Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Algas pilnā apmērā neizmaksās arī mūzikas un mākslas skolotājiem

Algas par decembri un janvāri taupības pasākumu dēļ, visticamāk, pilnā apmērā netiks izmaksātas vairāku mūzikas un mākslas skolu pedagogiem, aptaujājot skolu pārstāvjus, uzzināja aģentūra LETA.

Lai arī rakstiskus paziņojumus skolu vadītāji nav saņēmuši, sarunās ar pārstāvjiem no Kultūras ministrijas (KM), kura ir atbildīga par algu izmaksu minētajās skolās, noskaidrots, ka janvāra algu izmaksai plānotā summa būs nepietiekama pat vairāku tūkstošu latu apmērā. Vairākās skolās līdzekļu trūkst arī decembra algu izmaksai pilnā apmērā.

Piemēram, Ādažu mākslas un mūzikas skola saņēmusi informāciju, ka algām piešķirtie līdzekļi būs par 4000 latiem mazāki nekā pagājušajā gadā. Jelgavas mākslas skolā janvāra algām atvēlētais finansējums solās būt par 1000 latiem mazāks nekā iepriekš. Pārdaugavas mūzikas un mākslas skolai Rīgā ministrija telefoniski ziņojusi, ka algu izmaksai piešķirtie līdzekļi būs par 25% jeb 4000 latiem mazāki. Priekules mūzikas un mākslas skolai janvāra algām sola piešķirt par 2400 latu mazāk nekā līdz šim.

Kā aģentūrai LETA atzīst Ādažu mākslas un mūzikas skolas direktore Inga Patmalnika, gudri rīkojušās tās skolas, kas decembrī nav izmaksājušas nedz piemaksas, nedz prēmijas, jo tām skolām izdodas vismaz par decembri algas izmaksāt pilnā apmērā.

Lai arī daļā skolu algas par decembri izmaksātas jau decembra beigās, vairākas skolas joprojām nav saņēmušas pārskaitījumu decembra algu izmaksai. Skolu direktori bažījas, ka nepaspēs laikus Valsts ieņēmumu dienestam samaksāt iedzīvotāju ienākuma nodokli un būs spiesti maksāt soda procentus.

Skolu vadītāji pauž neziņu par to, kā nodrošināt algas izmaksu pilnā apmērā, un apsver iespēju samazināt pedagoģisko slodžu skaitu, un, kā aģentūrai LETA norāda Patmalnika, nabadzīgāko pašvaldību skolas varētu sākt atlaist darbiniekus, ja nepietiekamo līdzekļu dēļ nāksies apvienot grupas vai kursus.

Jelgavas mākslas skola apsver iespēju neizmaksāt piemaksas par darba kvalitāti, kā arī pedagogiem neapmaksāt vasaras prakšu vadīšanu, kas faktiski nozīmē pamatalgas samazināšanu. Pārdaugavas mūzikas un mākslas skolas direktore Agnese Staģe gan norāda, ka stundu skaita samazināšana būtu pretrunā ar izglītības programmu, kas apstiprināta Profesionālās izglītības aģentūrā, un to iespējams mainīt vienīgi ar grozījumiem normatīvajos aktos.

Rīgas mākslas un mūzikas skolu direktori jau mudinājuši pašvaldības pārstāvjus runāt ar KM par iespējamiem risinājumiem, savukārt pedagogi nobrieduši pat vērsties tiesā, lai panāktu to, vai vismaz algas par decembri tiktu izmaksātas pilnā apmērā.

Aģentūrai LETA Kultūras ministrijā gan neizdevās noskaidrot, kādēļ algu izmaksai nepieciešamie līdzekļi netiks pārskaitīti nepieciešamajā apmērā, jo gan Kultūras ministrijas valsts sekretāre Solvita Zvidriņa, gan Finanšu un budžeta plānošanas nodaļa savus komentārus sniegt atteicās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas