Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Atsākas diskusija par obligātām mūzikas un kora dziedāšanas stundām

Pievienot komentāru

0/1000 zīmes
Kas i', ko?
K
Vai vēl lielākiem burtiem nepareizi uzrakstīt nevarējāt, audzinātāji?
vai
v
visā drīzumā nevajadzētu diskusiju par tēmu: vajag mums lai saule spīd vai nē? Aksioma, ka cilvēka personību vispusīgi attīsta tieši māksla, bet mūzika ir visiedarbīgāgā, jo attīsta gan loģisko domāšanu, gan emocijas, gan abstrakto domāšanu. Visas labās lietas, kas bija iepriekš, nu ir iznīdētas, tikai nekas nav radīts vietā. Varbūt tomēr ir vērts ieklausīties gan prezidentā, gan ģeniālajā Sirmā kunga vārdos, gan visos, kas TO SAPROT??? Ierēdņi, MOSTATIES!
zvirbulēns
z
Jāveic pētījums - kas ir dziesma, kas tās dzied, kādēļ dzied, utt., citādi mēs skaidrībā netiksim, jo esam auni. :)))

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Vai dziedāšanai jābūt obligātai?

Māris Sirmais, kora Kamēr… vadītājs

Es raugos uz to [ka pamatskolā kordziedāšanai jābūt obligātai] kā uz pilnīgi pašsaprotamu lietu, gluži tāpat kā fiziskā kultūra ir obligāta. Ir jābūt ne tikai fiziski, bet arī garīgi attīstītiem. Esam daudz runājuši, bet IZM ir jāķeras pie rīcības. Ir jāsāk darīt, nav ko ņaudēt. Sekas jūs jau redzat. Uz lielās Dziesmu svētku skatuves stāv 1000 vīru. Vai tas nav paradokss? Mums Latvijas himnā ir vārdi "kur latvju dēli dzied". Dzied, nevis vingro. Tas nozīmē, ka, dziedot himnu, mēs blefojam. Ir jāsakārto procesi tā, lai vidusskolās un ģimnāzijās būtu vismaz viens koris. IZM ir jāieinteresē cilvēki mācīties par mūzikas skolotājiem, ir svarīgi, lai tie būtu tikai ļoti talantīgi cilvēki.

Arvīds Platpers, vīru koru Absolventi un Ķekava diriģents

Nekad skolā nevienu obligāti nespieda iet uz kori. Taču ir viena cita lieta — jābūt obligātai prasībai, ka skolā jābūt korim. Es pat uzskatu, ka mēs nedrīkstētu akreditēt nevienu ģimnāziju, kurā nav vismaz trīs kori. Visās skolās ir skolēni, kuri grib dziedāt. Kaut tie ir 10, viņiem ir jādod šī iespēja. Es varētu minēt statistiku: Latvijas skolās apmēram 5—12% skolēnu apmeklē kori. Vai tad kādu spiež? Nevajag spiest, vajag bērnus vispirms vispusīgi attīstīt, bet pēc tam prasīt, ko viņš vēlas. Vispirms jābūt sakārtotam mācību saturam, visām mācību stundām simtprocentīgi jānotiek, un tad, kad bērns ir vispusīgi attīstīts, viņam var ļaut izvēlēties, kā viņš vēlas attīstīties tālāk.

Gunta Malēvica, Rīgas skolēnu pils meiteņu kora Rīga un Rīgas kamerkora diriģente

Pamatskolas klasēs korim jābūt kā obligātam priekšmetam. Sekas tam, ka mūzika tiek mācīta stipri samazinātā apjomā un fakultatīvi, tie skolotāji, kas strādā skolā, jūt jau šodien. Ir diezgan liela iespēja, ka bērni dziedās aizvien mazāk. Patiesībā bērni tikai padsmit gadu vecumā saprot, ka viņi grib dziedāt, un tad viņi fabrikās un visādos šovos cenšas saķert to, kas vēl nav apgūts. Vai tiešām skolas deviņu gadu laikā nevar bērnus iemācīt saprast pamatlietas par mūziku? Es arī, vadot vidusskolas jaukto kori, esmu dzirdējusi, ka skolēniem mūzikas stundas bijusi laba izklaide, tur studēta mūzikas literatūra, bet viņi praktiski nav dziedājuši.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas