Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Arodskolas turpinās slēgt līdz decembrim

Lai gan līdz jaunā mācību gada sākumam palicis nedaudz vairāk kā mēnesis, arodskolu slēgšanas process vēl nav beidzies un turpināsies līdz decembrim, Dienai atzīst izglītības ministre Tatjana Koķe (ZZS). Pagaidām Izglītības un zinātnes ministrijai (IZM) esot zināms par deviņu skolu slēgšanu, kas nozīmē, ka paliek 71 arodskola. Tomēr tas ir pagaidām, jo T.Koķe norāda, ka līdz decembrim varētu slēgt vēl vismaz tikpat daudz profesionālās izglītības iestāžu.

Otrdien IZM valdību informēja, ka uzņemšana arodskolās samazināta par 39%. Samazinājums skar visu nozaru programmas — nebūtiskākais gaidāms apstrādes rūpniecības programmās (par 2% mazāk), savukārt visvairāk samazināta uzņemšana nekustamo īpašumu izmantošanas un komercdarbības (mazāk par 89%) un tirdzniecības (mazāk par 68%) nozarēs. Kā žurnālistiem norādīja IZM Profesionālās un vispārējās izglītības departamenta direktors Jānis Gaigals, tas nozīmē, ka aptuveni 2000 jauniešu, kas vēlētos apgūt kādu profesionālās izglītības programmu, paliks aiz svītras. Gan viņš, gan T.Koķe gan uzskata, ka jaunieši no izglītības sistēmas neizkritīs, jo viņiem būs iespēja mācīties vidusskolās. Tomēr tādā gadījumā šie jaunieši neiegūs profesionālo kvalifikāciju, kas krietni palielinot risku, ka viņi pēc skolas beigšanas papildinās bezdarbnieku rindas vai arī meklēs izglītības vai darba iespējas ārzemēs. Tāpat ievērojami samazinātā uzņemšana arodskolās radīšot vidējas kvalifikācijas darbaspēka deficītu jau pēc dažiem gadiem.

Lai gan virkne profesionālo skolu jau nokomplektējušas savas grupas, 27 no tām, neraugoties uz samazināto uzņemšanu, nav bijis konkursa. T.Koķe norāda, ka mazā interese par vairākām arodskolām nereti saistīta ar to imi­džu, kas uzkrāts gadu gaitā. Tas liecinot, ka šīs skolas "sevi ir izdzīvojušas". Tieši skolas, kas nespēj nokomplektēt grupas un kurām ir lieli parādi, "agrāk vai vēlāk parādīsies slēdzamo sarakstā", stāsta T.Koķe. Viņa gan neuzskata, ka jaunieši būs cietēji, ja mācību gada vidū viņu skolu slēgs — viņiem tikšot piedāvāta iespēja mācīties līdzvērtīgā programmā. "Audzēkņi cieš tikai ti k daudz, ka viņam ir tālāks ceļš līdz skolai," saka T.Koķe. Tiesa, Dienas iepriekšējās sarunas ar arodskolu direktoriem liecinājušas, ka jauniešus tik viegli pārcelt nebūs un daudzi vispār varētu pārtraukt mācīties.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas