Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Aizdomas par mahinācijām ar nekustamo īpašumu Kultūras fondā

Pētot zemes gabala nonākšanu Latvijas Kultūras fonda (LKF) vadītāja Pētera Bankovska rokās, laikraksts Diena atklājis, ka fonda īpašumu pēc vairāku īpašnieku nomaiņas LKF atkal atpirka, lai par cenu, kas bija zemāka par tirgus cenu, to varētu iegādāties P.Bankovskis. Bažas par to, vai šis zemes gabals privatizēts likumīgi, radās arī Valsts kontrolei, kuras 2005.

gadā veiktā revīzijā secināts, ka LKF par sviestmaizi šo nekustamo īpašumu pārdevis P.Bankovskim. "Materiālus nodevām prokuratūrai, taču tā lēma kriminālprocesu nesākt, jo LKF ir nodibinājums, kurā apgrozās ziedotāju, nevis valsts nauda," laikrakstam skaidro valsts kontroliere Inguna Sudraba.

2003.gadā fondā no nekustamo īpašumu tirdzniecības ienāca 200 tūkstoši latu — par šādu naudu toreizējais fonda vadītājs P.Bankovskis iegādājās fonda pārziņā atkal nonākušos 3412 kvadrātmetrus zemes ar divām ēkām Jūrmalā. Lai arī 2005.gadā šī zeme jau divus gadus bija P.Bankovska īpašums, izstrādājot detālo plānojumu, Jūrmalas domē viņš vērsies LKF vārdā, it kā zeme piederētu fondam. Patlaban zemes gabalam kāpu zonā Lielupē apstiprinātais detālais plānojums ļauj restaurēt esošās ēkas un būvēt jaunas. Savukārt P.Bankovskis ar nekustamo īpašumu kompānijas Interbaltija starpniecību pārdod šo īpašumu par gandrīz 2,29 miljoniem eiro (vairāk nekā 1,63 miljoniem latu). Piecu gadu laikā tā vērtība pieaugusi astoņas reizes. "Visas pilsētas komunikācijas. Esošās ēkas var izmantot kā vasarnīcu," potenciālos pircējus kārdina Interbaltija.

Vai šī nauda nepienākas fondam? "Mēs dalām lāci, kurš nav nošauts," lakoniski bilst P.Bankovskis, kura vadībā fonds viņam notirgoja pēdējo LKF īpašumu. Tajā pašā laikā viņa vadītajam fondam ir lieli parādi par biroja telpu īri Vecrīgā, Peldu ielā. Kultūras fonds esot nonācis krīzes stāvoklī vēl Bankas Baltija bankrota laikā 1995.gadā, kad "skurstenī aizgāja fondam saziedotie aptuveni 50 tūkstoši latu". Iepriekšējā fonda direktore
Ramona Umblija, kas LKF vadīja no tā dibināšanas brīža līdz 1997. gadam, kad to pārņēma P. Bankoviskis, apgalvo, ka P.Bankovskis ienāca spēcīgā fondā, kuram nebija neviena parāda.

"Kura privatizācija tajā laikā notika caurspīdīgi? Neviena. Katrs izdzīvoja kā mācēja," vaicāts, vai LKF īpašumu privatizācija notika caurskatāmi, ar pretjautājumu atbild P.Bankovskis, taču uzreiz papildina, ka "Jūrmalas īpašums legāli nonāca manā īpašumā".
Kur Latvijas Kultūras fonda (LKF) vadītājs Pēteris Bankovskis ņēma 200 tūkstošus latu reiz fondam piederējuša zemes gabala ar divām ēkām iegādei? No fondam pietuvināto un tajā reiz strādājošu cilvēku stāstītā izriet divas versijas, kuras pierāda arī publiski pieejamā informācija. Pirmā — zemes gabala iegādei P.Bankovskis aizņēmās naudu no fondam saziedotajiem līdzekļiem, bet vēlāk šo parādu norakstīja. Otras versijas piekritēji uzsver, ka viņš šim darījumam nav tērējis savu, bet gan citu, ietekmīgu cilvēku naudu, pildot starpnieka lomu.


(Žurnālista Aleksandra Vorobjova rakstu "Kultūras fonda bankrots" lasi laikrakstā "Diena"!)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

DIENA IEPRIEKŠ RAKSTĪJA:


Bankovskis paliek amatā, par Kultūras fonda nākotni lems janvārī (05.11.2008.)

Bankovskis: Kultūras fonds ir jāslēdz (04.11.2008.)

LASI VĒL:


Laila Pakalniņa: Kas atlaidīs Bankovski?

Askolds Rodins: Pašlabuma fonds

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas