Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Atcelts prokurora lēmums par KNAB uzsāktā kriminālprocesa izbeigšanu

Ģenerālprokuratūra atcēlusi Sevišķi svarīgu lietu izmeklēšanas nodaļas prokurora Alda Pundura lēmumu, ar kuru izbeigts kriminālprocess par 50 tūkstošu latu kukuļošanu it kā Valsts ieņēmumu dienesta (VID) amatpersonai.

Prokuratūras preses centra pārstāvis Andrejs Vasks aģentūrai BNS teica, ka Sevišķi svarīgu lietu izmeklēšanas nodaļas virsprokurors Modris Adlers atcēlis Pundura lēmumu un nodevis lietu izmeklēšanas turpināšanai Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB).

Jau ziņots, ka KNAB jūnija sākumā lūdza augstākstāvošu prokuroru izvērtēt Sevišķi svarīgu lietu izmeklēšanas nodaļas prokurora Alda Pundura rīcību, kārtējo reizi izbeidzot KNAB kriminālprocesu.

Pundurs, kurš vairākkārt nesekmīgi kandidējis arī uz KNAB priekšnieka amatu, izbeidzis kriminālprocesu par 50 tūkstošu latu kukuļošanu Valsts ieņēmumu dienesta amatpersonai, kurā iesaistīti trīs cilvēki. Pundurs uzskata, ka nav savākts pietiekami daudz pierādījumu, lai uzrādītu apsūdzību.

KNAB pret vienu aizdomās turēto lūdza sākt kriminālvajāšanu par kukuļdošanas organizēšanu un starpniecības mēģinājuma atbalstīšanu, pret otru - par kukuļdošanas organizēšanu, starpniecības mēģinājumu un kukuļa daļas piesavināšanos, bet pret trešo - par kukuļa daļas piesavināšanos.

2007.gada oktobrī sāktajā izmeklēšanā noskaidrots, ka viens no lietā iesaistītajiem apzināti mudinājis kādu vīrieti maksāt 50 000 latu lielu kukuli it kā nodošanai VID amatpersonai par iespējamu fiziskas personas audita uzrēķina samazināšanu. Savukārt otrs kukuļdošanas organizētājs pēc kukuļa daļas 23 000 latu saņemšanas no pirmās aizdomās turētās personas tālāk trešajam nodevis tikai 10 000 latu.

KNAB uzskata, ka trešais radījis maldīgu iespaidu pārējām kukuļošanā iesaistītajām personām, ka dotā nauda paredzēta tālākai nodošanai VID amatpersonai, lai, iespējams, samazinātu uzrēķinu VID veiktajam fiziskās personas auditam.

Izmeklēšanas materiāli liecina, ka patiesais šīs personas nodoms pēc 10 000 latu saņemšanas bija piesavināties naudu sev.

Aģentūras BNS arhīvs liecina, ka prokuroram Punduram jau agrāk bijušas pretenzijas pret KNAB izmeklētajiem kriminālprocesiem. 2004.gadā Pundurs atcēla KNAB lēmumu noilguma dēļ neierosināt krimināllietu saistībā ar ziedojumiem Latvijas Pirmajai partijai.

Pundurs šogad, iepazīstoties ar kriminālprocesa materiāliem, neredzēja pamata, lai pret Aizsardzības īpašumu valsts aģentūras direktoru Valdis Pavliņu un vēl divām personām sāktu kriminālvajāšanu par kukuļošanu, tāpēc lietu nodeva atpakaļ KNAB papildizmeklēšanai. KNAB Pundura lēmumu pārsūdzēja augstākstāvošam prokuroram, tas atcēla Pundura lēmumu un nodeva lietu pirmstiesas izmeklēšanas turpināšanai citam prokuroram.

Lai arī KNAB lūdza saukt pie kriminālatbildības Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) valsts sekretāra vietnieku Andreju Cini par kukuļņemšanu, Pundurs bija pretējās domās un pret amatpersonu lietu izbeidza.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

DIENA JAU RAKSTĪJA:


Prokurors izbeidz KNAB uzsākto kriminālprocesu par kukuļdošanu (04.06.2008.)


Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas