nevarēja apmeklēt, jo bija komandējumā Briselē, skaidro, ka abu partijas biedru neierašanās neesot bijusi necieņas izrādīšana Valsts prezidentam (kas diplomāta valodā laikam nozīmē, ka tieši to abi izrādījuši). Par necieņu pret valdības partneriem nav vērts runāt, bet prasīt tādu nieku kā cieņu pret Latvijas sabiedrību, kura cerēja beidzot uzzināt, ko īsti tai māca dižais Zalāns, droši vien nozīmētu atkal izraisīt partijas sašutumu.

Turklāt par abu ministru prombūtni esot jāvaino atkal Dombrovskis. Riekstiņš aprāda, ka ministru atvaļinājumus apstiprina valdības vadītājs. Arī Segliņš aizbildinās, ka atvaļinājumu viņam "laipni piešķīra" Dombrovskis, un nepārprotami rāda arī uz Zatleru kā līdzatbildīgo par savu nepiedalīšanos: "Valsts prezidenta kungam ir tiesības šādas sēdes iniciēt, taču man, tāpat kā jebkuram strādājošajam, ir tiesības uz atvaļinājumu." Tik tiešām — vai tad Zatlers nevarēja sasaukt sēdi tad, kad abi darba cilvēki būtu jau atpūtušies?

Bērnišķīgs gribulīšu gražīgums kļuvis par TP uzvedības stilu. Gribu, dodiet, citādi slikti uzvedīšos — neko citu TP pēdējā laikā nepiedāvā. Pat TP biedres Antas Rugātes iedabūšanu Saeimas prezidijā, kad slēgtā balsojumā tautas priekšstāvji viņu noraidījuši, Segliņš pieprasa nodrošināt valdības vadītājam, citādi partijas deputāti balsošot, kā katram ienāk prātā. Diskutēt par vienošanos ar Starptautisko Valūtas fondu (SVF) partija sūtīja otrā līmeņa politķus, bet pēc tam sūdzējās, ka neesot pienācīgi informēta. Uz koalīcijas padomes sēdi 27.jūlijā, kurā bija jālemj par nodomu vēstuli SVF, Segliņš demonstratīvi ieradās ar pusstundas nokavēšanos un paziņoja, ka partija to neparakstīšot; premjerministram un finanšu ministram bija jāiet runāt ar TP, kura pievakarē to tomēr parakstīja, bet nu sūdzas, ka to darījusi "šantāžas apstākļos". Nekustamā īpašuma nodokli TP pieprasīja ieviest ar atsevišķu likumu, nevis kopā ar budžetu, taču pagājušonedēļ nobloķēja šā jautājuma skatīšanu Saeimā un nu ir vispār pret šādu nodokli, ko bija atbalstījusi ar savu parakstu zem minētās vēstules SVF.

Bērnišķīgi viltīga ir arī TP runāšana par tēva dibinātāja Andra Šķēles ieceri panākt lata devalvēšanu — gan naivais stāstiņš, ka "koridora paplašināšana" (lata piesaistes eiro robežu paplašināšana līdz 15 procentiem) nenozīmējot devalvāciju, gan izlocīšanās skaidri formulēt partijas attieksmi pret šo Šķēles parādu norakstīšanas plānu, gan pašpuiciskā kūdīšana, ka — davai, paplašināsim to koridoru un tad redzēsim, vai lata vērtība kritīsies vai ne. Sak, norausim mušai spārnus un paskatīsimies, vai lidos.

Saeimas frakcijas vadītājas vietnieks Vents Armands Krauklis nupat musina: "Diskusija par lata piesaistes koridora paplašināšanu ir loģiska, bet nevajag biedēt, ka tā var radīt draudus. Lata kurss var arī nemainīties, bet būtu skaidrība investoriem." Un bezbēdīgi stāsta, ka pietiktu ar vienu SVF valdes sēdi, lai mainītu valdības un fonda vienošanos saglabāt pašreizējo lata piesaisti. Ja TP mērķis nav lata devalvēšana jeb kursa "koriģēšana" — pat par 30 procentiem, kā ir piedāvājis Šķēle —, tad vairot neskaidrību ar diskusijām par "koridora paplašināšanu" vienkārši "intereses pēc" ir ne tikai neloģiski, bet arī pilnīgi bezatbildīgi.

Šķēles valūtas "biznesa" apkalpošana nav vienīgais, kas dīda TP meklēt iespējas gāzt šo valdību. Eiropas Komisija pirmdien paziņoja, ka drīzumā varot notikt "pārsteidzoša" ekonomikas atlabšana. Bet premjerministrs Dombrovskis otrdien valdības ārkārtas sēdē pateica, ka valsts bankrots ir novērsts un valsts maksātspēja ir nodrošināta — valsts kases kontos pašlaik ir vairāk nekā 1,5 miljardi latu. To dzirdēt Zalānam un Segliņam droši vien būtu smagi. TP nav vajadzīga tāda valdība, kas nelaiž partijas gribulīšus darīties ar tiem miljardiem pēc sava prāta.

Tikpat sāpīgi tai ir apzināties, ka pati ir vajadzīga vairs tikai sev un vēl dažiem. Bet vairākums labprāt redzētu TP ļaudis piebiedrojamies slotas vicināšanā vai grāvju rakšanā Šlesera puisim Laurim Dripem, kam tiesa otrdien, kad "strādājošie" Zalāns ar Segliņu atpūtās, piesprieda 240 piespiedu darba stundas par maluzvejniecību un ir beidzot iespēja izdarīt kaut ko arī sabiedrības labumam.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas