Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Svētdiena, 19. maijs
Sibilla, Teika, Lita

Ar tuberkulozi slims mazulis cīnās par dzīvību; nav vakcinēts

Smagā stāvoklī Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) intensīvās terapijas nodaļā šobrīd atrodas 11 mēnešus vecs puisēns, klīniskie izmeklējumi liecina par to, ka viņš sirgst ar tuberkulozi. Mediķi pieļauj – iespējams viss būtu citādi, ja zēns pēc piedzimšanas būtu saņēmis BCG vakcīnu pret tuberkulozi. Zēnam iestājoties slimnīcā, atklājās, ka viņš nav saņēmis nevienu poti. Vecāki saka – viņi ir «zaļā dzīvesveida» piekritēji, tādēļ nolēmuši pastarīti nevakcinēt.

Kad zēns pirms pusotras nedēļas tika atvests uz slimnīcu, sākotnējās pazīmes liecināja vien par saaukstēšanos vai kādu vīrusu, taču slimība ļoti strauji progresēja, un tagad zēns ir nemaņas stāvoklī. Jau bērnam iestājoties slimnīcā, mediķi ievēroja, ka bērnam ir kreisās puses pneimonija, kas ir netipiska, saka Linda Eihvalde, BKUS pediatre.  Nākošajā dienā bērns slimnīcā gulēja mammai rokās pavisam šļaugans. Tika atsaukts steidzamā kārtā neirologs, kurš nozīmēja galvas datortomogrāfiju. Naktī uz trešdienu zēnam sākās krampji, trešdienas rītā viņu mediķi nogādāja intensīvās terapijas nodaļā.

Datortomogrāfijā atklājās, ka smadzenēs krājas šķidrums, un «jau tad bija aizdomas, ka šāda aina var būt tuberkulozes saslimšanas gadījumā,» saka L.Eihvalde. Bērns tika operēts, aiznākošajā dienā pēc operācijas viņš nonāca neiroķirurģijas nodaļas palātā. Brīvdienās atkal sākās krampji, puisēnu aizveda atkārtoti uz intensīvās terapijas nodaļu. Veicot atkārtotu datortomogrammu, atklājās, ka plaušās ir sīki tuberkulozes perēklīši.

Visi klīniskie izmeklējumi liecina, ka šādas pazīmes ir raksturīgas tuberkulozei, saka L.Eihvalde. Turklāt bērnam ir tuberkulozes izraisīts meningīts. «Lai pierādītu tuberkulozes baktērijas klātbūtni, tas ir ilgstošs process – mēnesis līdz trīs mēnešiem, taču mēs ārstēšanā nevaram vilcināties,» saka L.Eihvalde.

Mazā puisēna tēvs Jānis uzsver – vēl nav gala analīzes, ka zēnam patiešām būtu tuberkuloze, un, ka saslimšanai būtu saistība ar nesaņemto poti. «To tā kā negribas siet kopā,» viņš saka. Puisēna tētis arī saka – nav jau zināms, kādas saslimšanas, iespējams, ģenētiski pārmantotas no iepriekšējām paaudzēm. Abi ar sievu nolēmuši, ka šo ģimenes jaunāko bērnu nepotēs, jo  "nav ko bērnam zāles lieki grūst iekšā". Tiesa, bērnam esot bijis savs ģimenes ārsts, bērns izgājis visas regulārās pārbaudes.

Jānis saka: «Mēs esam pārvākušies no galvaspilsētas uz laukiem, esam gana zaļi. Mums ir vēl lielāki bērni, mēs cenšamies iztikt bez medikamentiem, bez antibiotikām. Mēs redzējām, ka bez tiem medikamentiem varēja tīri labi tikt galā.»

Pediatre norāda – tuberkuloze ir mums visapkārt, Latvija citu Eiropas valstu vidū izceļas ar ļoti augstu tuberkulozes inficēto cilvēku skaitu. Tāpēc arī bērni tiek vakcinēti jau dzemdību nodaļās ar BCG vakcīnu. «Tā neaizsargā pret tuberkulozi vispār, bet aizsargā mazos bērnus – jaundzimušos līdz gadam, līdz trijiem pret smagām dissiminētām tuberkulozes formām kā šī,» saka L.Eihvalde.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas