Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Arī Latvija atkārtoti pauž bažas par Francijas un Krievijas kuģu darījumu

Arī Latvijas aizsardzības ministrs Imants Lieģis, līdzīgi kā pārējo divu Baltijas valstu un ASV ministri, atkārtoti pauž bažas par Francijas lēmumu pārdot Krievijai kuģi "Mistral".

Lieģis sarunā ar aģentūru BNS gan norādīja, ka Francija, kas nesen arī pārņēmusi gaisa patrulēšanu Baltijas valstīs, Latvijai ir nozīmīga sabiedrotā, taču ministrs nepiekrīt Francijas amatpersonu viedoklim, ka šis darījums neietekmēs drošības situāciju reģionā.

Šo jautājumu Lieģis pārrunājis arī ar Francijas vēstnieku Latvijā, kurš skaidrojis savas valsts pozīciju, kā arī ar Pentagona augsta līmeņa amatpersonām un Lietuvas un Igaunijas kolēģiem nedēļas nogalē notikušajā NATO neformālajā sanāksmē Stambulā un Minhenes drošības konferences laikā.

"Mēs [Baltijas valstis un ASV] vienojāmies, ka aicināsim Franciju skaidrot savus nodomus šajā jautājumā," pavēstīja Lieģis. "Neapšaubāmi šis darījums Latvijai rada bažas," viņš uzsvēra.

Ministrs arī informēja, ka tuvāko nedēļu laikā vizītē Baltijā, tostarp Latvijā, ieradīsies Francijas Eiropas lietu ministrs, ar kuru šis jautājums tikšot pārrunāts. Kuģu darījumu Lieģis pārrunās arī, tiekoties ar Lietuvas kolēģi ceturtdien vizītes laikā Lietuvā.

"Galvenā Francijas motivācija ir saistīta ar to, ka Francija vēlas izmantot šo gadījumu, lai atjaunotu ciešāku sadarbību ar Krieviju. Francija neuzskata, ka darījums mainīs drošības situāciju Baltijas jūrā, iepretim mūsu uzskatiem. Ņemot vērā, ka kuģis ir spēku izvēršanas kuģis, jo Krievija šo kuģi bāzēs Baltijas jūrā, tad ir skaidrs, ka tas varētu ietekmēt reģionālo drošību," norādīja Lieģis.

Viņš gan piebilda, ka vēl nav zināms, kur un kad kuģus būvēs.

Jau vēstīts, ka Francijas amatpersonas pirmdien paziņoja, ka Francija ir piekritusi Krievijas bruņotajiem spēkiem pārdot helikopteru bāzes kuģi "Mistral" un apsver iespēju pārdot Krievijai vēl trīs šādus kuģus.

Bažas par šo darījumu paudušas Amerikas Savienotās Valstis, trīs Baltijas valstis, kā arī Gruzija.

Pēc ekspertu aplēsēm, kuģa iegāde Maskavai varētu izmaksāt līdz pat 500 miljoniem eiro (aptuveni 350 miljoniem latu), un, ja darījums notiks, šī būs pirmā reize, kad kāda no NATO dalībvalstīm piekritusi pārdot Krievijai modernās militārās tehnoloģijas. Francijas bruņotajos spēkos patlaban ir divi "Mistral" tipa kuģi un tiek būvēts trešais.

Uz 199 metrus garā "Mistral" iespējams izvietot veselu jūras kājnieku bataljonu, 16 helikopteru un 40 "Leclerc" tipa tanku, divus vai trīs desanta kuģus un līdz pat 70 automašīnu. Šis kuģis ir paredzēts bruņoto spēku operācijām piekrastē, un to var izmantot gan miera uzturēšanas un glābšanas misijās, gan cīņā pret pirātismu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas