Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Aptauja: No kredīta ņemšanas attur bailes par algu un atlaišanu

Lai arī Latvijas iedzīvotāji ir atguvuši optimismu un vairāk nekā trešā daļa iedzīvotāju prognozē, ka  pēc pieciem gadiem viņu personiskie ienākumi pieaugs, attiecībā uz tuvāko nākotni, iedzīvotāji joprojām ir bažīgi un baidās gan no darba  zaudēšanas, gan no tā, ka varētu samazināties regulārie ienākumi. Par to liecina pētījuma centra _SKDS _Latvijas iedzīvotāju aptauja, kas veikta laikā, kad kredītu ņemšanai ir izdevīgs brīdis, jo cenas tirgū ir sasniegušas zemāko līmeni pēdējo gadu laikā.

Uz jautājumu, kāpēc šobrīd neņemat kredītus, 52% atbildēja, ka viņus attur iespēja, ka samazināsies darba alga un citi regulārie ienākumi, 35% aptaujāto no kredīta ņemšanas attur bailes, ka viņi vai viņu ģimenes locekļi varētu zaudēt darbu, bet 29% - iespēja, ka varētu palielināties jau esošie maksājumi.

43% bija droši, ka pārskatāmā nākotnē darbu nezaudēs, 28% nebija droši par savu darba vietu tuvākajā nākotnē.

Vismazāk par darba zaudējumu baidās aptaujātie privātā sektorā strādājošie augstākā vai vidējā līmeņa vadītāji vecumā no 34 – 44 gadiem ar augstāko izglītību. Vienlaikus tieši privātā sektorā strādājošie vecumā no 34 – 44 gadiem ar augstāko un vidējo speciālo izglītību biežāk nekā citi minēja bailes, ka viņi vai kāds no viņu ģimenes varētu zaudēt darbu.

Gandrīz trešā daļa no aptaujātajiem (27%) uzskata, ka neatbilst tām prasībām, kas nepieciešamas, lai saņemtu aizdevumu. Savukārt bailes, nopietni saslimt, attur no kredīta ņemšanas tikai 14% aptaujāto. Bailes no tā, ka slimība varētu samazināt ģimenes ienākumus, vairāk raksturīga gados vecākiem cilvēkiem un fiziska darba veicējiem. Šīs bažas ir vairāk raksturīgas Kurzemē un Vidzemē dzīvojošiem. Savukārt Zemgalē iedzīvotājus no kredīta ņemšanas visvairāk attur iespēja, ka samazināsies ģimenes ienākumi, rāda pētījums.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas