Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +15 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Aizdomas par starpniekkompāniju TEC-2 projektā

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) izmeklēšanu par iespējamiem _Latvenergo _vadības pārkāpumiem sāka jau 2006.gadā, liecina Dienas rīcībā esošā neoficiālā informācija. Izmeklēšana saistīta ar TEC – 2 rekonstrukcijas projektu, kas tika uzsākts jau 2005.gadā. Valdībā par to bija ļoti lielas diskusijas.

Neoficiāla informācija liecina, ka korupcijas apkarotājiem ir aizdomas, ka saistībā ar TEC-2 rekonstrukcijas uzsākšanu, tikusi izveidota starpniecības kompānija, kas nodrošinājusi, ka tiek sadārdzinātas izmaksas un no tās izņemta nauda. Saskaņā ar neoficiālām ziņām, birojam ir aizdomas, ka starpniekkompānijas izveidē ir iesaistītas gan augstākās Latvenergo amatpersonas, gan TEC-2 projekta vadītāji. Tas ir iemesls, kāpēc kratīšana šodien veikta arī TEC-2.

Pagaidām līdz pusdeviņiem vakarā neviens no Latvenergo vadības darbiniekiem nav aizturēts vai nogādāts izolatorā. Pēc Dienas rīcībā esošās informācijas uzņēmuma vadītāji otrdien nopratināti birojos. 

Ekonomikas ministrijas valsts sekretārs Juris Pūce intervijā Latvijas radio sacīja, ka ministrijā nezina kādas lietas ietvaros KNAB otrdien ieradās Latvenergo valdes priekšsēdētāja Kārļa Miķelsona un viņa vietnieka Aigara Meļko darba kabinetos.

“Esam ļoti nepatīkami pārsteigti par šo situāciju, ja būs turpmākas darbības, ceram, ka tās notiks iespējami ātri, lai mazinātu potenciālo traipu uz Latvenergo,” otrdienas vakarā norādīja ministrijas pārstāvis.

Uz EM pulksten 10:30 zvanījusi KNAB priekšnieka vietniece, lūdzot nozīmēt divus savus darbiniekus. Viņi vēlāk stāstījuši, ka gumijas cimdos KNAB darbinieki pārbaudījuši datu nesējus, meklējot informāciju un dokumentus. Tas notika diezgan lielā klusumā, zināja teikt J.Pūce. Kratīšana K.Miķelsona kabinetā notikusi viņa personīgā advokāta klātbūtnē.

“Mums nav informācijas par iemesliem, kāpēc kratīšana veikta. Nav informācijas, kādi statusi amatpersonām ir piemēroti - ir vai nav aizturētas. Ir solījums no KNAB, ja tiks pieņemts kāds lēmums, kas skar Lavenergo kā uzņēmuma darbību, mūs informēs. Pagaidām šādu informāciju neesam saņēmuši,” sacīja J.Pūce.

EM arī nevar komentēt masu medijos pieļauto, ka kratīšana notikusi saistībā ar TEC - 2 rekonstrukcijas projektu. Mums nav tādu pazīmju, ka varētu būt koruptīvas pazīmes ar TEC - 2 rekonstrukcijas projekta realizāciju, teica J.Pūce. TEC 2 projektu realizē kompānija no Turcijas. Pēc J.Pūces stāstītā, tas ir liels uzņēmums, cēlis elektrostacijas ne tikai Turcijā, piedalījās arī iepriekšējos Latvenergo konkursos, taču nav uzvarējis. Kompānija saņemot ļoti stingru savas valsts atbalstu ekspansīvām dabībām ārvalstīs.

“Ja ar koruptīvu dabību ir panākta līguma noslēgšana, noteikti nevarēsim turpināt sadarbību ar šiem partneriem, kas devuši kukuļus, bet mums nav informācijas, ka tur tas tā ir noticis,” uzvēra valsts sekretārs. Iepirkuma procedūru, izvēloties pretendentus, šim projektam veica Latvenergo.

To, ka kratīšana veikta saistībā ar šo projektu, atsaucoties uz neoficiāliem avotiem, minēja aģentūra LETA. Latvenergo to sāka īstenot šogad un tā kopējās izmaksas sasniedz aptuveni 250 miljonus latu. Aģentūra arī ziņoja, ka starp aizturētajiem, iespējams, ir vairāki ar TEC-2 rekonstrukciju saistīti vadošie darbinieki.

KNAB pārstāvis Andris Vitenburgs Diena.lv norādīja, ka patlaban birojs nevar sniegt informāciju par atsevišķām procesuālajām darbībām. Ja tiks pieņemti nozīmīgi lēmumi, tad birojs par to kopumā informēs. KNAB ir tiesības aizturēt amatpersonas uz aizdomu pamata, taču, lai lemtu par apcietinājumu, birojam ir jādodas uz tiesu.

Latvenergo Ārējo komunikāciju vadītājs Andris Siksnis savās atbildēs par uzņēmumā notiekošo bija diezgan haotisks. Žurnālistiem, kas bija sapulcējušies pie uzņēmuma galvenās ēkas dienas laikā, viņš sacīja, ka otrdien Latvenergo ieradušies sveši cilvēki no tiesībsargājošajām institūcijām, kuri interesējušies par kompānijas vadību.

 "Iespējams, uztraukums ir pamatots," viņš atbildēja uz jautājumu par to, kas Latvenergo pašlaik notiek, taču uz jautājumu par to, vai KNAB tiešām ir veicis kratīšanu Latvenergo un vai uzņēmuma vadītāji ir apcietināti, viņš atbildēja: "Nē, nē, nē. Es nevaru neko izdomāt, ko neesmu redzējis. Kratīšanu neesmu redzējis, uzņēmumā viss ir tāpat kā vienmēr. Ja KNAB ir kāds stāsts, tad lai viņi to stāsta, es to nevaru darīt." Tāpat viņš neielaidās nekādos komentāros par to, vai KNAB varētu izrādīt interesi par Latvenergo vadītājiem iecerētā TEC-2 rekonstrukcijas projekta dēļ vai arī citu, iespējams, ar Latvenergo valdes locekļu ārpus energokompānijas saistītās darbības dēļ. Latvenergo pārstāvis esot novērojis, ka K.Miķelsons atstājis biroja ēku un "devies uz objektu".

Jāpiemin, ka otrdien no rīta KNAB priekšnieka vietniece Juta Strīķe bija aicināta uz Saeimas Aizsardzības un iekšlietu komisijas komisijas sēdi, taču viņa tajā nepiedalījās, jo viņai bija jāveic steidzamas izmeklēšanas darbības. Iespējams, tās bija saistītas tieši ar Latvenergo.

(papildināta ar pirmajām rindkopām)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas