Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Anrijs Lembergs: kontu izdrukas ņemtas no krimināllietas, nopludināt varēja cietušie

Anrijs Lembergs par internetā publicētajām viņa konta izdrukām nav pārsteigts un šobrīd konsultējas ar juristiem par iespējām noskaidrot un saukt pie atbildības vainīgos. “Spriežot pēc lapu numerācijas un dažās vietās ar pildspalvu veiktajiem precizējumiem, secināju, ka konta izdrukas ir ņemtas no krimināllietas,” saka A.

Lembergs, kurš neslēpj arī sašutumu par to, ka informācijas publiskotāji nav visur nosvītrojuši viņa personas kodu un dzīvesvietu. Spriežot pēc tā, ka krimināllietas materiāli pieejami tiesai, prokuroriem, advokātiem, apsūdzētajiem un cietušajiem, kopā ar tēvu [Aivaru Lembergu] viņš secinājis, ka informācija noplūdusi no cietušajiem. “Nedomāju, ka to darītu tiesa, prokurori vai advokāti. Arī mēs ar tēvu [Aivaru Lembergu] un Ansi Sormuli neesam ieinteresēti šīs informācijas publiskošanā,” aizdomas pauž A. Lembergs. Viņš gan neprecizē, kurš no četriem cietušajiem atzītiem uzņēmējiem – Ainārs Gulbis, Valentīns Kokalis, Vladimirs Krastiņš, Jūlijs Krūmiņš – būtu ieinteresēts publiskot A. Lemberga kontu izdrukas, taču neslēpj savu pozīciju, ka tas darīts politisko un ekonomisko mērķu labad, lai nomelnotu viņa tēvu un Aivara Lemberga pārstāvēto partiju. “Tagad ir īstais laiks dubļu mešanai. Patiesībā, nekad neesmu sapratis, kādēļ krimināllietai pievienotas bankas izdrukas, tām nav nekādas nozīmes. Vienmēr esmu nojautis, ka šī informācija nāks atklātībā, tas bija tikai laika jautājums,” apgalvoja A. Lembergs, kurš pauda bažas arī par to, ka drīz varētu tikt publiskotas arī māsas – Līgas Lembergas – bankas konta izdrukas, jo arī tās ir krimināllietā. Tāpat A. Lembergs vērsīšot tiesas uzmanību tam, ka krimināllietā cietušo un paša kriminālprocesa mērķi ir atšķirīgi. Ja tiesvedības laikā ir jānoskaidro patiesība, tad cietušo mērķi esot ekonomiski/politiskās ambīcijas. Krimināllietas materiālu noplūde likusi A. Lembergam secināt divas lietas: “Latvijas bankās naudu turēt nevar un paļauties, ka tiesībsargājošās iestādes nosargās personas datus, arī nevar. Vajadzētu uzlikt par pienākumu cietušajiem neizpaust krimināllietas materiālus,” uzskata A. Lembergs. Pēdējam A. Lemberga secinājumam nepiekrīt Aivara Lemberga un viņa dēla Anrija apsūdzības uzturētājs, prokurors Jānis Ilsteris: “Kriminālprocesa materiālus iespējams nosargāt tikai līdz brīdim, kad lieta tiek nodota tiesai. Tiesvedības process Latvijā ir atklāts, tādēļ tas neparedz lietas materiālu noslepenošanu. Ikviens var nākt uz tiesas sēdēm un klausīties informāciju, kas ir krimināllietā.” Prokurors nevarēja pateikt, vai notikušajā ir saskatāms noziedzīga nodarījuma sastāvs, jo viņa rīcībā ir pārāk maz informācijas. “Ja šo informāciju būtu publiskojusi banka, tas būtu pārkāpums, taču, ja to tiešām būs izdarījusi kāda no kriminālprocesa pusēm, tad kaut ko inkriminēt ir grūti.”Datu valsts inspekcija (DVI) tomēr saskata internetā publicētajos dokumentos “neizpaužamu ziņu izpaušanu” un nosūtījusi informāciju prokuratūrai izvērtēšanai, _Dienai_ teica DVI vadītājas vietniece Aiga Balode.

Iekšlietu ministre Linda Mūrniece (JL) komentēja, ka tiesībsargājošās iestādes par iespējamiem A. Lemberga bankas konta izrakstu publicēšanu interesēsies tikai tad, ja pats A.Lembergs uzskatīs sevi par cietušo un vērsīsies policijā ar iesniegumu. Viņa vērtē, ka šādu datu publicēšana ir “ļoti maigi izsakoties neētiska” un arī nelegāla darbība. “Tā ir informācija, kas tiek aizsargāta ar Fizisko personu datu aizsardzības likumu, un, manuprāt, tai nevajadzētu tik viegli nokļūt internetā,” saka ministre.

Datu noplūdi kategoriski noliedz Swedbank, kuras kontos A. Lembergs uzglabā naudas līdzekļus, uzsver preses sekretāre Kristīne Jakubovska. “Kategoriski noliedzam spekulācijas par datu noplūdi no bankas. Klientu datu drošības aizsardzība ir bankas prioritāte, ko nodrošinām pēc visaugstākajiem iekšējiem standartiem un likumdošanas prasībām.”

Jau vēstīts, ka internetā parādījusies mājas lapa www.rokasgramata.com, kurā publicēti 165 dokumenti, kas uzrādīti kā Anrija Lemberga bankas kontu izdrukas laika posmā no 2000. līdz 2006.gadam. Mājas lapas radītāja rokās esot nonākuši simtiem dokumentu, kas tikšot publiskoti tuvākajās nedēļās. Kā rakstīts vietnē, dokumenti atklāšot, “kā Latvijas valstij tika pat ne pārāk likumīgi nozagts tas, kam vajadzēja piederēt mums visiem”. Kas ir vietnes izveidotājs, nav zināms.  

“Pie mums jau sen nav spēkā norma, ka zaglim ir jāsēž cietumā. Bet zaglim – vienalga, vai viņš kļūtu par premjeru vai prezidentu – vismaz ir jāzina, ka viņš tiks pieķerts un izrādīts tiem, kuriem vēl nav vienalga, kas noticis, notiek un notiks mūsu valstī. Ar to tad mēs arī nodarbosimies,” vēstīts mājas lapā.

Atgādinām, ka Ventspils mēru Aivaru Lembergu prokuratūra apsūdz par kukuļņemšanu sevišķi lielos apmēros, par noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu un citas mantas legalizēšanu, par dienesta viltojumu, par piedalīšanos mantiskos darījumos, kuri viņam sakarā ar dienesta stāvokli bijuši aizliegti, kā arī par ļaunprātīgu dienesta stāvokļa izmantošanu un citiem noziegumiem. Šajā lietā apsūdzēts arī viņa dēls Anrijs Lembergs un uzņēmējs Ansis Sormulis.

(papildināts viss teksts)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nākamajā nedēļā iespējamas salnas

Nedēļas nogalē naktis kļūs vēsākas, gaisam nākamās nedēļas tumšajā laikā atdziestot līdz pat nullei grādu, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra sinoptiķu prognozes.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas