Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Ar avārijas simulēšanu rēzekniešus mudina piesprādzēties

«Izjūtas ļoti nepatīkamas. Adekvātas avārijai, negribētu tādas izjust realitātē,» izkāpusi no kūleņojošas simulatora automašīnas, saka rēzekniete Jolanta, autovadītāja ar vairāk nekā desmit gadu ilgu stāžu. Viņa bija viena no daudzajiem rēzekniešiem, kas ceturtdien uz savas ādas iejutās autokatastrofas situācijā īpašā simulatorā - speciāli aprīkotā vieglajā automašīnā, kas modelē mašīnas kūleņošanu vai ietriekšanos kādā objektā.

Šādu kampaņu _Piesprādzējies un izdzīvo!_, lai pārliecinātu autovadītājus un pasažierus par drošības jostas lietošanas nepieciešamību, šonedēļ Latgalē rīko biedrības_ Eiroreģions Ezeru zeme_ Latvijas birojs projekta _Harmoniska pārrobežu sadarbība satiksmes drošībā Latvijas un Lietuvas pierobežas reģionos ietvaros_.

Kampaņa jau notikusi Daugavpils novada Špoģos, Līvānos, Viļānos un Rēzeknes novada Maltā, ceturtdien ceļa satiksmes negadījumu simulāciju varēja izjust rēzeknieši un ludzānieši, bet 10.jūlijā tā būs arī Dagdā un Krāslavā. Tehnisko aprīkojumu nodrošina Lietuvas satiksmes drošības speciālisti.

Dienai pastāstīja projekta vadītāja Ilze Stabulniece, pārrobežu sadarbības projekta mērķis ir satiksmes drošības uzlabošana pierobežā, tā kopējais budžets ir 4,8 miljoni eiro un to 85% apjomā līdzfinansē Latvijas – Lietuvas pārrobežu sadarbības programma 2007.–2013.gadam, 15% ir iesaistīto pašvaldību un valsts līdzfinansējums. Projekta ietvaros tiks izstrādāti tehniskie projekti, veikti būvdarbi, kā arī ielu apgaismojuma rekonstrukcija tranzīta ielām un ceļiem 27 ceļu posmos, kā arī organizētas piecas starptautiskas akcijas ceļu satiksmes drošības paaugstināšanai, tostarp arī šāda satiksmes negadījumu simulācijas kampaņa, kas Latvijā notiek pirmoreiz.

Lielākā daļa kampaņas dalībnieku atzina, ka līdz šim ne vienmēr automašīnā ir piesprādzējušies, taču izjustais simulatorā, to mudinās turpmāk darīt. «Te var izjust praksē, ko nozīmē braukt bez piesprādzēšanās, policija to par to vienmēr ir iestājusies, jo sekas var būt briesmīgas,» saka Rēzeknes pilsētas un rajona policijas pārvaldes kārtības policijas biroja satiksmes uzraudzības nodaļas priekšnieks Arnis Viļums.

Tiem autovadītājiem, kuri pa Rēzeknes galveno ielu ceturtdien brauca bez drošības jostām, ceļu policija izņēmuma kārtā piedāvāja soda vietā izmēģināt simulatoru. Džipa vadītāja Inta pēc kūleņošanas slaucīja sviedrus un atzina, ka turpmāk labāk piesprādzēsies, taču kāds vīrietis no Krāslavas samaksāja likumā paredzētos desmit latus, godīgi atzīstoties, ka viņam jau no skatīšanās vien paliekot nelabi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas