Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 13. maijs
Ira, Iraīda, Irēna, Irina

Asmusens nesola Latvijas pievienošanos eirozonai jau nākamgad

"Ir eksistējošās prasības konverģences kritērijiem uz ilgtspējības bāzes. Jūs zināt tos visus. Un valstis, kas atbilst šiem kritērijiem, tiek vairāk nekā sveiktas pievienoties klubam," akcentē Asmusens.
Eirozona nav slēgta, intervijā laikrakstam Diena uzsver Eiropas Centrālās bankas valdes loceklis Jergs Asmusens.

"Konverģences kritēriji, uz noteikumiem balstītā sistēma, nav mainījušies pēdējo gadu laikā, un šie noteikumi tiek piemēroti līdzīgā saturīgā veidā, ekonomiski izdevīgi visiem, kas piesakās eirozonā."

Komentējot Latvijas premjera Valda Dombrovska (V) paustās bažas, ka varētu būt manipulācijas, piemērojot Māstrihtas kritērijus Latvijai, Asmusens norāda, ka nezina, ko ar to domājis Latvijas valdības vadītājs, turklāt ECB valdes loceklim viņš neko tādu nav teicis.

"Atkārtošu vēlreiz - kritēriji ir tādi, kādi tie ir, un, tā kā ECB ir pilnīgi neatkarīga institūcija, mēs tos lietojam vienādi visiem. Mēs tikko publicējām pēdējo konverģences ziņojumu, kurā redzams, ka Latvijai vēl zināms ceļš ejams," uzsver ECB pārstāvis.

Viņš apstiprina, ka konverģences ziņojumā teikts, ka ir problēmas ar Latvijas centrālās bankas neatkarības juridisko nodrošinājumu. "Ir zināmi traucējoši apstākļi jūsu centrālas bankas neatkarībai un monetārajai politikai. Bet mums gadiem ir labs kontakts ar jūsu centrālo banku un arī valdību, nesen vēl pie manis viesojās jūsu bankas delegācija, un es domāju pēc šīs tikšanās, ka šāda veida problēmas varam atrisināt."

Vērtējot Latvijas izredzes pievienoties eirozonai 2014.gadā, Asmusens norāda, ka nevēlas komentēt nevienu specifisku datumu. "Teiksim tā - manas kā ECB valdes locekļa pilnvaras beidzas 2018.gada 31.decembrī. Esmu pārliecināts, ka uz to laiku to valstu skaits, kas lieto eiro, būs lielāks nekā tagad."

Analizējot Latvijas paveikto ekonomisko problēmu risināšanā, Asmusens akcentē, ka "veikto uzlabojumu process patiešām ir reāls veiksmes stāsts".

"Pirmkārt, fiskālie uzlabojumi tika veikti ātri un noteikti. Otrkārt, zināma strukturālo reformu kritiskā masa, kas stimulēja izaugsmi, tika saskaņota jau agrīnā stadijā. Un, treškārt, to atbalstīja plašs politiskais spektrs, kas vēl svarīgāk - arī visi Latvijas iedzīvotāji," skaidro ECB valdes loceklis.

Viņš brīdina, ka Latvija ir bijusi veiksmīga reformu pirmajā fāzē, tomēr pastāv risks, ka radīsies problēmas reformu otrajā fāzē.

"Ir labi zināms, ka Latvijai vēl aizvien ir strukturālas problēmas darba tirgū. Papildus tam Latvija vēl nav izpildījusi visus konverģences kritērijus ieiešanai monetārajā savienībā, es domāju fiskālos un inflācijas kritērijus. Lai turpinātu panākumus, visa ekonomika ir jānostāda uz ilgtspējīga pamata. Jūs varat lepoties par sasniegto, bet gribu brīdināt neatspringt pa ātru, turpināt veiksmīgi iesākto," aicina Asmusens.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Jaunnedēļ gaidāms mierīgs un silts laiks

Jaunnedēļ Latvijā ieplūst silta gaisa masa, kas noteiks gaisa temperatūras paaugstināšanos, daudzviet termometra stabiņam pakāpjoties līdz +20 grādu atzīmei, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas u...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas