Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +7 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Aizdomas, ka IeM rīkotā autonomas konkursa dēļ, valsts var zaudēt vairākus miljonus

Iepirkumu uzraudzības birojā (IUB) iesniegta sūdzība par Iekšlietu ministrijas (IeM) izsludināto autonomas iepirkumu Valsts policijas vajadzībām, svētdien ziņoja TV3 raidījums _Nekā personīga._Konkursa nolikums divreiz labots un tas pagarināts līdz 20.aprīlim. Plānots nomāt 681 līdz 952 automašīnas.Pēdējos gados šis noteikti ir viens no lielākajiem valsts iepirkumiem auto tirdzniecības jomā. Auto tirgotāju asociācija pārliecināta, ka konkursa nolikums neatbilst iepirkuma likumam un  nepamatoti ierobežo konkurenci. Atsevišķi auto tirgotāji jau iesnieguši sūdzību iepirkumu uzraudzības birojam.

Pēc auto tirgotāju asociācijas domām, ja konkursa noteikumi netiks mainīti, valsts var zaudēt vairākus miljonus latu. IeM visus pārmetumus noraida, uzsverot, ka konkurss ir policijas interesēs un tas esot primārais.

Mūsa Motors, kuri izplata Volvo, Renault un Dacia ar sūdzību vērsušies iepirkumu uzraudzības birojā. Pēc viņu domām IeM sašaurinājusi pretendentu loku un konkursa tehniskās specifikācijas noteikumos ierobežojuši konkurenci.

Auto tirgotāju asociācija kā neloģisku atzīst to, ka konkursa nolikumā nav precīzi noteikts cik tad auto nomās, jo starpība starp lielāko un zemāko ciparu ir 271 auto. Ja šo skaitu iekļauj piedāvājumā – tas krietni palielina izmaksas. Tapat neesot skaidrs kādēļ jānosaka maksimālais CO2 ierobežojums vai, piemēram, auto minimālais gabarīts un platums.

Arī auto eksperts Aldis Zelmenis uzskata, ka konkursa nolikums ir sarežģīts un necaurspīdīgs, kādam tam nevajadzētu jābūt. Auto tehniskie nosacījumi nesaprotami, piemēram, kādēļ jānosaka minimālais motora tilpums, ja mūsdienās autobūve strauji attīstījusies un to ko savulaik vareja panākt 1,6 litru dzinēja tilpumu, to tagad izdara 1,2 litru motors ar turbīnu.

Neoficiāli zināms, ka konkursa nomas summas pieciem gadiem var sasniegt 15, varbūt pat 20 miljonus latu. Pēc Toyotas izplatītāja Amserv motors domām konkurss vērtējams kā tendenciozs.

Auto tirgotāji min, ka šis viens vai divi ir Volksvagens vai Citroen vai Pegout, kas tāpat ietilpst Volskvāgen grupas uzņēmumā. Auto tirgotāju asociācijas eksel tabulā labi var redzēt, ka tieši šo marku automašīnas vislabāk atbilst specifikācijai. VW pārstāvis Latvijā Māris Īle nemaz neslēpj, ka konkursa noteikumi viņu apmierina.

Ministrija apgalvo, ka par auto nomu valsts nepārmaksāšot un spēles noteikumi visiem auto piegādātājiem esot vienādi. Vienmēr kādu neapmierinās, ja kāds cits iegūs pasūtījumu, taču primārais iekšlietu ministrijas konkursā esot policistu intereses un tikai pēc tam auto tirgotāju.

Pirmdien uz iepirkumu un uzraudzības biroju dosies arī auto tirgotāju asociācija, viņi prasīs pilnībā atcelt konkursu un aizliegt slēgt iepirkuma līgumu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas