Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +10 °C
Daļēji saulains
Trešdiena, 16. oktobris
Daiga, Dinija, Dinārs

ĀM iesaka dēvēt 16.martu par radikāli pretēju uzskatu grupu akciju

Ārlietu ministrija (ĀM) dienesta vajadzībām sagatavojusi informatīvu materiālu par 16.martu, kurā sniegti padomi, kā publiskajā telpā runāt par Leģionāru atceres dienas pasākumiem. Viens no ieteikumiem ir šo dienu dēvēt par "radikāli pretēju uzskatu grupu akcija, kuru izmanto gan pašmāju, gan ārvalstu politiskie spēki, lai vairotu savu popularitāti".

Šāds informatīvais materiāls nonācis laikraksta _Latvijas Avīze_ rīcībā."16. marta notikumi Latvijā diemžēl rezonē starptautiskajā sabiedrībā un piesaista arī starptautisko mediju uzmanību. Ir centieni ar šā datuma starpniecību izplatīt nepatiesu un apmelojošu informāciju par Latvijas sabiedrību un valsts politiku. Šajā kontekstā būtu svarīgi valsts amatpersonām paust viennozīmīgu un vienādu nostāju jautājumos, kas saistīti ar šo datumu," laikraksts citē dokumenta ievadu. Tālāk seko punkti par Latvijas vispārējo nostāju, skaidrojums, kas ir leģionāri, 16.marta notikumu interpretācija un valdības aicinājumi sabiedrībai 16.martā. Laikraksts uzsver, ka lielākoties dokuments ir vēsturiski korekts skaidrojums. Tomēr interesanti ir padomi, kā amatpersonām vajadzētu interpretēt 16.marta pasākumus. Piemēram, viens no padomiem ir – "radikāli pretēju uzskatu grupu akcija, kuru izmanto gan pašmāju, gan ārvalstu politiskie spēki, lai vairotu savu popularitāti". Vai arī "neesošs konflikts (konflikts bez būtības), mākslīgi izprovocēts šovs vietējās un ārvalstu preses pārstāvjiem". Atrodams arī aicinājums sabiedrībai rūpīgi izvērtēt "radikālo un ekstrēmiski noskaņoto organizāciju patiesos nodomus". Dažas pamācības, diplomātiski izsakoties, realitātei neatbilstošas, norāda Latvijas Avīze. Piemēram, ministrija apgalvo, ka "bijušo karavīru organizācijas bojāgājušos cīņu biedrus piemin privāti, pulcējoties baznīcā un kapsētā" un "leģionāru organizācijas nav iesniegušas pieteikumus akciju rīkošanai 16.martā". Ārlietu ministrs Ģirts Valdis Kristovskis (Vienotība) skaidrojis, ka dokuments, iespējams, tapis vēl pirms gājiena pieteikuma. Vēlāk ministrs savu viedokli precizēja un ar savas padomnieces Daces Balodes starpniecību informēja, ka "Daugavas vanagi" neesot leģionāru organizācija. Ne ārlietu ministrs, ne viņa padomniece nevarēja precizēt, kas domāts ar dokumentā minētajiem radikāļiem un ekstrēmistiem, kuru "patiesos nodomus" sabiedrība tiek aicināta izvērtēt.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Progresīvos premjere izmanto kā zibensnovedējus

Par to, cik iemeslu demisijai jau ir sakrājis aizsardzības ministrs Andris Sprūds, kāda aprēķina pēc premjere neprasa Progresīvo deleģēto ministru nomaiņu un cik ilgi izturēs Apvienotais saraksts, ar...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas