Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis

Ārlietu ministrija iesaka izvairīties no šaubīgiem darba piedāvājumiem ārzemēs

Latvijas vēstniecībās ārvalstīs pastiprināti pēc palīdzības vēršas Latvijas iedzīvotāji, kurus ir apkrāpušas gan Latvijas darbā iekārtošanās aģentūras, gan personas cietušas neveiksmi, individuāli meklējot darbu, kā rezultātā lūdz palīdzību atgriezties mājās. Ārlietu ministrija uzsver, ka tai nav iespēju finansiāli palīdzēt cilvēkiem, bet vēstniecība var palīdzēt sazināties ar radiniekiem un draugiem, lai meklētu iespējas cietušajam saņemt finansiālu palīdzību.

Valstis, no kurām visbiežāk tiek saņemtas sūdzības par darbā iekārtošanas aģentūru krāpniecisku rīcību, ir Īrija, Lielbritānija, Spānija, Vācija, arī Norvēģija, informē ministrija.

Tā iesaka pirms izceļošanas ļoti rūpīgi iepazīties ar nākamo darba devēju, atalgojumu, dzīvošanas apstākļiem, nepieciešamajiem izdevumiem. Noteikti jāinformē ģimenes locekļi un draugi par jauno dzīvesvietu un jāieplāno rezerves finanšu līdzekļi krīzes situācijai, uzsver Ārlietu ministrija.

Vēlams reģistrēties arī Konsulārajā reģistrā, nodrošināties ar pases kopiju, apdrošināt dzīvību, veselību un mantu. Pirms izbraukšanas no Latvijas vajadzētu nodrošināties ar iespēju saņemt papildus materiālo palīdzību gadījumos, ja radīsies nepieciešamība.

Informācija gan par darba nosacījumiem, gan dzīves dārdzību ārvalstīs atrodama Nodarbinātības valsts aģentūras mājas lapā www.nva.gov.lv. Turpat iespējams iepazīties ar to valstu sarakstu, kas ir atvērušas savu darba tirgu ārvalstniekiem. Ministrija atgādina, ka tajās valstīs, kas savu darba tirgu Latvijas pilsoņiem nav atvērušas, iekārtošanās darbā bez īpašas darba atļaujas var tikt atzīta pat par krimināli sodāmu nodarījumu.

Ārlietu ministrija atgādina, ka darbā iekārtošanās pakalpojumus var sniegt vienīgi tās firmas, kurām ir izsniegtas licences darbā iekārtošanai attiecīgajā ārvalstī.

Savukārt, meklējot darbu internetā, ministrija aicina izmantot Eiropas darba mobilitātes portālu: http://eures.europa.eu, kur pieejama informācija par legālām darba vakancēm Eiropas valstīs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas