Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Arī Rīgas arhidiecēzei būs savs bīskaps

Sestdien Rīgas Domā notiks Latvijas Evaņģēliski luteriskās baznīcas (LELB) bīskapa electus Guntara Dimanta konsekrācijas dievkalpojums. Jaunais luteriskās baznīcas bīskaps kalpos Rīgas arhidiecēzē, un viņa sēdeklis atradīsies Cēsīs. Līdz šim Rīgas arhidiecēze bija pilnībā tikai arhibīskapa Jāņa Vanaga atbildībā, taču turpmāk viņš vairāk koncentrēsies uz jautājumiem par attiecībām ar valsti un ekumēnisko sadarbību.

Savukārt G. Dimants būs Rīgas un Vidzemes draudžu "garīgais vadītājs", kā arī uz laiku nodarbosies ar baznīcas saimnieciskajiem jautājumiem. Diacēžu sistēma LELB pastāv tikai kopš 2007. gada oktobra, kad par Liepājas bīskapu kļuva Pāvils Brūvers, bet par Daugavpils - Einārs Alpe. Savukārt LELB ārpus Latvijas bīskaps ir Elmārs Ernsts Rozītis

Saskaņā ar LELB Satversmi bīskapa galvenie uzdevumi ir pārraudzīt sludināšanu un sakramentu pasniegšanu, atbalstīt mācītāju kalpošanu un draudžu dzīvi. Šos pienākumus bīskaps G. Dimants Rīgas arhidiecēzē veiks kopīgi ar arhibīskapu J. Vanagu.  Papildus tam bīskapa G.Dimanta pienākumi iekļaus baznīcas pārvaldes jautājumus, Kapitula un LELB nozaru darbu. Uz laiku līdz jauna Virsvaldes sekretāra  iecelšanai bīskaps veiks arī Virsvaldes sekretāra pienākumus. Arhibīskapa J.Vanaga pārziņā savukārt paliek baznīcas reprezentācija starptautiskajos un ekumeniskajos sakaros, kā arī baznīcas attiecības ar valsti.

Nepieciešamība Rīgas arhidiecēzē  iecelt palīgbīskapu veidojusies tādēļ, ka arhibīskapam bez diecēzes aprūpēšanas ir daudz citu pienākumu, skaidro LELB. „Mūsu diecēzes mācītāji un arī kapituls neatlaidīgi mudināja šo iespēju noteikti izmantot, lai bīskapi varētu biežāk apmeklēt draudzes un tikties ar cilvēkiem”, skaidro LELB arhibīskaps Jānis Vanags. „Dalot kalpošanu starp diviem, bīskapi varēs vairāk vizitēt diecēzes draudzes, kas ir viens no svarīgākajiem baznīcas vadības instrumentiem”.

LELB Satversme paredz, ka palīgbīskapu ieceļ arhibīskaps pēc saviem ieskatiem. 2009. gadā arhibīskaps veica diecēzes garīdznieku aptauju, vaicājot, ko mācītāji gribētu redzēt par savu bīskapu. „Guntars Dimants bija viens no tiem, kuru mācītāji nosauca visbiežāk”, saka arhibīskaps. „Viņam piemīt talanti, kas baznīcas vadībā ir vajadzīgi. Viņš arī nebūs vienkārši „vairāk no tā paša”, jo mēs tomēr daudzās lietās esam atšķirīgi, un tas ir labi. Guntars ir sevi apliecinājis kā labs iecirkņa prāvests, bet tagad viņa talanti bagātinās visu diecēzi”, atzīst arhibīskaps Jānis Vanags.

G. Dimants dzimis 1966. gada 19. janvārī. Teoloģisko izglītību viņš ieguvis LELB Evaņģēlistu kursu apmācības programmā (1995) un Lutera akadēmijā (2001). Savu kalpošanu kā evaņģēlists viņš sāka 1995. gadā Slokas draudzē, papildus tai kā pastāvīgais evaņģēlists kalpojis arī Bērzes un Ķemeru draudzēs. 2001. gada 30. aprīlī Guntars Dimants tika ordinēts mācītāja amatā, turpinot kalpošanu Dubultu un Bulduru draudzēs.

2004. gadā Guntars Dimants tika ievēlēts par LELB Rīgas lauku iecirkņa prāvestu, vēlāk turpinot prāvesta pienākumu pildīšanu LELB Jūrmalas iecirknī. Kopš 2004. gada Guntars Dimants darbojies arī Virsvaldes prezidijā. 2010. gada 24. martā bīskapam electus Guntaram Dimantam uz laiku tika uzticēta Virsvaldes sekretāra pienākumu izpilde.

Guntars Dimants ir precējies, viņa kundze ir Velga Dimante, ģimenē ir dēls Mārtiņš.

Raugoties uz turpmāko bīskapa kalpošanu, Guntars Dimants atzīst: „Katra jauna kalpošana ir izaicinājums, un es to esmu pieņēmis, vadoties pēc man apliecinātās uzticības. Tas šobrīd ir viens no galvenajiem motivējošajiem faktoriem. Šī uzticēšanās arī man liek ar patiesu interesi ieklausīties kolēģu un draudžu darbinieku vajadzībās un raudzīties pēc risinājumiem. Kā viens no lielākajiem izaicinājumiem ir iesaistīšanās kalpošanā Baznīcai atrodoties sarežģītā ekonomiskā stāvoklī. Tam šobrīd tiek veltīta vislielākā uzmanība.”

Saskaņā ar baznīcas kārtību bīskapu konsekrācija notiek apustuliskā pēctecībā ar roku uzlikšanu. Bīskaps saņem uzdevumu un pilnvaru simbolizēt, sargāt un uzturēt apustuliskās ticības pēctecību un baznīcas vienību, kā arī kalpot misijas uzdevuma turpināšanai, sniedzot palīdzību draudzēm viņu garīgajā izaugsmē un ikdienas dzīvē.

Bīskapa G. Dimanta konsekrācijā arroku uzlikšanu piedalīsies J. Vanags, P. Brūvers, E. Alpe, E. E. Rozītis, Igaunijas Evaņģēliski luteriskās baznīcas arhibīskaps Andress Poders (Andres Põder), Lietuvas Evaņģēliski luteriskās baznīcas bīskaps Mindaugs Sabutis (Mindaugas Sabutis), kā arī Solsberijas diecēzes bīskaps Deivids Stanklifs (David S. Stancliffe). Konsekrācijas dievkalpojumā būs klāt arī baznīcu vadītāji un pārstāvji no ASV, Vācijas, Somijas, Zviedrijas luteriskajām baznīcām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas