Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +5 °C
Apmācies
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna
Rinkēvičs uz deputātu kritiku, kas izskanēja ārpolitikas debatēs, reaģēja, norādot, ka neviens nav nācis klajā ar saviem piedāvājumiem un ierosinājumiem

Ārpolitika bez mērķiem

Ceturtdien ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (Vienotība) uzstājās Saeimā ar savu ikgadējo ziņojumu par paveikto un iecerēto darbību valsts ārpolitikā un Eiropas Savienības (ES) jautājumos. Lai gan pats ministrs vērtē, ka aizvadītais gads bijis veiksmīgs, par skaidru stratēģisko mērķu neizvirzīšanu un proaktīvas rīcības trūkumu viņu kritizē ne tikai opozīcijas, bet arī koalīcijas politiķi.

Sākot uzrunu, Rinkēvičs atgādināja par savu nākotnes prognozi iepriekšējās ārpolitikas debatēs – gads būs sarežģīts, skaudrs un nemierīgs, viņš tolaik teica. Tagad ministrs secina, ka tāds tas arī bijis un tāds būs arī nākamais, jo, piemēram, nekas neliecina par Sīrijas vai Ukrainas austrumu konflikta atrisināšanos. Tomēr "pasaules gals nav gaidāms arī šogad", un, piemēram, militārs iebrukums valstij, viņaprāt, nedraud.

Ārlietu ministrs uzsvēra, ka mums pagājušais gads ārpolitikā bijis veiksmīgs, jo Latvija kļuvusi par Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas dalībvalsti, NATO Varšavas samitā notikusi vienošanās par rīcību Austrumu flanga militārajā nostiprināšanā, kā arī Rīgā noticis Centrālās un Austrumeiropas valstu un Ķīnas premjeru samits. 

Rihards Kols (NA) atzīst, ka šogad iesniegtais ministra ziņojums bijis līdz šim kvalitatīvākais. Taču «sagaidāms vēl viens ārpolitikas un diplomātijas krīžu un pārbaudījumu piepildīts gads», bet ziņojumā "Ārlietu ministrija izvairās definēt skaidras ārpolitikas prioritātes, iegrožojot sevi ar deklaratīviem paziņojumiem un "ziņu lenšu" vispārzināmiem virsrakstu hronoloģiskiem pārstāstiem". Arī Rinkēviča pozīcija, ka jāizvairās no ES valstu bloku veidošanās procesiem, var būt Latvijas interesēm kaitnieciska, uzskata NA pārstāvis. Viņaprāt, arī Brexit kontekstā Latvijas intereses, visticamāk, nesakritīs ar Eiropas lielvaru ambīcijām.

Saskaņas pārstāvis Sergejs Potapkins partijas vārdā norādīja, ka no ziņojuma nekļūst skaidrs, kāda ir Latvijas loma pasaules kārtībā un kā konkrēti plānojam rīkoties sakarā ar Brexit. Vēl viņš norādīja, ka Rinkēvičs par maz runājis par Ķīnas un citu Āzijas valstu pieaugošo lomu Latvijas ekonomikā.

Tribīnē kāpa arī Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas parlamentārais sekretārs Jānis Eglītis. Viņaprāt, šogad dokuments bijis kvalitatīvs, bet līdz izcilam trūcis vienas sadaļas – par klimata politikas jautājumiem.

Visu rakstu lasiet piektdienas, 27.janvāra laikrakstā Diena!

Top komentāri

Dinamka
D
Latvijai Ārpolitika nav kā tāda, ir tikai norādījumi-ko, kad teikt. Un visam pa virsu cilvēks , kuram bez savām dzīvnieciskām apmierināšanas tieksmēm un Latvijas Republikas naudas šķērdēšanas ļoti lielos apmēros nekas cits nav galvā. To ko reizumis izspļauj Rinkēvičš,regulāri pienāk pa faksu no ASV vēstniecības.
zvirbulēns
z
Iebrukumi valstīs notiek tad, kad tos neviens negaida, Rinkēvič! Krievijas Federācija ir gatava lēcienam, okupēt Baltijas valstis, sagatavošanas darbi sen jau padarīti, bāzes izvietotas, varas pārņēmēji Latvijā jau savās vietās, augstos, atbildīgos valsts atslēgas amatos,tagad tik tiek gaidīts signāls starta šāviens. Tiesa, ir daži momentiņi, kas to visu vēl notur, bet garumā vilkt arī Krievija nevar. NATO - nespējīga ātri reaģēt, jāslēdz vienpusēji līgumi ar ASV, Angliju, Vāciju, Ķīnu.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Likumprojekts ignorē vietējos uzņēmējus

Par zaļās politikas nozīmi transporta jomā un valdības līdzšinējo politiku Guntars Gūte sarunājas ar Latvijas Biodegvielas un bioenerģijas asociācijas (LBBA) valdes locekli Induli Stikānu .

KNAB un SAB neesot saņēmis nevienu iesniegumu no Kadžuļa

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) līdz šim nav saņēmis nevienu iesniegumu no uzņēmēja Renāra Kadžuļa vai kādas citas personas saistībā ar iespējamu 2014.gada Saeimas vēlēšanu rezultāt...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas