Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Arī jostu savilkšanas laikā institūcijas apmaksā televīzijas raidījumus

Saskaitot naudu, ko arī jostu savilkšanas laikā vairākas valsts institūcijas tērē dažādu televīzijas un radio raidījumu finansēšanai, sanāk vairāk nekā 0,6 miljoni latu gadā. Arī Rīgas domei (RD) finansiālā krīze nav liegusi maksāt 170 tūkstošus latu par dažādiem publicitātes pasākumiem tikai pirmajā pusgadā vien. Ar šo naudu pietiktu vismaz kādas skolas vai slimnīcas glābšanai, taču valsts institūcijas to izmanto pat, lai finansētu divus teju vienādus raidījumus, tikai dažādās valodās. Lielu daļu apmaksāto raidījumu speciālisti kritizējuši kā neprofesionālus, tomēr institūciju pārstāvji pagaidām nav gatavi ekonomēt uz to rēķina.

Negrasās apcirpt

Rekordists ir no valsts budžeta finansētais vides ministra pakļautībā esošais Latvijas Vides aizsardzības fonds, kas par četriem projektiem Latvijas televīzijā (LTV) šogad tērē 253 tūkstošus latu un diviem Latvijas Radio — vēl Ls 25 880. Fonda direktore Sandra Bērziņa stāsta, ka visiem projektiem jau piešķirts par 20% mazāk naudas, nekā tika prasīts, tomēr pagaidām neesot plānots no kāda atteikties vai apcirpt to finansējumu. Ja fondam tikšot samazināts finansējums, tad kāds no raidījumiem varētu pazust no ētera vai, iespējams, tiktu rādīts retāk. Nedaudz vairāk kā 100 tūkstošus latu par trim raidījumiem dažādās valodās LTV ēterā tērē arī valsts finansētais Zivju fonds, ko tehniski apkalpo Valsts zivsaimniecības pārvalde. Pārvaldes priekšnieks Normunds Riekstiņš neslēpj, ka dzirdējis pārmetumus par to, vai tiešām vajadzīgi raidījumi par makšķerēšanu gan latviešu, gan krievu valodā, bet makšķernieki sakot, ka vajag, un viņš piekrītot, ka televīzijas raidījumi ir labākais veids, kā "novadīt sabiedrībai informāciju". Arī citas institūcijas pagaidām nepauž gatavību apcirpt šo finansējumu. Piemēram, Latvijas Bankas preses pārstāvis Mārtiņš Grāvītis norāda, ka LB mērķis esot "izglītot naudas un ekonomikas jautājumos, ko nepieciešamība saprast ikvienam", kas "ekonomikas atplūdu situācijā pat aktualizējas", tāpēc kopumā 83 tūkstošu latu ieguldījums raidījumos LTV un LR esot attaisnojies.

Finansiālā krīze arī Rīgas domei (RD) nav traucējusi noslēgt Ls 170 000 vērtus līgumus ar dažādiem medijiem, turklāt summa nav paredzēta visam gadam, jo lielākā daļa līgumu slēgta uz pusgadu, kas noslēgsies neilgi pēc pašvaldību vēlēšanām. Ievērojamākā daļa no šīs summas -(Ls 92 000) paredzēta RD informācijas publicēšanai dažādos preses izdevumos, Ls 46 696 RD šajā pusgadā tērē par RD informācijas pārraidēm LR un komerciālajās radiostacijās, savukārt Ls 31 950 dome līdz jūlijam tērēs par LTV ēterā rādīto raidījumu Galva.Pils.Sēta. Rīgas mēra Jāņa Birka (TB/LNNK) preses pārstāve Kristīne Liepa stāsta, ka tā RD "nodrošina informācijas pieejamību pilsētniekiem". Ar publikācijām laikrakstā Latvijas Vēstnesis RD nepietiekot, jo tā auditorija esot pārāk maza.

Nebūtu bēdas

RSU žurnālistikas programmas vadītāja Anda Rožukalne uzskata, ka "galīgi nebūtu nekādas bēdas", ja institūciju finansētie raidījumi radio un televīzijas ēterā vairs neparādītos. Viņa akcentē, ka liela daļa nozaru raidījumu uzrunā ļoti šauru auditoriju, tāpēc to finansēšana, viņasprāt, ir naudas šķērdēšana, jo šīs tēmas būtu jāizrunā nozaru konferencēs. Tāpat daudzos institūciju finansētajos raidījumos esot redzami centieni popularizēt sevi, nevis skaidrot nozares problēmas. Bažas par spalvu spodrināšanu, izmantojot administratīvos resursus, īpaši aktualizējas tieši pašlaik, tuvojoties pašvaldību vēlēšanām. Šādu iespēju varētu mazināt, sabiedrības informēšanas mērķiem paredzēto naudu ieskaitot pašu sabiedrisko mediju budžetos, nevis institūciju kasēs, kas šo naudu var izmantot tikai sevis popularizēšanai. Pagaidām gan šie raidījumi ir veids, kā sabiedriskajiem medijiem krīzes laikā aizpildīt raidlaiku. Citādi LR ēterā būtu atkārtojumi vai mūzika, norāda LR preses pārstāve Ilze Vasermane. Vēl rudenī LTV grasījās atteikties no institūciju finansētajiem raidījumiem, jo plānoja jaunus projektus, taču budžeta naudas samazinājums ieceres nogrieza kā ar nazi, tāpēc raidījumi palikuši ēterā. Rudenī LTV ģenerāldirektors Edgars Kots apmaksātos raidījumus salīdzināja ar kāzu video, kur cilvēki paši maksā un paši arī iet kadrā. Tomēr A.Kuprišs norāda, ka tas nav viennozīmīgi — atsevišķi projekti tiekot veidoti profesionāli, tomēr vairāku kvalitāte esot apšaubāma. Tam, ka kritiskus vārdus nevar attiecināt uz visiem institūciju finansētajiem raidījumiem, piekrīt arī A.Rožukalne, kā labus piemērus minot raidījumus Vides fakti un Naudas zīmes.

Par izvērtēšanas vērtu jautājumu, vai valstij jāfinansē raidījumi, uzskata premjers Valdis Dombrovskis (JL). Tas jāskata kontekstā ar to, cik daudz raidījumi var realizēt sabiedrisko mediju galvenos uzdevumus un kādi ir to reitingi, norāda premjera preses sekretāre Līga Krapāne, piebilstot, ka izvērtēšana ir būtiska arī tāpēc, ka nereti raidījumus izmanto konkrētu resoru reklamēšanai. L.Krapāne neizslēdz iespēju, ka V.?Dombrovskis pats piedāvās veikt šādu izvērtējumu, ja to nedarīs atbildīgie jomu ministri.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

dfdf


Valsts un pašvaldību institūcijas šogad tērē par raidījumiem

Zivju fonds

Latvji, brauciet jūriņā! LTV Ls 40 500

Ar makšķeri un Zveja LTV Ls 66 000 (abiem kopā)

Latvijas Vides aizsardzības fonds


Zaļais īpašums, LTV Ls 38 931

Vides fakti, LTV Ls 127 200

Dabas grāmata LTV Ls 37 200

Dabas taka LTV Ls 49 801

Noasa šķirts LR Ls 12 080

Zaļais vilnis LR Ls 13 800

Aizsardzības ministrijas aģentūra

Laiks vīriem! LTV nevarēja pateikt, cik tērē

Rīgas dome (pusgadā)


Galva. Pils. Sēta LTV Ls 31 950

Rīgas ziņas LR Ls 13 869

Bērnu tiesību aizsardzības centrs

Diena pēc dienas LR nav zināms

Latvijas Banka


Naudas zīmes LTV Ls 63 000

Lata spogulī LR Ls 20 000

CSDD

Zebra LTV Ls 36 000

SIA Rīgas meži (aģentūra)


Sestdienas rīts kopā ar Artu un Ansi, LR ap Ls 12 000

Rīgas Atkarības profilakses centrs


(RD sabiedrības kārtības uzturēšanas fonda nauda)

Uzticības sarunas LR Ls 7200 (līdz jūlijam)

Avots: LTV, LR un minētās institūcijas

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas