Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 13. maijs
Ira, Iraīda, Irēna, Irina

Akcīzes atcelšana dabasgāzei deputātiem prasa dažas minūtes

Saeimas deputāti trešdien vienprātīgi un bez iebildumiem atbalstīja grozījumus likumā, kas paredz atcelt akcīzes nodokli dabasgāzei no šā gada 1.septembra līdz nākamā gada 1.jūlijam. Parlamentārieši vispirms nodeva grozījumus Saeimas Tautsaimniecības komisijai, tad atzina par steidzamiem un pieņēma abos lasījumos. Procedūra prasīja mazāk nekā desmit minūtes.

Akcīzes nodoklis dabasgāzei tiek piemērots kopš šā gada 1.jūlija, tā likme ir 15,6 lati par 1000 kubikmetriem. Par jūliju un augustu samaksātais nodoklis netiks atmaksāts, taču, kā Saeimas sēdē norādīja Tautsaimniecības komisijas vadītājs Vents Armands Krauklis (TP), vasarā nav "apkures sezona", līdz ar to tās ir nenozīmīgas summas. paredzams, ka plānotos, bet līdz ar šīm izmaiņām negūtos ieņēmumus budžetā kompensēs pievienotās vērtības nodokļa ieņēmumu pieaugums.

Saeimas Tautsaimniecības komisijai gan nācās atsaukt iepriekš parlamentā virzīto likumprojektu un iesniegt jaunu, pretējā gadījumā izmaiņas nevarētu stāties spēkā līdz 1.septembrim. Kā skaidroja komisijas vadītājs V.A.Krauklis, likumprojektu Valsts prezidents nepaspētu izsludināt, jo, iepriekš par to lemjot, grozījumu steidzamībai atbalstu nebija izteikušas divas trešdaļas deputātu. Deputāti atbalstīja vēl vienas Saeimas ārkārtas sēdes izsludināšanu pirmdien, kurā divos lasījumos tika skatīts no jauna izstrādātais likumprojekts.

Kā vēstīts, kompromisu par akcīzes nodokli dabasgāzei izdevās panākt pagājušajā nedēļā. Tas paredz, ka pēc 2011.gada 1.jūlija nodoklis tiks piemērots līdz šim noteiktajā apmērā jeb 15,6 lati par 1000 kubikmetriem.

Akcīze dabasgāzei Latvijā jāievieš no 2014.gada 1.janvāra, jo to paredz saistības pret Eiropas Savienību. Starp Saeimas opozīciju un koalīciju iepriekš risinājās strīdi par to, vai akcīzi piemērot jau pirms šī termiņa. Opozīcija vēlējās atcelt nodokli līdz 2014.gadam, savukārt koalīcija pret to iebilda. Finanšu ministrija piedāvāja kompromisu - samazināt nodokli uz pusi, taču arī tas opozīciju neapmierināja.

Saeimai pēdējo nedēļu laikā divās ārkārtas sēdēs nebija izdevies vienoties par grozījumiem likumā par akcīzes nodokli - lai nepieļautu to pieņemšanu, koalīcija "norāva" kvorumu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Jaunnedēļ gaidāms mierīgs un silts laiks

Jaunnedēļ Latvijā ieplūst silta gaisa masa, kas noteiks gaisa temperatūras paaugstināšanos, daudzviet termometra stabiņam pakāpjoties līdz +20 grādu atzīmei, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas u...

Pirmdien gaiss vietām iesils līdz +19 grādiem

Agrā pirmdienas rītā Latvijas lielākajā daļā ir daudz mākoņu, saulaināks laiks saglabājas Latgalē, liecina meteoroloģiskā informācija.Pirmdienas pēcpusdienā gaisa temperatūra Latvijā paaugstinā...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas