Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Artmanes piemiņai varētu rosināt viņas vārdā nosaukt kinofestivālu

Aktrises Vijas Artmanes radinieki, kuri pēc viņas nāves nodibinājuši piemiņas fondu un sākuši vākt ziedojumu, plāno nākt klajā arī ar idejām, kā saglabāt izcilās aktrises V.Artmanes piemiņu. Iepriekš sarunā ar Dienu Kaspars Dimiters teica, ka būtu žēl, ja kādā citā valstī parādītos Vijas Artmanes vārdā nosaukts kinofestivāls vai arī tiktu iedibināta balva, kas nosaukta Artmanes vārdā.

_Diena _šo jautājumu uzdeva vairākiem ekspertiem. Režisors Jānis Streičs uzskata, ka ir jāpaiet laikam, lai varētu izlemt, ko darīt aktrises piemiņai. _Baltijas pērles_ organizētāja Marina Ļipčenko_ _pauda izbrīnu, ka valsts līdz šim jau par to nav parūpējusies, jo Artmane, viņasprāt, ir kulta vārds. Savukārt Kultūras ministrija pagaidām atturīgi vērtē iniciatīvu Artmanes vārdā nosaukt kādu kinofestivālu vai iedibināt jaunu balvu. Tā šo ideju izvērtēs tikai tad, ja ministrijā vērsīsies kāda no teātra vai kino profesionālajām organizācijām.

Jānis Streičs, kinorežisors

Nevajag ap to taisīt ažiotāžu un iesist dažam labam politisko kapitālu. Atļaujiet tautai atjēgties pēc smagā zaudējuma un netīrumiem, kas ir visapkārt. To, ka tas notiks es nešaubos. Viņas vārds tiks ierakstīts zelta burtiem vēsturē, nodibinot balvu vai kā citādi, pagaidām nezinu. Leģenda tikai ar gadiem pieņemas spēkā. Mums zvaigznes birst no debesīm, kā no pārpilnības raga un vai tad nu nevarēsim kādu balvu nodibināt, uzņēmīgiem cilvēkiem viss ir pa spēkam. Nevajag baidīties, kad kāds to izdarīs pirmais. Krievijas Artmane un Latvijas Artmane ir divas dažādas lietas. Vai kāds to Latvijā darīs? Vai tad uz katru lietu jāreaģē momentā?

Marina Ļipčenko, kinofestivāla "Baltijas pērle" direktore

Baltijas pērlē savulaik bija Artmanes vārdā nosaukta prēmija, ko piešķīrām ar viņas atļauju. Mēs būtu ieinteresēti izmantot viņas vārdu, taču uzskatu, ka Artmane ir viena no izcilām latviešu aktrisēm un pat īsti nesaprotu, kāpēc par to jādiskutē, jo tas ir kulta vārds kā, piemēram, Staņislavskis. Tādēļ te būtu jārīkojas Kultūras ministrijai. Tas ir arī juridisks jautājums un mums nekad iepriekš nav bijis šāda precedenta. Pirmkārt, tam jāpiekrīt Artmanes radiniekiem un, otrkārt, ir nepieciešams finansējums balvai. Privātajiem to izdarīt ir sarežģītāk nekā valstij.

Dace Vizule, Kultūras ministrijas sabiedrisko attiecību speciāliste

Lai valsts atbalstītu šādu iniciatīvu, tai tomēr vajadzētu izskanēt no kādas profesionālas asociācijas puses, piemēram, no Latvijas Kinematogrāfistu savienības, Latvijas Teātra darbinieku savienības. Profesionālas asociācijas vai sabiedriskas organizācijas viedoklis rosinātu nopietni izvērtēt šādas iniciatīvas svaru un pamatotību. Šobrīd, kamēr V. Artmanes vārda un piemiņas iemūžināšanas ideja ir privāta iniciatīva, iespējamais finansējuma avots varētu būt pieejams caur Valsts Kultūrkapitāla fondu, kas četras reizes gadā projektu konkursu kārtībā piešķir finansējumu fizisko un juridisko personu īstenotajiem projektiem.

Savukārt saistībā ar piemiņas vietas izveidi V.Artmanes vārda un talanta iemūžināšanai vispirms būtu nepieciešama plaša sabiedrības diskusija, kurā tiktu izvērtēta un konkretizēta gan piemiņas iemūžināšanas forma, vieta un citi aspekti. Tikai pēc tam var sākt apspriest finansējuma piesaisti gan no ziedojumiem, gan valsts un pašvaldības.


Ilze Holmberga – Gailīte, Nacionālā kinocentra direktore

Ja kāds festivāls jau no esošajiem varētu pielikt šo vārdu sev klāt un tādējādi sevi stiprinātu, tas būtu pieņemami, bet dibināt jaunu festivālu, ņemot vērā, ka mums ir Arsenāls, Baltijas pērle, nav vērts. Ja, piemēram, Baltijas pērle vēlētos Artmanes vārdu sev pievienot, tad tam būtu jēga. Artmane bija populāra Latvijā un bijušajā padomju savienībā, bet tomēr ne populāra pasaulē. Ideja principā ir ļoti laba, bet tam apakšā jābūt reālam biznesa plānam. Veidot balvu kā vienu no prominentām balvām, jo mums ir arī citi izcili aktieri. 


Ināra Slucka, aktrise

Doma ir laba, bet jauns festivāls diez vai būtu ilgtspējīgs. Divi kinofestivāli [Arsenāls un Baltijas pērle] jau tā sacenšas savā starpā. Ja tas nekļūs par vērā ņemamu festivālu un tagad, es domāju, tam nebūs arī līdzekļu. Tāpat kaut ko ieviest, lai tikai būtu, diez vai tas ir vajadzīgs. Ir jauki, ja top kaut kas jauns, bet es nesaku, ka tas ir vajadzīgs.





Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas